fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Cela Srbija na 16. Slobodnoj zoni

Održana konferencija za medije predstojeće Slobodne zone
4. November 2020.

Dvorana Kulturnog centra Beograd juče je ugostila predstavnike medija povodom predstojećeg filmskog festivala Slobodna zona koji će se održati od 05. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i na onlajn platformi KinoKauch.

Ovogodišnju hibridnu formu festivala otvoriće film Nick Cave – Idiot Prayer u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u sa početkom u 19 i 21 čas.

Na konferenciji su govorili direktor i selektor festival, Rajko Petrović, selektorka Međunarodnog programa, Branka Pavlović, urednik Kompasa Slobodne zone, Ivan Milenković i selektor Regionalnog programa – Horizonti Balkana, Ivan Bakrač.

Direktor festivala Rajko Petrović predstavio je ovogodišnji festival i izazove sa kojima se suočavaju organizatori festivala danas. Slobodna zona pre deset dana je dobila podršku programa MEDIA Kreativna Evropa što je rezultiralo da ovogodišnje izdanje publici predstavi 70 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije (51 dugometražni i 19 kratkometražnih filmova).

Rajko Petrović

Branka Pavlović predstavila je filmove iz Međunarodne selekcije, govoreći o filmu Moj najdraži rat Ilze Burkovska Jacobsen rediteljke iz Letonije. Moj omiljeni rat je animirani dokumentarac koji je zasnovan na priči o detinjstvu rediteljke koja je odrasla u SSSR-u tokom Hladnog rata. Dinamičan i angažovan dokumentarac o Kristofu Šlingenzifu, nemačkom reditelju i angažovanom umetnik Šlingenzif – vrisak protiv ćutanja još jedna je preporuka selektorke festivala, za koji je rekla da je ovofilm u kome se umetnik sve vreme obraća publici, i taj način snimanja filmova je sada postao trend u filmskoj umetnosti.

Branka Pavlović

Ivan Bakrač selektor Regionalnog programa – Horizonti Balkana govorio je o filmovima koji su se našli u ovoj selekciji posebno dajući osvrt na filmove Akasa, moj dom, U slavu ljubavi i Uzidani.

Ono što je posebno kod ove selekcije jeste to da je primetan trend da autori sa Balkana polako izlaze iz tematike problema ovih prostora i da ovi dokumentarci počinju da se snimaju u drugim zemljama i bave se  drugačijim poetikama. Filmovi iz ove selekcije biće domaće premijere na festivalu, a međunarodnu premijeru  na Slobodnoj zoni imaće film Nedelje grčke rediteljke Alethea Avramis.

Ivan Bakrač

Ivan Ramljak reditelj filma O jednoj mladosti biće gost ovogodišnjeg festivala (pobednik iz 2016). O jednom mladosti imaće premijeru 7. novembra u 18:30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ostale programske linije festivala čine EU Zona promena, Green zone (nova programska selekcija), Ženska linija, selekcija 14+, Kinokaucu predstavlja, U fokusu, Šta je ostalo od Titove zaostavštine, Zona bez  granica, kao i program kratkometražnih filmova Future iz Here.

Selektor govornog programa Kompas Slobodne zone, Ivan Milenković, rekao je da se ovogodišnji Kompas bavi filmovima u čijem fokusu su globalni problemi, ali se veoma lako mogu preslikati i na naše prostore. Panel diskusije u okviru ovog programa će se održati nakon projekcije filmova Pad kralja, Ovo je naša zemlja, Šuma i Umetnost sećanja u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ivan Milenković

Na kafi sa autorima postao je podcast Slobodne zone (uređuje i vodi Milica Lapčević), a u toku festivala biće održana i promocija knjige 50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019 profesorke Fakulteta dramskih umetnosti Marine Fafulić Milosavljević. Mnogi će u ovoj knjizi moći da pronađu interesantne informacije o svojim omiljenim domaćim filmovima.

Novi program festivala Digitalni propeler u saradnji sa Media deskom Srbija ponudiće dve dvodnevne radionice gde će nezavisni srpski prikazivači arthouse filmova imati priliku da se upoznaju sa različitim digitalnim promotivnim strategijama za izgradnju i privlačenje publike u bioskope, kao i novim poslovnim modelima koji su se nametnuli usled pandemije korona virusa.  

Iako bez gostiju, ovogodišnji festival publici donosi i Q&A sa autorima koji su snimljeni pre festivala i biće prikazani publici nakon projekcija filmova.

U toku festivala u Jugoslovenskoj kinoteci prikazivaće se filmovi Pietra Marčela jednog od najinteresantnijeg filmskog reditelja u savremenoj kinematografiji danas. Nakon projekcije filma Martin Eden biće održan razgovor sa ovim fascinantnim rediteljom, a Master Klas će održati i rediteljka Ivana Mladenović.

Velika novina ovogodišnjeg festivala je prikazivanje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com). Ovo hibridno izdanje Slobodne zone moći će da prate svi stanovnici Srbije koji imaju pristup internetu. Uputstvo za gledanje onlajn može se naći na sajtu festivala slobodnazona.rs.

Festival Slobodna zona osnovan je 2005. godine, od tada teži da omogući proctor za debate, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i društvenih pojava i problema kako u region tako i u svetu. Od 2013. godine se istovremeno organizuje u tri grada (Beograd, Novi Sad, Niš). Pored toga, deo je i šire inicijative koja traje tokom cele godine i uključuje festivalsku turneju u 50 gradova širom Srbije i obrazovni program- upotreba filma kao dopunskog sredstva u osnovnim i srednjim školama.

Karte za ovogodišnji festival mogu se naći na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš.

Ovogodišnji festival, pored MEDIA programa, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, Movies That Matter i Filmski centar Srbije.

Fotografije: Vladimir Opsenica

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *