fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Angažman fest od 13. do 17. novembra u DOB-u

Dom omladine Beograda i Studio Centar, organizuju prvi festival edukativnih predstava za mladu publiku – Angažman fest.
13. November 2019.

Dom omladine Beograda i Studio Centar, organizuju prvi festival edukativnih predstava za mladu publiku – Angažman fest, koji će biti održan u Domu omladine Beograda uperiodu od 13. do 17. novembra 2019. godine.

U okviru glavnog programa biće izvedeno, u večernjim terminima 5 pozorišnih predstava, koje se bave različitim društveno angažovanim temama namenjenih mladima i jedna matine predstava za decu koja se bavi problemom internet i vršnjačkog nasilja. Pored pozorišnih predstava, u okviru festival biće održane i dve tribine, kao i tri pozorišne radionice, namenjene srednjoškolcima.

Angažman Fest je zamišljen kao prvi pozorišni festival angažovanih i edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku. Kroz pet radnih dana, učenici osnovnih i srednjih škola ispratiće najbolje edukativne i angažovane pozorišne predstave iz Beograda i Srbije. Cilj ovog projekta je pružanje vidljivosti angažovanom teatru, edukacija tinejdžera i približavanje važnih tema mladima, na način koji im približava često nepristupačan i stran
medij pozorišta. Angažman Fest je namenjen deci završnih razreda osnovnih i učenicima srednjih škola, odnosno uzrastu od 12 do 19 godina.

GLAVNI PROGRAM
Sreda, 13.11. u 20h – „35 KALORIJA BEZ ŠEĆERA“ po knjizi Jasminke Petrović / Predstava o problemu ishrane i anoreksije među mladima / Studio Centar, Beograd
Suočeni sa nerealističnim standardima lepote sa kojima se suočavaju u pop kulturi, mladi ljudi, posebno devojčice, prilikom odrastanja često sebe dovode do ozbiljnih poremećaja ishrane kao što je anoreksija Kod nas, se poslednjih godina beleži sve veći porast ove smrtne bolesti, koji se često ne prepoznaje na vreme, pa se otkriva u poodmakloj fazi, kada više nije tako jednostavno lečiti ovakvu vrstu poremećaja.

Predstava „35 kalorija bez šećera”

Četvrtak, 14.11. u 20h – „SVI SMO PRIČE, KOJA JE TVOJA“, autorski projekat / Predstava o odrastanju i sazrevanju / Studio BIS, Beograd
Često se desi kad prođemo pored prosjaka, kada pogledamo u nečiji prozor ili čujemo delić razgovora u mimohodu, kad nađemo nečije odbačene stvari na ulici… da zastanemo i pomislimo – kakva li se priča krije iza toga? Ovaj originalan dramski tekst nastao je kroz radioničarski rad sa mladim glumcima, u kom oni preispituju svoje priče i priče svojih vršnjaka, sa svim usponima i padovima, evocirajući sećanja na to ko su nekada bili, šta su želeli da budu, i shvatanja o tome ko su sada. Zajedno sa publikom, zapitaće se da li su izneverili sebe, ili su ostali dosledni svojim izborima do kraja.

Petak, 15.11. u 20h – “INDIGO”, autorski projekat / Predstava o vršnjačkoj, porodičnoj i sistemskoj neshvaćenosti i nerazumevanju / CEKOM, Zrenjanin
Кo su ljudi koji se ne ponašaju u skladu sa nametnutim društvenim normama i čime je posut njihov životni put? Da li roditeljska podrška ima realan ugao gledanja, ili su i njihove reakcije proizašle iz prethodnog životnog učenja? Кako obrazovni sistem utiče na decu koja teže ka nečem što odstupa od osmišljenog i serviranog? Zašto nemaju podršku i kakav je njihov odgovor na negativne vršnjačke reakcije? Ovo je predstava koja je eksperiment o eksperimentu. O ljudskoj potrebi da stvari budu sistematizovane i ukalupljene, bez prostora za slobodu, kreativno i kritičko mišljenje. Isprovocirani realnim iskustvima mladih učesnika u predstavi, kao polaznom tačkom procesa, nastala je priča o životu jednog dečaka. Dečaka na margini, dečaka koji je društveno neprihvatljiv i nevidljiv. Dečaka koji je samo želeo da živi i da veruje u ono što živi.

Subota, 16.11. u 20h – „MRTVO MORE ZA POČETNIKE“, Radoje Domanović, Jasminka Petrović / Predstava o sukobu narodskog duha, postavljenih principa i životne energije mladih / Gimnazijalac, Lebane
Predstava je rađena po motivima knjige „Seks za početnike” Jasminke Petrović i pripovetke „Mrtvo more” Radoja Domanovića. Sukob duha palanke i životvorne energije polazna je osnova za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri. Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirali smo mesta u kojima duh palanke bivstvuje. Autorski tim se pozabavio tezom da palanka od pamtiveka oponaša pozorište – ona režira, glumi, određuje scenografiju, kostime – i od toga napravio pozorišnu predstavu.

Predstava „Mrtvo more za početnike”

Nedelja, 17.11. u 20h – „REČI OD KAMENA“, autorski projekat / Mjuzikl o vršnjačkom i internet nasilju / Hleb Teatar, Beograd
Kroz sat vremena uz songove koji se uživo izvode i koreografije koje pričaju o devojčici Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja. U saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“, Hleb teatar potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi. Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta „Zajedništvo“, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola. Ovaj projekat, koji je nastao u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

U okviru pratećeg programa, biće odigrana matine predstava „GAME“, podgoričkog dečijeg pozorišnog studija „Arlekin“, za decu urasta od 10 do 13 godina u subotu, 16.11. od 12h. Predstava se bavi problemom vršnjačkog nasilja i zloupotrebe interneta kod dece.

Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na svim Ticket prodajnim mestima, kao i online, putem sajta: Tickets.rs. Cena pojedinačne ulaznice na blagajni iznosi: 500 dinara, dok je za organizovane i školske posete obezbeđen dodatni popust.

Pre početka i nakon završetka festivala, 7.11., odnosno 25.11. od 18h u Domu omladine Beograda biće održane dve tribine, od kojih će se jedna baviti implementacijom pozorišnih umetnosti u formalni sistem obrazovanja i vaspitanja, dok će druga tribina obrađivati temu medija i društvene devijacije, odnosno uticaj medijskog sadržaja na razvoj ili prevenciju određenih društvenih devijantnih ponašanja kod mladih.

Tokom trajanja festivala, u prostorijama Studio Centra na Vračaru, biće održane i tri edukativne pozorišne radionice, u kojima će učestvovati učenici beogradskih srednjih škola, koji će imati priliku da se online prijave za učešće.

Dom omladine Beograda i Studio Centar, u protekle tri sezone sa velikim uspehom realizuju edukativni pozorišni repertoar za mladu publiku. Više od 50 odigranih predstava, blizu 10.000 gledalaca i 5 premijernih izvođenja, rezultat su dosadašnje saradnje. Angažman fest, predstavlja stepenicu više, odnosno mogućnost da okupimo trupe sa teritorije Beograda i Srbije koje se na isti ili sličan način bave edukacijom tinejdžera. Na taj način učinićemo bogatiju pozorišnu ponudu mladima, pružićemo šansu pozorišnim trupama da pokažu svoje kvalitetne predstave, omogućićemo trupama koje se bave mladima da zajedno realzuju neke buduće projekte i na kraju, ali ne i najmanje važno, ove važne teme koje se obrađuju u predstavama, trebalo bi da dobiju veći prostor u javnosti. Ideja autorskog tima festivala i organizatora je da Angažman fest postane tradicionalan događaj koji bi se odvijao jednom godišnje i koji bi vremenom prerastao u regionalni festival, što bi doprinelo dobroj kulturnoj razmeni i podizanju kvaliteta pozorišnog života za mladu publiku.

Angažman Fest je podržan i od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Smatramo da Beograd, kao regionalna prestonica, zaslužuje jedan ozbiljan pozorišni festival koji je namenjen mladima i u okviru kojeg bi se otvarale značajne

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *