fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Evropska noć istraživača od 24. septembra

Evropska noć istraživača održaće se 24. septembra pod sloganom Ozeleni naukom
21. September 2021.

Ovogodišnja, 12. Evropska noć istraživača biće održana 24. septembra pod sloganom „Ozeleni naukom“, a Centar za promociju nauke u saradnji sa naučnim klubovima iz Srbije pripremio je brojne sadržaje za posetioce svih uzrasta .

I ove godine, poslednjeg petka u septembru, više stotina srpskih naučnica i naučnika iz 11 gradova i mesta širom zemlje odlučilo je da odgovori na još jednu, dvanaestu Evropsku noć istraživača u Srbiji.  Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Evropska noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Ozeleni naukom“.

Naučna avanantura biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu i Mokrinu…

Poput svojevrsne Nedelje istraživača, druženje počinje već ovog ponedeljka, 20. septembra, u naučnim klubovima Kikinda i Šabac, a tokom cele nedelje naučni timovi otkrivaće posetiocima kako se stiže do učionica pod otvorenim nebom, šta znači zdrava hrana, ali i kako se najbrže i najbolje uči od vršnjaka. Naučni klub Šabac tako najavljuje radionicu „Robot koji prati sunce“ u kojoj će naglasiti zašto je u tehničkim naukama bitan slogan: Uradi sam.  S druge strane, Kikinda radoznalce vodi na Tolingerov put ukazujući na značaj i povezanost muzike i nauke, kao i Tolingerov neizostavni doprinos razvoju muzičkog života u Kikindi s kraja 19. veka.

U Beogradu će naučna zabava biti održana u petak i subotu, 24. i 25. novembra, a program će realizovati Centar za promociju nauke i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Petak je rezervisan za istraživanje  Beogradske tvrđave i njenu burnu geološku prošlost, ali i raznovrsni biljni i životinjski svet. Sa saradnicima geolozima radoznalci će saznati koji se to kamen iz srednjovekovnog doba nalazi na Kalemegdanu, a koji krečnjak je deo spruda koji se pruža sa najlepše tačke Beogradske tvrđave.  Nakon prikupljenih podataka u našem paviljonu pristupiće se izradi mapa biodiverziteta Kalemegdana, a na osnovu dobijenih rezultata osmišljavati i akcije delovanja. U pauzama naučne šetnje oni najznatiželjniji moći će da se oprobaju u igranju jedinstvene varijante popularne igre „Ne ljuti se čoveče“. Reč je o verziji koja je razvijena u Mejkers spejsu Naučnog kluba Beograd, a inspirisana je upravo Beogradskom tvrđavom. Subota je rezervisana za Tržni centar BIG, gde će posetioce sačekati niz interaktivnih eksperimenata. Da li su nam šećeri prijatelji ili neprijatelji, kako da napravite svog mutanta i ko su zapravo čistači naših reka, samo su neka od pitanja na koja će mališani zajedno sa naučnicima tražiti odgovore.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri“. Ovogodišnja manifestacija u Srbiji se realizuje kroz jedan projekat.

Projekat ReConNeCt Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Kreativno edukativni centar iz Novog Sada, a partneri na ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu,  Udruženje naučnih komunikatora – NAUKOM, Centar za promociju nauke i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu nocistrazivaca.rs, kao i na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *