fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Autonomni festival žena 17. i 18. septembra u Novom Sadu

Autonomni festival žena nastavlja svoje aktivističke dijaloge i u 2021. godini, a ovogodišnji slogan glasi „Ima nas"
14. September 2021.

Dvodnevni Autonomni festival žena biće održan u knjižari Bulevar Books u petak i subotu, 17. i 18. septembra. Ove godine centralna tema festivala su feministički kolektivi i kolektivi u kojima preovladavaju žene.

Treći dan festivala, 19. septembra, u formi susreta ženskih kolektiva iz regiona,učesnica festivala, organizatorki biće organizovan online.

Autonomni Festival Žena i dalje nastoji da stvori podsticajno okruženje i pokrene dijalog u široj društvenoj zajednici u Novom Sadu sa ciljem unapređenja položaja žena u lokalnoj zajednici i unapređenje pitanja rodne ravnopravnosti. Namera im je umrežavanje i da što jasnije ispitaju, imenuju, analiziraju stanje kroz susrete kolektiva.


Zašto Autonomni festival Žena?

Organizatorke poručuju sledeće:

„3,923,075,086 je trenutni broj žena u svetu, oko 49% od ukupne populacije. Nije da nas nema! Po procentima skoro smo na pola- pola, skoro jednaki, muški i ženski deo planete. A da li je i u životu tako? Imamo ustave, zakone, konvencije, kvote, govore koji obećavaju i akcije i mnoge mehanizme koji kažu jednakost je zagarantovana. Мeđutim, visinu plate i dalje određuje to da li nosite suknju ili pantalone. Odgovor na pitanje “Šta onda obući?”nije jednostavan. Zagarantovan je jedino onaj prosečan platni jaz (16% u korist muškaraca).
I dalje nam je teško da prihvatimo borkinja i prihološkinja. I dalje se priča o ulogama, obavezama i očekivanim ponašanjem žena. Desno orjentisani pokreti I patrijarhat se vraćaju na velika vrata.
Nemamo ženske prostore! Nemamo fondove!
Borimo se protiv nasilja, ali i dalje imamo brojku od 50.000 nas, žena koje godišnje ubiju ljudi koje poznajеmo i kojima bi trebalo da možemo da verujemo.
Znači nismo i dalje jednaki, ali nas, žena, ima!
I spremne smo da vas nateramo da nas čujete!”


AFŽ je podržala Rekonstrukcija Ženski Fond.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *