fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Arhetip Veštice na Filmu: Ciklus filmova u Kvaki 22

Projekcije će biti održane u periodu od 20. do 27. marta
11. March 2024.

Ciklus filmova „Arhetip Veštice na Filmu” čije će se projekcije održati u Kvaki 22 nudi jedinstven pogled na jedan od najintrigantnijih arhetipa u kinematografiji. Vođene od strane interdisciplinarne umetnice Dee Džanković, ove projekcije predstavljaju spoj filma i analize istih, istražujući kako se lik veštice na filmu menjao kroz decenije, reflektujući društvene promene i kulturne percepcije.

Veštica u filmu je više od pukog lika; ona je ogledalo društvenih normi, strahova i aspiracija. Od ranih holivudskih klasičnih predstava pa sve do modernih reinterpretacija, veštice su odražavale  kulturu i duh vremena.

Prikazivanje ovog arhetipa varira od karikaturalnih portreta u ranoj kinematografiji do složenih i nijansiranih karakterizacija u savremenim ostvarenjima. Ova promena paradigme osvetljava kako su filmski stvaraoci koristili vešticu kao sredstvo za istraživanje složenih tema poput rodne politike, moći i identiteta.

Raspored projekcija:

20.3., 20h – „I Married a Witch” (1942), režija René Clair

21.3., 20h – „Suspiria” (1977), režija Dario Argento

26.3., 20h – „The Love Witch” (2016), režija Anna Biller

27.3., 20h – „The Witch” (2015), režija Robert Eggers

Ciklus filmova i pratećih predavanja obećava zanimljiv uvid u ovaj dinamičan filmski lik, nudeći publici šansu da istraži kako su veštice na filmu bile i ostale snažan simbol transformacije i izazova društvenih normi.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *