fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Drugi festival angažovanog etnografskog filma Vizantrop

UK Stari Grad ponovo domaćin Vizantropa
9. September 2020.

Ustanova kulture „Stari grad“ u Beogradu, ponovo će biti domaćin festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“, koji će se održati od 16. do 29. septembra. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije, ne starija od četiri godine.​

Broj gostiju na projekcijama, zbog poštovanja preporuka epidemioloških mera, ograničen je na 30 ljudi. Organizator festivala držaće se svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Selekciona komisija festivala (Nina Mladenović, Relja Pekić, Anđela Dostanić, Vanja Matić, Siniša Cvetić) pogledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja.​Odlučeno je da se na festivalu prikaže 36 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija i socijalni aktivizam “.Kategorije koje podrazumevaju nagrade su „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“.

NAGRADE FESTIVALA

U žiriju festivala za kategoriju „Jednakost i zajedništvo“ su dr Ana Banić (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentaristkinja) i Petar Veljačić (vizuelni antropolog).
Autor pobedničkog filma u toj kategoriji imaće priliku da bude predavač u okviru Međunarodne škole vizuelne antropologije, koju organizuje Centar za Vizuelnu antropologiju.Članovi žirija za kategoriju „Studentski film“ su Marija Mrkić (etnološkinja i antropološkinja), Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar) i Emilija Bošković (etnološkinja i antropološkinja)
Autor najboljeg studentskog filma imaće priliku da učestvuje u Međunarodnoj školi vizuelne antropologije, u organizaciji Centra za vizuelnu antropologiju – VAC iz Beograda.

NOVA KATEGORIJA: EKOLOGIJA I SOCIJALNI AKTIVIZAM

Ove godine prepoznali smo da su ekološki problemi sve češća pojava u savremenim društvima, stoga smo i pozvali autore širom sveta da nam pošalju filmove koji ukazuju na probleme koji se tiču svih nas. U budućnosti ćemo prikazivati više ekoloških filmova koji prikazuju bunt pobunjenog naroda protiv korporativnih ekologa. Prošle godine u našoj zemlji osnovan je veći broj lokalnih političkih inicijativa koji su se oduprli rušenjem zelenih površina I izgradnji mini hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Izgradnja više od 800 derivatnih mini hidroelektrana, od kojih je većina planirana za izgradnju u zaštićenim područjima, ozbiljno ugrožava prirodno okruženje i postojanje i razvoj lokalnih zajednica. Sigurni smo da ćemo u budućnosti imati nove filmove sa ovom tematikom.

PROGRAM FESTIVALA:
https://antropviz.wixsite.com/vizantropfest/program

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *