fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Ciklus razgovora: Prekarizacija i radničko organizovanje u 21. veku

Svi razgovori se organizuju u Društvenom centru Oktobar (Strahinjića Bana 33) i počinju od 19 časova.
18. June 2019.

Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković” i Učitelj neznalica i njegovi komiteti u narednom periodu organizuju seriju tribina o prekarizaciji i radničkom organizovanju. Svi razgovori se organizuju u Društvenom centru Oktobar (Strahinjića Bana 33) i počinju od 19 časova.

U okviru ovog ciklusa biće organizovane tri tribine koje će se baviti različitim aspektima ovog problema: mogućnostima za organizovanje prekarnih radnika, odnosom medija prema radničkim problemima i radničkim borbama, prekarizacijom u akademskoj sferi (pre svega u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi).

Radničko organizovanje se u 21. veku suočava sa brojnim izazovima. Sa jedne strane, sindikati i druge tradicionalne radničke organizacije gube na snazi i na brojnosti, pravna regulativa u najvećem broju zemalja garantuje sve manje prava zaposlenima, radnički pokret je depolitizovan, a sa druge strane ubrzano se menja i sama priroda rada koji postaje sve više nesiguran, nestalan, neredovan… Ova opšta tendencija ka prekarizaciji rada dovodi ne samo do toga da dugoročni, stabilni poslovi sa povoljnim uslovima rada postaju sve ređi, već i da radnicima postaje sve teže da se udruže i zajednički bore za svoja prava. Pijer Burdije piše da je prekarizacija deo jednog šireg modusa dominacije koji preko nesigurnosti i straha primorava radnike na potčinjenost, a mnogi autori ističu da osim o proleterijatu u savremenom kontekstu sve više ima potrebe govoriti o prekarijatu kao o društvenoj klasi koja se nalazi na udaru globalne ekonomsko-političke mašinerije. Prekarni rad je direktno povezan sa siromaštvom, nezaposlenošću i otuđenjem, on postoji i u javnom i u privatnom sektoru, i u razvijenim i u nerazvijenim zemljama, pojavljuje se u svim vrstama poslova i svim sferama rada, a utiče ne samo na materijalnu egzistenciju ljudi, već i na njihovo psihičko zdravlje, porodični i socijalni život, na celokupnu kulturu i političku dinamiku društva

Prva u nizu tribina Organizovanje prekarnih radnika – izazovi i mogućnosti održaće se 19. juna i na njoj će govoriti Ivica Cvetanović (Konfederacija slobodnih sidnikata), Zoran Stojanović (Granski sindikat Industrije, energije i rudarstva Nezavisnost) i Ivan Zlatić (Socijaldemokratska unija), a sve razgovore moderira Saša Perić.

21. juna održaće se razgovor Radničke borbe i mediji na kom će govoriti novinari Irena Pejić iz Mašine, Miloš Vučković sa portala Radnik i Saša Dragojlo iz Insajdera.

Ciklus se završava 27. juna diskusijom Prekarizacija u akademskom sektoru – iskustva sa Zapada na kojoj govore Tamara Vukov (Université de Montréal), Sima Kokotović (Concordia University, Montreal) i Petar Mitrić (University of Copenhagen).

 

Najnovije iz: Sanduče

Iskra Trail na Kosmaju

Staze su osmišljene tako da zadovolje sve nivoe trkačke pripremljenosti, od početnika do iskusnih trkača

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *