fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Balkanrock slavi 12. rođendan

Razgovarali smo sa urednikom beogradske redakcije muzičkog portala Balkanrock, Mladenom Miloševićem, povodom proslave njihovog 12. rođendana.
22. December 2018.

Jedan od najvećih sprskih portala koji se bavi muzikom, po uređivačkoj politici blizak svetskim muzičkim magazinima, Bakanrock, puni 12 godina. Tim povodom večeras u Poletu pravi rođendansku žurku, a događaj koji slavi 12 godina podrške rokenrol sceni u regionu i šire je otvorenog tipa, a naročito su dobrodošli prijatelji, saradnici, mediji i čitaoci.

Balkanrock je osnovan 28. decembra 2006. godine sa vizijom da postane mesto okupljanja za sve ljubitelje rokenrola, metala, panka i alternativne muzike u regionu. U želji da saznamo kako će izgledati žurka i da malo bolje upoznamo rad Balkanrocka, razgovarali smo sa urednkom beogradske redakcije Mladenom Miloševićem. Vidimo se večeras na žurci!

Koliko si dugo deo Balkanrocka i kako si postao?

U Balkanrocku sam evo već pune dve godine. Ne mogu da verujem da je zaista već toliko prošlo, jer mi se čini kao da je pre nekoliko dana bila svira Straight Mickey and the Boyz-a u Elektropioniru, s koje sam napisao svoj prvi izveštaj. Član redakcije sam postao kada sam upoznao tadašnjeg novinara Balkanrocka Sergeja Sokolova. Zajedno smo išli na pesničku radionicu kod Ognjenke Lakićević iz Autoparka i on je jednog dana pomenuo da piše tu i ukratko mi ispričao kako tamo sve izgleda. Sve mi se učinilo veoma zabavnim i kao dobra šansa da kao student novinarstva steknem iskustvo pišući o nečemu što me zanima i što volim najviše na svetu, a to je muzika.

Kako izgleda raditi u Balkanrocku?

To je najopuštenija i najzabavnija stvar koju, osim sviranja sa svojim bendom Danga, trenutno radim u životu. Odem na svirku, provedem se koliko god dobro mogu, sutra ujutru napišem tekst i još se osetim kao da sam uradio nešto korisno. Takođe, nikad pažljivije nisam slušao muziku nego sad kad radim za Balkanrock. Teško da se ovo uopšte može nazvati bilo kakvim radom, ovo je samo uživanje i ništa drugo. Mislim da, do sada, niko nije zažalio što se priključio našem malom kolektivu. Predlažem svima koji vole da slušaju kvalitetnu muziku i da idu na koncerte, da nam se pridruže. Ako im bude bar upola dobro kao meni, znači da su na pravom mestu.

Kako Balkanrock sarađuje sa muzičarima, kako ih pronalazi?

Nema razloga da ih na bilo koji način tražimo, svi mi smo toliko u materiji i muzika čini 90% naših priča da novi i kvalitetni bendovi samo isplivavaju u našoj osnovnoj komunikaciji. Gotovo da ne postoji bend na sceni za koji bar neko iz naše redakcije nije čuo. Saradnja možda nije prava reč u ovom slučaju,jer mi nismo PR-ovi bendova, mi smo tu da što objektivnije i iskrenije komentarišemo njihove nastupe, albume, pesme ili celokupan rad. Mislim da neki bendovi još uvek to ne kapiraju, pa stoga od nas očekuju stalno reči hvale, ali poenta ovoga što mi radimo nije da ih ulepšavamo. Smatram da je ovo što, i kako radimo, dosta bitnije za bendove, nego da pišemo lažne hvalospeve. Kvalitetna svirka biće nagrađena pohvalnom, dok ćemo se kod lošije potruditi da ukažemo na ono što mi smatramo greškama ili lošim aspektima. Shvatite uvek smo tu da pomognemo, a ne da vas saboritamo. Sabotirali bismo vas ćutanjem.

Kako će izgledati rođendanska proslava?

Iz ove tačke nemam nikakvu predstavu, pravo da ti kažem. Ono što znam, jeste da tamo želim da, pre svega, vidim sve ljude iz redakcije koji su u mogućnosti da dođu i da zajedno s njima proslavim ovih prelepih 12 godina, koliko ovaj portal postoji. Naša žurka biće skromna, ali sigurno neverovatno pozitivna i toplo ćemo ugostiti sve ljude koji su nam pružali podršku svih ovih godina. Za dobro raspoloženje će se postarati Miloš Cvetković, naš dugogodišnji novinar, koji će kao DJ Floyd ove večeri biti zadužen za puštanje muzike. Pored žurke, biće upriličena i izložba fotografija fotografa Balkanrock-a.

Biće upriličena i izložba, o kakvoj izložbi je reč?

U Poletu od 22. decembra pa sve do kraja januara naredne godine biće postavljena izložba rok fotografija “Balkanrock muzička priča”. Reč je o postavci gde su se naši fotografi predstavili sa po par radova koji su nastali u poslednjih nekoliko godina. Ekipa koja je učestvovala na ovoj izložbi je izrasla u pravi profesionalni foto reporterski tim i jako smo ponosni na njih. Fotografija je danas jako bitan medij i zaista smo se potrudili da izaberemo karakteristične i reprezentativne fotografije regionalnih bendova koje smo inače ovog puta izlagali. 

Koliko se Balkanrock razvio od svog početka?

Balkanrock je te daleke 2006. prvo krenuo preko foruma jer su tada to bila mesta gde se okupljaju muzičari i ljubitelji muzike. Pored čuvenog yumetala, Balkanrock je bio najposećeniji forum. Brzo je izrastao u sajt koji je jedno kratko vreme pratio lokalna niška dešavanja, a kasnije  prerastao u ozbiljan i respektabilan internacionalni muzički medij. 2008. smo čak i osnovali udruženje građana Balkanrock koji je imao za cilj podizanje svesti o važnosti kulture u izgradnji zdrave društvene zajednice i promovisanje mladih umetničkih potencijala. Naravno aktivno je i dan danas. To se sve desilo pre mog dolaska, ali i za ove dve godine, uspeli smo drastično da napredujemo. Napravili smo novi sajt, pokrenuli kolumnističke rubrike, dobili puno novih i zadovoljnih članova, od nekih se nažalost oprostili i tako. Cenim da naše vreme tek dolazi, jer je ova trenutna ekipa koja radi veoma talentovana i vredna, a duh zajedništva, čini mi se nikad nije bio jači i magičniji.

Šta predstavlja Balkanrock za tebe?

Balkanrock je skupina sjajnih ljudi koji su se okupili s ciljem da uvećaju svoju ljubav prema muzici. On je za mene često utočište i davao mi je energiju i smisao u mnogim trenucima, jer je to bilo mesto na kom sam uvek mogao slobodno da se izrazim i pokažem ljudima neko svoje iskustvo i doživljaj. Takođe, ovde sam uspeo da ekstremno napredujem u samom pisanju. Kao školovani novinar, koga muzika zanima više od bilo čega, pronašao sam pravo mesto, da bez ikakvog stresa i nervoze, razvijem svoje žurnalističke sposobnosti. Što se mene tiče, nisam mogao napraviti bolji izbor od ovog. Hvala Balkanrocku!

Šta misliš, kako će za 12 godina izgledati Balkanrock?

Mislim da ćemo za 12 godina imati svoju zgradu veličine Empire State Building-a i da ćemo jesti najskuplji kavijar, na sastancima piti samo kristal u društvu Kit Ričardsa, koji će naravno tad još uvek biti živ, i zakupljivati aerodrome kako bi naši avioni za Lollapalozu mogli u miru da slete. Bićemo glavne baje u svetu, nećemo valjda da se ograničimo na Balkan i ostanemo samo Balkanrock, postaće Worldrock ili možda čak i Universerock, možda tad otkrijemo da ima života i van ove planete.

Šta bi poželeo Balkanrocku za rođendan?

Poželeo bih mu da nađe neku zgodnu Balkanrockicu i da dobiju mnogo Balkanrokcića i da žive srećno do kraja života, ali pre svega bih poželeo nama koji smo njegovi drugovi, da preživimo ovaj pubertet u koji trenutno ulazi, posle 18. će dete da poraste, da se osamostali, do tada ga moramo čuvati.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *