fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Bend DOL promovisao novi album u KC Gradu

Oblakoder magazin posetio je promociju novog albuma beogradskog benda DOL u Kulturnom centru Grad. Pročitajte utiske naše Anđelke Babić!

30. March 2019

Odlazak na svirke je neophodan, posebno na svirke bendova kao što je Dol. Ako ste osoba poput mene koja najveću inspiraciju crpi gledajući/slušajući umetnike bilo kog tipa, onda ovaj sastav odličnih muzičara ima tek da proširi vaše vidike i želju za novim zvukom.

Bend Dol čine Vukašin Đelić (gitara/vokal/elektronika), Miloš Pajagić (bas) i Dragan Jovanović (bubnjevi). U KC Gradu su promovisali svoj novi album “Dol II” sa muzičkim gostom Dušanom Žicom (sintisajzer/elektronika).

Publici su predstavljeni kao psihodelija i nojz rok bend, ali su definitivno više od toga. Basista je svoj gruv držao na maksimumu sve vreme i igrao se sa ritmom. Spoj bubnjeva i basa (koji se u nekim trenutcima mogu i čuti kao zasebni instrument) na ovom koncertu su imali izuzetne improvizacije – kao odgovor na psihodelične zvukove gitariste i vokala benda.

Dok ih slušate, svaka fraza se topi u drugu i zapravo ne osećate da je pesmi došao kraj, već da je sve vreme jedna pesma koja se nadograđuje iz minute u minutu.

Ono što najviše privlači pažnju jeste sloboda na sceni koja se širi dalje ka publici (definitivno hipnotisanoj od prve pesme). Improvizacija je prisutna tokom celog koncerta, tako da i stare stvari koje su svirali zvuče novo i drugačije. Sa takvim pristupom muzici moć inovacije je dominantna i neizbežna. Uska povezanost publike i izvođača ne beži. Drži ih zvuk Dol-a koji vuče sa sobom.

Vukašin Đelić je pravi multitasking muzičar. Publiku je najpre oduševio svojim solažama, a onda mini muzičkim instrumentima uz pomoć kojih je nadograđivao muziku. Zvuk gitare je menjao gotovo neprimetno što je doprinelo ovacijama okupljenih. Povezanost celog benda (bas-gitara, bubnjevi-gitara, bas-bubnjevi) je bila jaka celu noć.Dušan Žica je dobro preuzeo njihovu energiju i spajao psihodelične elemente na klavijaturi. Dok su mu članovi benda slali svoje muzičke ideje, on ih je proširio, igrao se sa njima i vraćao ih nazad za dalje razrađivanje.

Svetla na bini su još više doprinela celom muzičkom iskustvu na ovom koncertu. Promena iz crvenog u zeleno, zelenog u plavo, uz dinamični zvukom Dol-a koji ne može biti ukroćen, je dao poseban šmek na bini. . Melodija je ulazila u moždane vijuge i pomerala ljude.

Koncert je trajao sat vremena – za to vreme sam pojam vremena se izgubio, kao neki limbo. Jovanović je na bubnjevima pokazao šta znači kada od jednog zvuka napravite nešto sasvim drugačije – zvuk bubnjeva je bio zvuk gitare, zvuk basa, zvuk cele energije u prostoriji i nije stagnirao. Publika je tražila bis i oni su ga sa osmehom dočekali i poklonili.

Sveprisutna sloboda je ono što čini ovaj bend i njihov zvuk. Njihova pozitivna energija pravi sjajnu atmosferu.

Ako ste se pitali šta da slušate danas, ako ste se pitali šta da pustite danas u kolima dok idete od tačke A do tačke B, ako mislite da se u Beogradu ne dešava ništa novo i da svaki bend zvuči isto (što naravno nije istina), ako vam je potrebno nešto što će vas pokrenuti i pomeriti sa mesta onda pustite Dol.

Pustite prvi album, pa pustite lajv snimak u emisiji Studio 6, pa pustite novi (drugi) album, pa pustite ponovo snimak u emisiji Studio 6, pa sačekajte njihovu narednu svirku.

Slušajte i kupite Dol albume: https://dolband.bandcamp.com/album/dol-ii?from=embed

Autorka teksta: Anđelika Babić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *