fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Bečki kolektiv room69 u galeriji Monolog

Izložba pod nazivom „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine" biće otvorena 17. decembra u 19 časova
13. December 2022.

Spoj virtualne realnosti i fizičkog prostora u izložbi bečkog kolektiva room69 u galeriji Monolog pod nazivom „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“, inspirisan je legendarnim parkingom u Cetinjskoj 15, okolnim barovima i noćnim životom.

Kolektiv room69 stvara estetske univerzume i u analognom i u virtuelnom svetu, a oko lokacije galerije Monolog izgradili su virtuelnu parking garažu koja je njihovom intervencijom postala i zvanični deo Gugl mapa – izložba koja će zauvek ostati otvorena i dostupna posmatračima.

Tokom ove ekspedicije u futurističko nepoznato posetilac se susreće sa skulpturama i instalacijama, umetničkih manifestacija nastalih u virtuelnom prostoru, ali i prisustvom skulptura u fizičkom prostoru galerije koje su umetnici kreirali za potrebe izložbene instalacije.

Polazeći od ideje prelaska iz dana u noć, svetla u tamu, bezbednog u nesigurno, i mesta gde se ova tranzicija svetla i situacija nalazi, room69 je kreirao prostor koji u isto vreme predstavlja mesto skloništa (dan) i zlokobne opasnosti (noć).

Interaktivna garaža biće projektovana u okviru izložbe i omogućiće angažovanje korisnika koji će imati kontrolu nad onim što vidi, dok će objekti u virtuelnoj instalaciji imati različite oblike u zavisnosti od tačke gledišta posetioca.

Pored okruženja, skulptura i interaktivnosti, instalaciju će pratiti posebno kreirani višekanalni audio rad koji doprinosi atmosferi i prati skulpture.

„Virtuelno okruženje je zasićeno narandžastom bojom koja podseća na sumrak, kako sunce zalazi i nastupa prelaz, zlatni čas, ili u našem slučaju – čas koji se nikada ne menja. Želimo da se fokusiramo na mesto između, mesto koje može pozitivno ili negativno, dvosmisleno mesto koje traje večno“, istakao je kolektiv room69.

Zajedno sa kolektivom room69 i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom, galerija Monolog će otvoriti svoja virtuelna i fizička vrata u okviru izložbe „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“ u Cetinjskoj 15, 17. decembra od 19 časova. Galerija Monolog je otvorena svakog dana od 17 do 21 čas, dok će postavka bečkog kolektiva room69 biti dostupna posetiocima do 15. januara.

Galerija Monolog osnovana je u Beogradu 2022. godine i, kao ogranak berlinskog Museum of Now (MON), posvećena je otkrivanju i aktivnoj promociji nove srpske savremene scene – kako u Beogradu tako i na međunarodnom tržištu. Blizina cajtgajstu beogradske scene izuzetno je važna za aktivnost galerije. Zato se i nalazi u centru beogradskog noćnog života u Cetinjskoj ulici, sa pogledom na čuveni parking, kojim se i ova predstojeća izložba bečkog umetničkog kolektiva posvećuje. Kustosi izložbe „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“ su Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler – direktori Museum of Now (MON) i osnivači galerije Monolog.

room69 je interdisciplinarni umetnički kolektiv sa sedištem u Beču, koji razvija progresivne izložbene formate, nove medijske umetnosti i instalacije. Kolektiv room69 čine Hannah Neckel, Maximilian Prag, Josepha Erdbauer, Cristian Anutoiu, Lukas Dworschak, Brooklyn J. Pakathi i Roman Fleischmann.

Kolektivno rade kao umetnici, kustosi, producenti i istraživači, ali deluju i nezavisno, rotaciono raspoređujući uloge kako bi proširili definicije umetničke prakse – svaki član ima jednaku i raznoliku funkciju u upravljanju kolektivom.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *