fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Dodeljene nagrade za najbolje filmove na festivalu Mister Vorky

Nagrada publike pripala je jednominutnom filmu „Polen” autora Vajsa Majevskog iz Litvanije
29. June 2022.

U nedelju, 26. juna, u Kulturnom centru „Brana Crnčević” u Rumi, projekcijom nagrađenih filmova i nastupom lokalnog gimnazijskog benda „Pogrešno skretanje”, zatvoren je 9. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky. U toku pet festivalskih dana prikazano je 81 jednominutnih filmova, 18 kratkometražnih filmova, kao i prezentacije, razgovori i projekcije u pratećim programima.

Nagrada publike pripala je jednominutnom filmu „Polen” autora Vajsa Majevskog iz Litvanije.

Tročlani žiri za jednominutne, koji su činili Ivana Marinić Kragić, rediteljka i producentkinja iz Zagreba, Peter Cerovšek, filmski autor i direktor festivala FeKK iz Ljubljane i Petar Mitrić, filmski kustos i producent iz Subotice, dodelio je tri specijalna priznanja ostvarenjima „TKO” autora Olivera Smita iz SAD, „Svakodnevni šou” reditelja Mustafe Bengernauta i Bukef Muhameda Tahera iz Alžira i “Postavi pitanje super 8 magičnoj kugli” reditelja Džonatana Rajlsa iz SAD.

Žiri je nagradu za najbolji strani jednominutni film dodelio animiranom filmu „Prihvatiti sebe”, rediteljke Tatjane Tjo iz Uzbekistana. U pitanju je „film čvrste i jasne strukture, koji kroz likovno snažan animacijski postupak u jednom minutu na veoma emotivan način otvara priču o odrastanju i prijateljstvu, odnosno samoći i izolovanosti.”

Nagrada za najbolji domaći jednominutni film, dodeljena je animiranom filmu „Maramice“, reditelja Lazara Bačkonje; „Duhovit i nepretenciozan, film u kojem  autor na apstraktan način pruža drugačiji pogled na običnu svakodnevicu.”

Grand Prix za najbolji jednominutni film pripao je igranom filmu „Prevod”, reditelja Omera Faruka Barana iz Turske, „koji je snimljen u jednom kadru, dok veštom režijom i minimalističkim pristupom  film progovara na aktuelnu temu globalnih ratova i migracija.”

Odluku o najboljim kratkometražnim filmovima u takmičarskom program „9413”, doneo je Jurij Meden, kustos Austrijskog filmskog muzeja u Beču.

Specijalno priznanje pripalo je srpskom ostvarenju „Kontrafaza” autora Igora M. Toholja, za koje član žirija konstatuje da je u pitanju „film konstantno uzbudljive, čak šokantne vizualne energije i neobične, kompleksne strukture koja na savršen način odgovara istraživanju jedne relevantne teme.”

Za najbolji kratkometražni film festivala proglašen je španski dokumentarni film „Dajla, bioskop i zaborav” autora Artura Duenjasa Herera, uz sledeće obrazloženje:

„Dajla nas podseća na osnovni potencijal i moć filma i bioskopa: da nas preveze na mesta gde verovatno nikada nećemo otići, da nam pokaže kako život izgleda negde drugde, da stvori empatiju, da podigne političku svest.”

Nagrađeni autor filma koji govori o zaboravljenom izbegličkom kampu u Alžiru koji naseljavaju izbeglice ostale nakon španskog povlačenja iz Afrike, kao poslednje tamošnje kolonije, Arturo Duenjas Herera, koji je bio prisutan na dodeli nagrada ističe da je duboko uveren da film ima snagu da menja stvari na bolje:

„Pokušao sam ovim filmom da prikažem težak život zaboravljenih izbeglica u tom kampu, jer smatram da film ima snagu da promeni neke stvari. U Srbiju sam došao namenski zbog festivala, boravio sam neko vreme i u Beogradu sa željom da upoznam vašu zemlju i zaista sam oduševljen i srdačnošću ljudi, ukazanim gostroprimstvom, ali i kvalitetom i organizacijom samog festivala“, rekao je Duenjas.

Osnivač i organizator festival Mister Vorky je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji neumorno nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnčević“ i Gradskom bibliotekom „Atanasije Stojković”. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *