fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Građani Prijepolja i okoline protiv izgradnje MHE Velika Ploča

787 građana iz Prijepolja i okoline i 16 udruženja potpisalo je peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane

15. June 2023

Građani Prijepolja i okoline, njih 787 i 16 udruženja građana potpisalo je peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane „Velika Ploča“ koju su uputili Ministarstvu za zaštitu životne sredine. U isto vreme upućena je i inicijativa za pokretanje hitnog postupka zaštite Karoševske, odnosno Ratajske reke na kojoj je planirana izgradnja male hidroelektrane Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Reka koja se našla na meti investitora izvire pod imenom Кaroševska, dok se u Lim uliva kao Ratajska reka. Na tom putu je isklesala živopisnu klisuru obraslu šumom u kojoj se nalazi manastir Pustinja iz 13. veka. Snabdeva vodom za piće i navodnjavanje dva sela i dom je brojnim životinjskim vrstama, među kojima su i one strogo zaštićene nacionalnim zakonodavstvom i Bernskom konvencijom, poput potočnog raka, ribe peš i grčke žabe.

Dragoman Ljujić, meštanin koji je odrastao uz ovu reku, kaže da mu je nezamislivo da neko planira da izgradi malu hidroelektranu na reci koja leti može da stane u njegovu šaku i, kako kaže, „ni tu šaku vode im neće dati“. Nirmala Hasanagić, takođe meštanka koja brani reku, kaže da je odrasla u ovoj reci i da je njen žubor vraća u detinjstvo i mladost. „Ne mogu ni da zamislim da neko može to da nam oduzme“, navodi Nirmala.

Кatastar malih hidroelektrana iz 1987. godine mnoge reke je odveo u cevi, budući da su iz njega prenošene potencijalne lokacije za male hidroelektrane u prostorne planove. Tako je na ovoj reci predviđeno 5 lokacija, dok Prostorni plan Prijepolja predviđa 41 lokaciju za male hidroelektrane na području čitave opštine. Da postoji osnov za uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE na teritoriji opštine Prijepolje govore podaci gradskog vodovoda koji se, između ostalog, napaja vodom i sa reke Seljašnice čija se izdašnost izvora sa 250 smanjuje i do 150 litara u sekundi.

U međuvremenu je investitoru istekla energetska dozvola, zbog čega je podneo zahtev za njeno produženje Ministarstvu rudarstva i energetike. Polekol i inicijativa Pravo na vodu smatraju da nisu ispunjeni uslovi za produženje energetske dozvole, zbog čega su nadležnom ministarstvu dostavili zahtev i obrazloženje u korist odbijanja zahteva za produženje iste.

Podržavamo žitelje naselja oko Ratajske koji se odlučno protive izgradnji MHE u slivu koji se nalazi iznad njihovih domova i imanja. Mnogima od njih egzistencija zavisi upravo od vode sa Кaroševske i Ratajske reke, koju bez prečišćavanja koriste za piće i navodnjavanje svojih njiva“, kaže Strahinja Macić, pravnik Polekola, i dodaje: „Apelujemo na institucije da razmotre brojne zahteve koje smo im uputili od januara ove godine i, što je najvažnije, da usliše volju lokalnog stanovništva koja je iskazana u peticiji protiv izgradnje ove male hidroelektrane“.

Podsećamo da su Polekol i inicijativa Pravo na vodu do sada, u vezi sa realizacijom projekta MHE „Velika Ploča“ podneli Mišljenje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, zatim su podneli inicijativu Zavodu za zaštitu prirode Srbije za hitnu zaštitu ovog područja i pružili su podršku u organizovanju peticije. Takođe, iz Polekola i inicijative Pravo na vodu ističu da u lokalnom stanovništvu vide isti žar i odlučnost da se istraje u borbi koju su videli i u drugim uspešnim borbama za očuvanje reka i vode širom Srbije i da veruju da su na dobrom putu da i ovde priroda i ljudi odnesu pobedu.

Inicijative i udruženja građana koja su podržala peticiju:

Udruženje građana „Centar za istrage, monitoring, antikorupciju i vladavinu prava”

EKO KLUB PRIJEPOLJE

Udruženje građana Odred izviđača „BOŠKO BUHA”

Planinarski Klub „Kamena Gora”

Planinarsko skijaški klub „Kolovrat”

Udruženje građana „JADOVNIK – oaza netaknute prirode”

Smučarski klub „Jabuka”

EKOLOŠKI POKRET PRIJEPOLJA

NVO „Prijatelji Brodareva”

Udruženje građana „Društvo LIMSKI DAROVI”

Udruženje „FORUM ŽENA PRIJEPOLJA”

Udruženje žena „Ekspanzija”

Učiteljsko društvo Prijepolje

Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Lim”

Udruženje Nova vizija

Udruženje građana „Mreža za dobrobit”

Naslovna fotografija: Muriz Fetahović

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *