fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Dodeljene nagrade na 13. MikroFAF-u

Međunarodni festival kratkog „uradi sam“ i „indie“ filma zatvoren je dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova
22. November 2022.

Nakon tri dana raznovrsnog filmskog programa, dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u nedelju uveče je u Art bioskopu Kolarac (Beograd) zatvoren 13. MikroFAF / Međunarodni festival kratkog „uradi sam“ i „indie“ filma.

Ove godine festival je održan pod nazivom Controversy Edition, fokusirajući se na 2022. godinu koja je obeležena zastrašujućim i lokalnim i globalnim pojavama, ali i na značenja koja nosi broj 13. Prema nekim verovanjima, broj 13 označava kraj jednog i početak novog ciklusa. Takođe, postoji i kontroverza između kulturoloških verovanja da je to nesrećan i onih da je to zapravo srećan broj. Organizatori kažu da se nadaju da je „kletva” broja 13 pobeđena, i da će nastaviti borbu protiv svih malera.

U takmičarskom programu festivala prikazano je 60 filmova trajanja do 15 minuta, koji potiču iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Bugarske, Turske, Italije, Španije, Portugalije, Litvanije, Venecuele, Švedske, Poljske, Belorusije, Koreje, Japana, Indonezije…

Publika je imala priliku i da pogleda 10 kratkih filmova iz Srbije i BiH u revijalnom programu, koji je nosio naziv „Glas mladih”.

Ovogodišnji žiri MikroFAF-a, koji su činile rediteljke Tamara Drakulić i Mina Petrović (RS), kao i medijski radnik i aktivista Zoran Ćatić (BiH) dodelio je glavne festivalske nagrade (skulpture Mikropolis) i specijalna priznanja u kategorijama Nezavisni film, Uradi-sam film, kao i specijalnu nagradu za Najkontroverzniji film.

Regionalna uradi-sam selekcija:

Najbolji film: Lust for Life, Leona Jarikj, Makedonija, 2021.

Posebno priznanje: 3 godine 2 meseca i 1 dan, N. Nikolić, N. Topalović, Srbija, 2021.

Međunarodna uradi-sam selekcija:

Najbolji film: Real Spaghetti Western, Alex Maximov, Belorusija, 2021.

Posebno priznanje: Mireyita, Orangel Lugo, Venecuela, 2021.

Regionalna selekcija nezavisnog filma:

Vrati se, Ružica Anja Tadić, Srbija, 2021.

Posebno priznanje: Među nama, Petra Balekić, Hrvatska, 2021.

Međunarodna selekcija nezavisnog filma:

Closed to the Light, Nicola Piovesan, Italija, 2021.

Posebno priznanje: Task, Deyan Angelov, Bugarska, 2022.

Najbolji kontroverzni film:

Liberty, Sara Khosroabadi, Iran, 2022.

O nagradama u juniorskoj kategoriji odlučivao je žiri u sastavu Sergej Danilović Stančić, Aleksandar Gubaš i Jelena Novaković. Nagradu za najbolji regionalni film iz juniorske selekcije dobio je film Ciklus, Petra Bubala iz Hrvatske. Najboljim filmom iz međunarodne juniorske selekcije proglašen je The Hole (Piotr Kaźmierczak, Poljska), dok je specijalno priznanje za animaciju dobio film Granice Lazara Bačkonja iz Srbije.

Organizator 13. MikroFAF-a je Satibara iz Beograda, a festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *