fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Duh istoka i cvetanje japanske trešnje u Botaničkoj bašti Jevremovac

Manifestacija „Duh istoka" biće održana od 16. do 21. aprila uz raznovrstan program
15. April 2022.

Manifestacija pod nazivom Duh istoka biće svečano otvorena u subotu, 16. aprila u 13h u Botaničkoj bašti „Jevremovac” i trajaće do četvrtka 21. aprila.

U periodu kada su japanske trešnje u punom cvetu, Botanička bašta je u saradnji sa brojnim partnerima pripremila bogat program kojim će kroz izložbe, recitovanja poezije, predavanja i radionice biti predstavljena tradicija i kultura dalekog istoka.

Manifestaciju će svečano otvoriti Nj.E. gospodin Kacumata Takahiko, ambasador Japana, a u ime institucije domaćina će se obratiti upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Gordana Subakov Simić. Nakon ceremonije otvaranja će uslediti čitanje poezije članova haiku sekcije Udruženja književnika Srbije i članova Haiku kluba „Šiki”.

Tokom manifestacije na platou ispred staklene bašte će biti izloženi odabrani bonsai primerci Vladimira Nešića (ateljenesic.com). Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom jedinstvenom tehnikom i da uživaju u reprezentativnim stablima od kojih su neka stara i više decenija i vrlo retko se javno izlažu.

Pored staklene bašte će biti izložene i jedinstvene keramičke posude za čaj Radenka Adnađa, samostalnog umetnika, člana ULUPUDS-a.

U nekoliko termina će biti organizovane demonstracije čajne ceremonije koje će posetiocima omogućiti da se upoznaju sa tradicionalnim načinima pripreme i posluživanja čaja. Čajne ceremonije će voditi Milijana Vujaklija, čajni edukator i član EDOSENKE škole japanske čajne ceremonije.

Tokom trajanja programa će biti organizovana i brojna predavanja, radionice i demonstracije borilačkih veština, a detaljan program je istaknut na društvenim mrežama Botaničke bašte „Jevremovac”.

Najlepše vreme za posetu Japanskom vrtu Botaničke bašte je upravo u periodu kada je japanska trešnja (sakura) u punom cvetu. Posetioci mogu da uživaju u različitim hortikulturnim formama japanske trešnje i njenim raskošnim cvetovima koji, nažalost, izuzetno kratko traju.

Japanski vrt od 2004. godine predstavlja jedinstvenu oazu u sklopu Botaničke bašte koja na najlepši način približava duh istoka svim posetiocima. Određene biljne vrste u japanskim vrtovima imaju posebnu simboliku, a trešnje se smatraju simbolom mladosti, lepote, proleća i ljubavi.

Prijave za predavanja i odabrane radionice su moguće na broj telefona 0648237919 i preko društvenih mreža. Cena ulaznice za sve programe je 300 RSD za odrasle, 150 RSD za decu od 7 do 17 godina i studente fakulteta koji nisu u sastavu Univerziteta u Beogradu (uz indeks), dok je ulaz slobodan za decu do 7 godina, studente Univerziteta u Beogradu, trudnice i osobe sa posebnim potrebama.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *