fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Sandra Vidojević: Muzika koju pravimo je ono što me najviše inspiriše

O osnivanju Dingospo Dalija, muzičkim uzorima, predstojećem albumu i koncertu 12. maja u KC Gradu pričali smo sa vokalom benda Sandrom Vidojević.

10. May 2019

Beogradski muzički sastav Dingospo Dali postoji od 2011. godine, ali su publiku debi izdanjem „Sve dok mislim da je ovo drugi svet” obradovali tek prošle godine. Svoj drugi album najavili su pred kraj godine, a za to vreme nas počastili novim singlom i spotom za pesmu „Slabost”. O osnivanju benda, muzičkim uzorima, predstojećem albumu i koncertu u nedelju 12. maja u KC Gradu pričali smo sa vokalom benda Sandrom Vidojević.

Dingospo Dali, Photo Bad Memory Music, 2019

Koju avangardnu poruku krije kombinacija ideja Salvadora Dalija sa dingospom, što u prevodu sa uličnog znači „gospodin” ?

Ime benda, kao što smo već nekoliko puta pomenuli, odabrali smo sasvim slučajno, sedeći pored postera Salvadora Dalija. Nije nam bio cilj da šaljemo neku avangardnu poruku ali to se nekako samo nametnulo, tako da, ako ta poruka postoji ostavljamo je drugima da je tumače.

Postojite od 2011. godine, ali debi album „Sve dok mislim da je ovo drugi svet” ste izdali prošle godine. Zašto ste toliko dugo čekali?

Menjali smo gitariste, producente, jurili novac, jurili izdavača, a i previše smo se zezali.

Kako ste se okupili i kako je nastao bend?

Ukratko, Nemanja Bulatović (basista), Nikola Vidojević (bubnjar) i ja (zajedno sa našim prvim gitaristom Danilom), rešili smo da osnujemo bend.  Od tog momenta usledile su godine neprekidnog stvaranja muzike…

Pobednici ste Bunt rok matersa, takmičenja za demo bendove, 2015. godine. Koliko je ta manifestacija značila vašem bendu?

Značila nam je u svakom smislu: medijski, marketinški, finansijski, duhovno, psihički, pa čak i fizički, jer smo puno putovali i svirali nakon te pobede, čime smo stekli ozbiljnu kondiciju.

U jednom intervjuu ste naveli da „rokenrol danas definitivno nije pojava i ne privlači pažnju kao nekad”. Zašto misliš da je došlo do toga?

Prosto vremena su se promenila i kao što smo otprilike naveli u tom intervju: rokenrol više nije nova stvar (pojava). Povukao se u ilegalu i danas se za njega treba malo više potruditi, bilo da ga konzumiraš, bilo da se baviš time.

Gde vidiš Dingospo Dali na domaćoj sceni?

Vidim nam svetlu budućnost!

Zašto misliš da je melanholija poželjno osećanje i da podstiče kreativnost?

Zato što je umetnost neki vid utočišta. A kako pobeći u utočište ako nemamo od čega da bežimo?!

Ko su tvoji muzički uzori i koliko se vaši muzički ukusi  razlikuju untar benda ?

Ne bih mogla precizno da odgovorim na pitanje. Muzički uticaji i uzori su jako široka tema. Svrati jednom kod nas u studio da razglabamo do jutra. U stvaranju se vodimo svojim instinktima, potrebama i strašću, uticaje svakako ponegde naziremo i nisu nam sasvim jasni.

Bili ste predgrupa švedskom alternativnom sastavu Mando Diao , sa kojim još svetskim bendom bi volela da delite scenu?

Žao mi je što nismo delili binu sa Peter Murphy-em iz Bauhausa. Taj koncert je ostavio baš jak utisak na nas.

S ozirom da si rekla da mlađe bendove više voliš da slušaš uživo, jer i ne postoji puno materijala na internetu, koji je poslednji mlađi bend koji te oduševio?

Jako mi se svideo bend Karpo, koji sam otkrila na Bunt rok festivalu 5. Imaćete priliku da ih čujete na našem koncertu 12.maja u KC Grad.

Vaš bend ima probe u BIGZ-u kao i mnogi alternativni sastavi. Šta bi rekla zašto je taj prostor tako značajan za alternativnu scenu i šta ga čini posebnim ?

Citiraću nešto što sam pročitala u nekom članku – „zgrada BIGZ-a je već godinama stecište mnogih slobodnih umetnika i zato se smatra nekom vrstom neformalnog kulturnog centra”. Sve ostale posebnosti nalaze se unutar zgrade!

Da li si jedini tekstopisac u bendu? U kojim temama najviše pronalaziš inspiraciju?

Uglavnom pišem ja, ali pošto je muzika koju pravimo ono što me najviše inspiriše, samim tim nisam jedini tekstopisac, već kroz mene samo progovara ono što zajedno stvaramo.

Šta je poslednje što si pročitala i što te oduševilo ?

Tihi Don- knjiga koja se provlači po intervjuima, jer čitanje te knjige dugo traje, ali vredi.

Zašto je izbor za singl i spot koji će najaviti vaš novi album pao na pesmu „Slabost” ?

To nam je jedna od dražih pesama ali nismo nametali ideju, jer bi bilo preambiciozno insistirati na pesmi od 5 minuta koja pritom ima tu delikatnu temu koju treba izneti. Međutim Stavrova energija se podudarila sa našom i „Slabost“ je bio naš zajednički izbor. Ispalo je i bolje nego što smo očekivali.

Šta je to lepo što će se naći na vašem drugom albumu „O nečemu lepom” koji najavljujete pred kraj godine ?

Da li će album biti o nečemu lepom ili o nečemu drugom- čućete. Na albumu će se naći 10 pesama, biće još neki singl-spot i poneki koncert do tad. Neke od pesama odsviraćemo 12.maja, pa ćemo tu otkriti neke tajne drugog albuma.

Šta publika može da očekuje na koncertu u nedelju 12. maja u KC Gradu?

Koncert će početi u 21h nastupom grupe Karpo, a mi ćemo nakon toga odsvirati neke pesme sa prvog albuma i naravno predstavićemo i par novih pesama sa predstojećeg albuma uključujući i singl „Slabost“. Veče će uglavnom biti šarenoliko.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *