fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Sredstva za otvaranje SOS kancelarije dodeljena udruženju čiji je zastupnik osuđivan za nasilje

Prošle nedelje otvorena je kancelarija za pomoć žrtvama nasilja u Leskovcu koja je od lokalne samourave dobila 250.000 dinara

14. July 2022

Grad Leskovac dodelio je novac za osnivanje SOS telefona za žene žrtve nasilja udruženju „Tate i mame U-Tim“, čijeg je osnivača Miodraga Stankovića Osnovni sud u Leskovcu dva puta pravosnažno osudio za nasilje u porodici.

Prema pisanju portala Južne vesti, na otvaranju kancelarije 8. jula, Stanković je izjavio da udruženje nema licencu za rad sa žrtvama porodičnog nasilja, jednom od najosetljivijih socijalnih grupa, te je istakao da će sa žrtvama raditi stručni tim sastavljen od psihologa, doktora, ali i pravnika. Od navedenih, prisustvovala je samo psihološkinja Katarina Bogdanović, koja je kasnije saopštila da nije znala da se nalazi na spisku, kao i da je na otvaranju kancelarije bila samo kao gost.

„Niti sam pre petka ikada razgovarala sa gospodinom Miodragom Stankovićem ili bilo kim iz tog udruženja. Prvi put smo se upoznali na samom otvaranju, i to pred novinarima i drugim gostima, što mogu da potvrde oni koji su bili tada prisutni. Gospodin Miodrag Stanković je prijatelj mog oca i pisao je mom ocu da nas pozove da prisustvujemo otvaranju njegove SOS offis kancelarije. Smatram da je nasilje u porodici vrlo važna tema i da je dobro da postoji što više organizacija u Leskovcu koje se bave ovim ozbiljnim problemom, te nisam videla nikakav problem da prisustvujem sa svojim ocem kao gost. Naglašavam ponovo, pozvana sam da prisustvujem kao gost, zato što sam bila šokirana kada sam čula da sam predstavljena pred svima kao stručni saradnik SOS offis kancelarije, i, da stvar bude još gora, da sam ja jedini navodni stručni saradnik prisutan na samom otvaranju čime je stvorena lažna slika da ja nosim neku vrstu odgovornosti za ovu kancelariju“, navodi se u pismu psihološkinje koje je prosleđeno redakciji portala Rešetka.

Kako je Katarina navela u pomenutom pismu, nije imala prilike da razjasni šta je zapravo istina zato što je sve informacije dobila iz razgovora gospodina Stankovića sa novinarima, i, iz poštovanja prema tome što je gospodin Stanković prijatelj njenog oca, nije želela da ga stavi u neprijatnu situaciju pred svima i da ga prekine, ispravi i napusti prostoriju, te je samo prećutala.

„Kada neko govori neistinu, uvek se mora ispraviti, bez obzira na posledice. Uvidela sam da nisam donela ispravnu odluku, ali sada ne mogu to da promenim, jedino što mogu je da kažem kako zapravo stoje stvari. Bila sam još više šokirana i uznemirena kada sam čula odgovore gospodina Stankovića na postavljena pitanja o problemima sa samom organizacijom, nedostatku obuke osoba koje bi trebalo da dežuraju pored SOS telefona, izostanku saradnje sa drugim važnim ustanovama… Nisam znala ništa o njegovoj SOS offis kancelariji i ne bih se ovim ni bavila da nisam u situaciji da me povezuju sa time. Nasilje u porodici je vrlo delikatna tema i znam pomalo o tome kako bi organizacija koja želi da pomogne žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja trebalo da funkcioniše, s obzirom na to da sam dugogodišnja aktivistkinja udruženja „Žene za mir” (što gospodin Stanković nije znao, a nisam ni mogla da kažem, s obzirom na to da smo se tek upoznali), što me takođe dovodi do još jednog problema koji imam sa ovom celom situacijom – kada sam došla na otvaranje, nisam bila upoznata sa komentarima gospodina Stankovića u kojima se implicira da je udruženje „diskriminatorno”. Sa gospođom Ljiljanom Nešić sam imala prilike da sarađujem u okviru više projekata kao stručni saradnik, gde smo unapred sve dogovorile i gde sam jasno dala svoj pristanak da učestvujem. Nikada, nikada, ne bih podržala netačne negativne komentare upućene udruženju sa kojim sam do sada imala samo pozitivno iskustvo“,napisala je Katarina.

U otvorenom pismu, predsednica Upravnog odbora organizacije „Žene za mir” Ljiljana Nešić, navela je da SOS telefon već postoji u njihovoj organizaciji.

„Drago nam je da u našem gradu radi još jedno udruženje koje se bavi podrškom žrtvama nasilja u porodici. Međutim, napominjemo da nije kolegijalno, nije profesionalno, a ni istinito govoriti da je SOS offis kancelarija prva u Leskovcu, kada SOS postoji bezmalo tri decenije, a naročito je pogrešno organizacije koje se bave zaštitom žena nazivati diskriminatorskim”, pojasnila je Ljiljana.

SOS offis kancelariju kao direktor vodiće, kako je saopšteno, Stankovićev sin Aleksandar, a da podršku nemaju od Centra za socijalni rad, kako je za Južne vesti potvrdio direktor te ustanove Predrag Momčilović.

„Mi nemamo nikakvu saradnju sa pomenutim udruženjem, a zvanično nismo ni obavešteni o otvaranju te kancelarije. I da smo zvanično obavešteni, ne bismo se odazvali tom pozivu, jer nismo dobili nikakvu informaciju o tome da li je to udruženje licencirano od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, a vezano za poslove socijalne zaštite. Takođe, tvrdim da ni jedan stručni radnik Centra za socijalni rad nije uključen u bilo kakvu aktivnost tog udruženja i rada kancelarije, a ako i bude, biće zakonski sankcionisan”, kaže Momčilović.

Ipak, većinu članova komisije koja je odobrila sredstva Udruženju „Tate i mame U-Tim” činili su upravo zaposleni u Centru za socijalni rad.

Ovim povodom oglasila se i neprofitna organizacija „Žene protiv nasilja”, koja smatra da je osnivanje novog SOS telefona za žrtve nasilja koje bi u Leskovcu vodilo Udruženje samohranih roditelja „Tate i mame U-Tim” ne samo nesmotreno i laički, već može da bude i štetno po sve žrtve zbog nedostatka ekspertize i nedovoljnog i nejasnog razumevanja problema.

„Mi, kao ženske organizacije, ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici i da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu, ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici”, navodi se u saopštenju.

„Žene protiv nasilja” izražavaju i bojazan da će se otvaranjem nove SOS kancelarije praktično narušiti višedecenijsko delovanje i postojanje leskovačke organizacije „Žene za mir”, koja ima sve neophodne licence da se bavi zaštitom žrtava nasilja.

Naslovna fotografija: Marko Mitić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *