fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Deset u pola i omnibus sarajevske klase Bele Tarra otvaraju 27. Sarajevo Film Festival

Svetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma biće otvoren 27. Sarajevo Film Festival
3. August 2021.

Filmom Danisa Tanovića „Deset u pola” i omnibusom „Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra biće otvoren 27. Sarajevo Film Festival.


Oba filma su završena i autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom. Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promene. Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u
Letnjem bioskopu Coca-Cola, u Letnjem bioskopu „Safet Zajko”, u Dečijoj kući Novo Sarajevo, u bioskopu na Ilidži, te na dve nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gde će biti prikazan u nekoliko sala i u Letnjem bioskopu Stari grad (plato preko puta Vijećnice).

Svetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Letnjem bioskopu Cineplexx Plaza Mostar. Film
se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.


Omnibus „Pisma s krajeva svijeta” svetsku premijeru će imati u Letnjem bioskopu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije. Omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja usled Covid-19 u 14 privatnih kućnih filmova. Delo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tarra u Sarajevu.

Reditelji su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *