„Lakše je zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma” - Pročitaj nov serijal tekstova: Dekolonizacija mašte, autora Predaraga Momčilovića ✹ „Lakše je zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma” - Pročitaj nov serijal tekstova: Dekolonizacija mašte, autora Predaraga Momčilovića ✹ „Lakše je zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma” - Pročitaj nov serijal tekstova: Dekolonizacija mašte, autora Predaraga Momčilovića ✹ „Lakše je zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma” - Pročitaj nov serijal tekstova: Dekolonizacija mašte, autora Predaraga Momčilovića ✹

Shop    |    Podrži nas    |     Newsletter

Hook and Cook stiže u Beograd

Dva dana morskih zalogaja i dobrih ritmova u Liftu

14. May 2025

Hook and Cook festival je osnovan 2016. godine u Medulinu u Hrvatskoj kao specifičan i jedinstven gastro događaj posvećen morskoj hrani, namenjen entuzijastima i gurmanima, uz odličan muzički program! Festival okuplja turiste i lokalno stanovništvo u duhu uživanja u hrani, energične zabave i opuštenog raspoloženja.

Ovog petka, ovaj festival stiže u Beograd — tačnije u Lift, gde nas očekuju dva dana dobre muzike i gastronomskih specijaliteta koje sprema ekipa festivala. Na meniju su tuna burger, Ricotta Lemon Sardele, i još poneko morsko iznenađenje.

U susret tome, popričali smo sa ekipom festivala o tome šta nas sve očekuje tokom predstojećeg vikenda i kakvu atmosferu planiraju da donesu u grad.

Zašto je izbor pao na ova dva jela – Tuna burger i Ricotta Lemon Sardele?

Iskreno, htjeli smo predstaviti nešto što je urbano ali na neki način tradicionalno za naše podneblje. Sardine/sardele lovimo sami i one su okosnica cijelog našeg festivala – domaći riblji ulov prestavljen na malo drugačiji način. Tuna Cheeseburger je uvijek bestseller na festivalima. Predstavlja jedan moderan spin na Big-Mac, ali u morskoj varijanti i sa domaćim namirnicama. Vjerujemo da s ovim nekako obuhvaćamo dvije različite namirnice koje definiraju naš festival ali na jedan drugačiji način, prilagođen street foodu i brzom načinu života. Ljudi uglavnom ribu doživljavaju kao nekakvo jelo koje se jede u skupim restoranima gdje vam konobar donosi na tacni sav neki čudan pribor za čišćenje i limunovu vodicu za pranje ruku, ali ne treba nužno biti tako (smeh).

  

Šta je najbolje piti uz najavljeni meni?

Vjerojatno nam ne bi dali nazad preko granice da ne spomenemo da dobra boca istarske malvazije uvijek ide najbolje uz naša jela. Ali nismo elitisti, štoviše, uz ovakvu varijantu hrane ide apsolutno sve. Neko craft pivo, pošteno vino, boca dobrog pet-nata, cocktail, što god vam je u tom trenutku primamljivo. Bitno je da s osjećate osvježeno i zadovoljno. Baš će i ovakva raznolika ponuda pića biti i na našem eventu u Beogradu, tako da za svakoga ponešto. 

Koji začin je nezaobilazan u vašoj kuhinji?

Uf, kompleksno pitanje. Mi se baziramo na interpretacijama modernog street fooda, a svi znamo da je takva hrana uvijek pleše na granici raznih začina. Nađe se tu svega, od kumina, korijandera, sezama, pa sve do crvene dimljene paprike. Ali mislim da je neizostavna ipak na kraju dana sol. Ona ima moć uvijek podići sve okuse i izbalansirati jela do savršenstva. Dobra doza soli jednako može spasiti ali i uništiti jelo. Jedno smo ljeto slučajno presolili brudet, onaj klasični filmski scenarij – kriva posuda pri ruci, pa smo kuhali ekstra jedno 15 kila krumpira u njemu da uspijemo vratiti okus na normalu. Tako da sol, ali oprezno (smeh).

   

Šta najviše volite da slušate dok pripremate hranu?

Ovisi stvarno o trenutku. Na zvučnicima zna treštati sve od disco-funk-electra do hip hopa, rock, blues pa i black metal, haha. Sve ovisi o tom nekom  trenutnom momentu i intenzitetu rada rekli bi smo. 

Šta je must za dobro jelo? Koji je tajni sastojak?

Must je definitivno dobro društvo. Čak i da jelo ispadne relativno loše, dobra zajebancija na vlastiti račun i smijeh izvuče svaku situaciju. Bitno je da nema prevelike nervoze. Nema tog idealnog recepta za sve, hrana je subjektivna stvar i svatko je doživi na neki svoj način. Naravno, izbalansirani okusi su uvijek bitni, da se pogodi neki pravi omjer okusa glavne namirnice koju kuhate i sveg popratno što ide uz nju. E da, i sol (smeh).

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *