fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Milenijalci sa planom

Šta je to što je potrebno politici u Srbiji kako bi se mladi zanimali za istu?
Piše: Marija Milić

22. May 2019

U nedelju 19. maja održana je tribina pod nazivom „Mileniijalci sa planom“ povod za održavanje bilo je ujedinjenje Demokratske, Socijaldemokratske i stranke Zajedno za Srbiju u uniju Demokratske stranke.

Govorili su: Aleksandar Mijailović – Zajedno za Srbiju, Velibor Pavlović – Demokratska omladina, Katarina Senić- Socijaldemokratska stranka i Boban Stojanović, ispred Krovne organizacije mladih Srbije.

Ujedinjenje Demokratske stranke donelo je i ujedinjenje omladinaca i omladinki. Njihovim starijim kolegama ovo je povratak na poznato jer su do 2012. godine svi oni bili jedna stranka. Odnosno ZZS i SDS proizašli su iz Demokratske stranke.

Šta o ujedinjenju misle mladi milenijalci?

„Nikad nisam razdvajala te dve stranke. Uvek sam govorila „dve duše jedno telo“, tako da mi je sve ovo došlo prirodno. Apsolutno sam bila za ovakvu ideju.“, kaže Katarina Senić.

„Za nekoga ko nikada nije bio u DS-u, ja na ovo više gledam kao na neko spajanje. Vrednosno smo veoma bliski. Ujedinjenje je veoma dobar korak za ubuduće.“ , rekao je Aleksandar Mijailović.

Milenijalci – generacija mladih rođena u periodu od osamdesetih do dvehiljaditih godina. Za njih se kaže kako intenzivno koriste savremene tehnologije, vole da prave „selfie“, stalno menjaju posao. Pored toga, manje se interesuju za politiku nego prethodne generacije, njihovi politički stavovi često se označavaju kao konfuzni. Smatra se i da su najrazmaženija generacija u istoriji.

„Ne mislim da su milenijalci razmaženi, možda u svetu, kod nas ne bih rekla. S’obzirom na to da smo prošli ratove devedesetih, petooktobarske promene, nekako smo porasli uz sva ta dešavanja. Čini mi se da nas je to ojačalo“, kaže Katarina Senić.

Akcenat je stavljen na temu mladi i politika. Na koji način se približiti mladima, kako ih privući da razmišljaju o politici na drugačiji način, da izađu na izbore i učestvuju u političkim debatama, kao i kako sprečit „odliv mozgova“?

 Politički analitičar, Boban Stojanović, prokomentarisao je visoki procenat odlaska mladih iz naše zemlje: „Jedno je da vidite 73% na televiziji, na nekom grafikonu, drugo je kad vidite taj stav mladih uživo. Toliko je jasno zašto oni žele da idu da nema potrebe da se bilo šta objašnjava. Eto, to su najveći problemi.“

Velibor Pavlović, ispred Demokratske omladine govorio je o tome kako mlade zainteresovati za politiku: „Mislim da ćemo imati dosta problema da nađemo pravi način kako da pridobijemo, ne njihov glas, već njihovo interesovanje. Trudimo se da što više budemo vidljivi spolja tom mladom narodu, sutra će oni biti ti koji treba da odlučuju.“

„Treba da koristimo svaki vid komunikacije kako bi približili mladima šta je zapravo politka.“ dodaje Senićeva.

Današnje generacije mladih su u posebno nepovoljnom položaju. Doživele su promene državnih režima, suočene su sa nezaposlenošću, ekstremizmom, ekonomskom krizom. Šta je to što je potrebno politici u Srbiji kako bi se mladi zanimali za istu?

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *