fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite aktivnosti – od radionica za seniore do predavanja na otvorenom
2. October 2020.

Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru će se održati od 2. do 4. oktobra u prostoru centra Božidarac sa ciljem da približi uličnu umetnost široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja. U okviru vikenda ulične umetnosti uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva kulture i informisanja će se održati prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi, Calle Libre iz Beča.

Predstavnica festivala, Marina Bartoletti će sa publikom podeliti razvojni put ovog uspešnog festivala, iskustva i izazove sa kojima su se suočavali, a poseban fokus će biti na učešću umetnica u Calle Libre programu. Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala.

Tokom vikenda će se održati i druga po redu street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros. Seniori će imati priliku da saznaju više o uličnoj umetnosti, kao i da stvore svoja umetnička dela. 

Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru će voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade, Na predavanju će se otkriti bogatsvo ulične umetnosti na ulicama Vračara.

Cilj Vikenda ulične umetnosti je dobijanje dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice. Ta podrška se u svakodnevnom životu ogleda kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, interesovanje da se odlazi na izložbe i festivale koji su vezani za uličnu umetnost, fotografisanje i dokumentovanje ulične umetnosti i deljenje stečenih znanja sa prijateljima, komšijama, kolegama, porodicom – što je i najiskreniji način da se ova umetnost zaštiti i sačuva kao kulturno nasleđe.

Vikend ulične umetnosti organizuje Street Art Belgrade (Udruženje građana „Kruna”) i Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje. Vikend je deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *