fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Dani urbane kulture: Muralisti iz zemlje, regiona i sveta oslikaće fasade Čačka

Oslikavanje fasada na 12 različitih gradskih lokacija dešavaće se gotovo čitavih mesec dana - od 15. maja do 20. juna
12. May 2023.

Na, sada već tradicionalnom, festivalu Dani urbane kulture u Čačku učestvovaće afirmisana imena street arta – od Japana do evropskih i zemalja regiona, kao i Srbije. Oslikavanje fasada na 12 različitih gradskih lokacija dešavaće se gotovo čitavih mesec dana – od 15. maja do 20. juna.

Među učesnicima DUK-a su Francuz Stom 500, Kartel iz Nemačke, te BakiBaki iz Japana. Iz Austrije dolaze i artisti Hnrx i Perkup, kao i njihovi susedi Švajcarci Wandart, Guthings i Home 87. Zidove Čačka ovog proleća i leta oslikavaće i etablirani crtači iz Hrvatske – Tužni Marin, Sarme, Chez, Erol Sjajni  i Poster.

DUK mural, autor Sebas Velasco

U Čačku će se naći i street art ekipa iz Bosne i Hercegovine – Zian i Karla. Takođe, ove godine DUK će ugostiti i učvrstiti saradnju sa različitim street art organizacijama – mostarskim Udruženjem Rezon (Street Art Festival Mostar), kao i NVO Obojena klapa (FASADA festival). Program domaćih umetnika čine duo evropskog glasa Sobekcis, potom TKV, Marg, Peđa T8, Jana, Bart, Risk, Zmaja, Kusha Chicks, kao i koosnivač DUK-a, Endo.

Murali će u stilskom smislu biti raznoliki – od ilustracije do realizma. Posebno će se isticati jubilarni 100. mural na O.Š. „Vuk Karadžić”, te mural Nadežde Petrović sa božurima povodom 150 godina od njenog rođenja, kao i čuveni silosi u centru grada.

DUK mural, autori Paint Kartel

Festival Dani urbane kulture održava se od 2015. godine sa fokusom na oslikavanju murala, ali i muziku i ekstremne sportove – u sklopu njega je otvoren prvi i jedini Skejt park u Čačku. Ovogodišnje izdanje festivala podržali su podržali su Institut Servantes, Francuski Institut, Austrijski kulturni forum, Japan fest, Udruženje Gaia, Dom kulture Silosi, A1, MOST Music, Danube, Mtn94, Beowallz, Totemo, PS Fashion, Dogma, kao i Grad Čačak i Ministarstvo kulture. Festivalski sadržaj je obogaćen jer je deo programa Nacionalne prestonice kulture – Čačanske rodne.

Naslovna fotografija: DUK mural, autor Marv

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *