fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

David Lulić – izražavanje kroz savremeni kostim

Kako izgleda kreativni proces, šta je najvažnije što je naučio na fakultetu i u kom pravcu će dalje razvijati svoj rad, pitali smo Davida Lulića, mladog savremenog dizajnera

23. August 2021

Oblikovanje unikatne i serijske obuće, odeće i odevnih detalja samo su neke od veština koje studenti modula Savremeno odevanje usvoje na Fakultetu primenjenih umetnosti. David Lulić je savremeni dizajner čije su kreacije predstavljene na izložbi FPU Diploma 2021, sa kojim smo razgovarali o tome šta mu je kod izrade jednog komada odeće najzanimljivije i u kom pravcu misli da će se razvijati njegov umetnički izraz, a on nam je otkrio da ne voli da crta, ali i da radi na razvoju svoje nove kolekcije i konstruisanju sopstvenog brenda.

Šta smatraš najvažnijim što si naučio na fakultetu?

David Lulić: Svakako najznačajnija stvar koja je takođe i najveći izazov na, verujem, skoro svakom državnom fakultetu, a tako i na FPU , jeste izboriti se za sebe i imati svoje JA u sistemu obrazovanja koji stvara neefikasni pritisak, posebno u oblasti umetnosti. Naučio sam da izađem iz forme kutije i uđem u sebi adekvatnu formu svog likovnog i konstruktivnog izraza.

U kom pravcu misliš da će se tvoj rad razvijati posle fakulteta?

Po završetku fakulteta osetio sam jednu lagodnu emociju koja mi je dala polet da dalje na mnogo slobodniji način razvijam svoje ideje i oslobim svoju kreativnu snagu. Upravo radim na razvoju svoje nove kolekcije i konstruišem sopstveni brend.

Da li smatraš da si do sada potpuno razvio svoj umetnički izraz?

Smatram da je umetnički izraz jednak karakteru čoveka, te da je on u svojoj osnovi sirov i prepoznatljiv, ali svakako se ta osnova nadograđuje i menja vremenom kroz iskustva, jednako kao i razvitak osobe. U potpunosti razvijen umetnički izraz bi značio stagnacija, a stagnacija je smrt umetnosti.

Opiši svoj kreativni proces. 

Ja ne volim da crtam. Moj proces počinje u traženju tekstila u kojima vidim sta bi oni mogli postati, to jest, koja forma im je namenjena. Uparujem srodne materijale i obrađujem ih u jednu celinu i dajem im formu. Tako formiram kolekciju.

Od ideje do formata – čime ti je najzanimljivije da se baviš? Šta te kod jednog rada najviše interesuje?

Najzanimljiviji deo procesa mi je izlaganje gotovog proizvoda i prezentacija. Često mi se ideja promeni nakon što je komad već izrađen i u novom svetlu i kombinaciji dobija skroz novu svrhu i izgled.

Kakva je perspektiva mladih umetnika u Srbiji?

Ne bih govorio o delatnostima u kojima nisam, tako da bih se fokisirao na modu i kostim. U modi je pogodna jeftina proizvodnja koja je u Srbiji, ali svakako bih rekao da se više isplati plasirati proizvod vani. Odgovor bi bio da je idealna situacija postaviti jednu nogu ovde, a drugu gde je „trava zelenija”.

Na koji svoj dosadašnji rad si najponosniji?

Trenutno, moja diplomska kolekcija je projekat na koji sam veoma ponosan, s obzirom na uslove u kojima je nastala. Radio sam je za sebe, ne razmišljajući o prodajnoj vrednosti, tržištu… Na moje iznenađenje, imala je jako dobre povratne informacije. 

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *