fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Prorektor Bulat: Povratak na fakultete krajem maja – početkom juna; Nema smanjenja rata školarina

U trećoj epizodi emisije „UkljUČI se“ ponovo je gostovao profektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat.

29. April 2020

U trećoj epizodi emisije „UkljUČI se“ u organizaciji „Alumni Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu“ ponovo je gostovao prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat.

Za razliku od prethodnog gostovanja,  profesor je ovoga puta odgovarao na pitanja koja su postavljali studenti. Buduće akademce je najviše zanimalo kada će moći da se vrate u studentske domove kao i to kada se vraćaju na fakultete, kako će funkcionisati nadoknada vežbi na fakultetima, da li će doći do smanjenja školarina i šta će biti sa studentima koji su trenutno van granica Srbije.

Iako je prorektor  najavio kako će povratak na fakultete uslediti krajem maja ili početkom juna, odnosno barem nedelju dana nakon što se studenti budu vratili u domove, jutros je na stranici „Studentskog centra Beograd“ osvanulo obaveštenje kako se povratak u studente domove očekuje sredinom maja. U obaveštenje je takođe navedeno kako će studenti biti oslobođeni plaćanja stanarina za period od obustave rada domova (16.03.2020) do trenutka kada se se budu vratili u svoje sobe.

Takođe, piše kako će ih domovi dočekati u nešto drugačijem stanju. Naime, u saopštenju piše kako je veliki broj soba osvežen, kupatila obnovljena, da su neki kvarovi otklonjeni, zidovi okrečeni, klupe zamenjene, zasađeno cveće, ofarbane značajne metalne površine „posle više decenija“.

Saopštenje „Studentskog centra Beograd”

Da će povratak na fakultete i domove biti bezbedan za studente i profesore, profesor Bulat potvrđuje kako će Ministarstvo prosvete obezbediti dezinfekciju svih prostora u kojima se obavlja nastava.

„Upravo smo dobili preporuke katedre za higijenu Medicinskog fakulteta kako bi trebalo da se u narednom periodu ponaša osoblje fakulteta, ali i studenti, tokom nadoknada, ispita i drugih aktivnosti na fakultetu“, rekao je Bulat.

Što se tiče nadoknada koje studente očekuju nakon povratka na fakultete, Bulat je rekao kako je  najveći deo fakulteta planirao da nastava praktičnog dela traje od dve do tri nedelje.

On ističe da će Medicinski fakultet, čija praktične vežbe nisu mogle da se organizuju tokom vanrednog stanja, u zavisnosti od epidemiološke situacije organizovati nadoknadu vežbi. Takođe smatra da će nadoknada praktične nastave na ovom fakultetu trajati duže nego na drugim fakultetima.

Ono zbog čega su mnogi studenti zabrinuti jeste plaćanje rata školarina u ovoj kriznoj situaciji kada su mnogi od njih ostali bez posla, kao i njihovi roditelji. Prorektor ovu situaciju vidi kao poseban problem gde su i studenti i fakulteti na gubitku.

„Zamislite sada situaciju gde je student  na početku godine ili na kraju drugog semestra uplatio ceo iznos godišnje školarine, on bio bio u mnogo goroj situaciji nego studenti koji nisu plaćali školarinu. A fakulteti koji su već dovoljno finansijski iscrpljeni bi morali da vraćaju novac kako bi ispravili nepravdu“, izjavio je Bulat koji je posebno naglasio da je u Beogradu najveći broj studenata na budžetu i da školarine nisu uopšte toliko visoke na najvećem broju fakulteta, iako je svestan ekonomske situacije u državi. Na kraju je rekao kako fakulteti rade na tome da se pomere plaćanja školarina, kao i to da se podele u više rata.

Prof dr Petar Bulat, prorektor BU Studentska pitanja

On je takođe potvrdio kako će 48 bodova ostati uslov za budžet. A na pitanje da li postoji mogućnost da se ove godine uvede dodatni ispitni rok, prorektor se našalio kako je to pitanje od milion dolara, ali je siguran da će ovog leta biti malo vremena za letovanje.

Još jedan od problema jeste povratak studenata koji ne žive na teritoriji Srbije, a moraju da se vrate na fakultete.

Bulat navodi kako se procentualno radi o pet odsto studenata koji su uglavnom iz Crne Gore, Bosne, Makedonije, Hrvatske i da očekuje da će moći da se vrate i da učestvuju na preostalom delu praktične nastave kao i da polažu ispite.

Na kraju razgovora je ponovio kako će fakulteti biti maksimalno fleksibilni u pronalaženju rešenja koja će svima najviše odgovarati.

 

Izvor naslovne fotografije: Studentski život 

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *