fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Borbeni seminar: Žive knjige u Domu kulture Studentski grad

Na temu studentske borbe protiv seksualnog uznemiravanja govoriće Jovana Jankov i Dejana Dexy Stošić
9. March 2022.

Borbeni seminar: Žive knjige biće održan u četvrtak 10. marta u Domu kulture „Studentski grad”, sa početkom u 20 časova. Tema ovog razgovora biće studentska borba protiv seksualnog uznemiravanja, a gošće mlade aktivistkinje Jovana Jankov i Dejana Stošić.

Koje su danas teme koje najviše pokreću studente na borbu? Pored starih muka: ukinutih ispitnih rokova, skupih ESPB bodova i bolonjske trke za budžet, današnji studenti i studentkinje sve veći akcenat stavljaju na borbu protiv seksualnog nasilja i na edukaciju vršnjaka. Međutim, tu su i borbe da se sačuvaju stare studentske institucije koje su se u pandemiji koronavirusa našle na udaru – Studentska poliklinika i studentski domovi.

O svom studentskom doprinosu u borbi protiv seksualnog nasilja, učešću u institucionalnim studentskim telima, kao i o vaninstitucionalnoj borbi protiv nasilja, ali i o borbi za Studentsku polikliniku, organizovanju protesta, govoriće Jovana Jankov i Dejana Stošić.

Jovana Jankov je omladinska aktivistkinja i apsolventkinja Menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti. Živi u Pančevu i bavi se koordinacijom i organizacijom različitih projekata u kulturi i projekata za mlade. Bila je predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta umetnosti u Beogradu i članica Studentskog parlamenta Fakulteta dramskih umetnosti. Deo je radne grupe „FDU – Protiv nasilja”. Ističe važnost aktivizma, volonterizma i studentskog organizovanja i zalaže se za neformalno obrazovanje mladih. Krajem 2020. pokrenula je omladinski podkast o kulturi i aktivizmu u Pančevu – PančeVox.

Dejana Dexy Stošić ima 23 godina, dolazi iz Vranja, studira etnologiju i antropologiju i bavi se edukacijom i aktivizmom od svoje 14. godine. Visoka komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Amnesty International imenovali su je 2021. za jednu od sedam najinspirativnijih edukatorki o ljudskim pravima na svetu. U periodu od 2018. do 2020. bila je ambasadorka mladih Srbije u Evropskoj mreži žena protiv nasilja. Dok je bila koordinatorka SOS Kutka za devojke on je osvojio „With and For Girls” nagradu za najbolji program za devojke.

Razgovore moderira: Mina Milošević, dramaturškinja i učesnica studentskih borbi 2020. godine.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *