fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Festival DAH Teatra – Umetnost i ljudska prava 2023.

Treće izdanje festivala biće održano od 20. do 24. juna
1. June 2023.

Ovo treće izdanje Festivala biće održano od 20. do 24. jun 2023 u Beogradu. Inspirisano je pesmom Martina Nimlera (Niemöller) Prvo su došli… sa ciljem da podstakne i osnaži građane da reaguju protiv nepravde, da preuzmu aktivnu ulogu u promenama u svojim zajednicama, da povežu umetnike i branioce ljudskih prava jedne sa drugima i sa širom zajednicom. Podtema festivala je Zauzimanje za drugog je borba za nas same sa ciljem da unesemo više empatije i saosećanja, stavljajući ljudskost iznad svega, čak i ličnih sebičnih potreba koje veliča naše doba radikalne individualnosti.

Festival uključuje umetnike i aktiviste koji deluju na međunarodnoj sceni i kod nas, koji osnažuju zajednice i povezuju različitosti i inspirišu građane na akciju. Program obuhvata pozorišne predstave, radionice, instalacije, koncerte, razgovore, filmove i stvaranje originalnog murala. Umetnici i aktivisti dolaze iz Argentine, Jermenije, Australije, Brazila, Danske, Nemačke, Holandije, Kosova, Norveške, Italije, Srbije i SAD.

Tokom festivala biće predstavljeni sledeći radovi:

Mural u saradnji sa zajednicom, pod nazivom Zidovi nade, kreiraju žene koje su pretrpele nasilje. Reč je o međunarodnom projektu umetnosti i ljudskih prava, obrazovanja, rešavanja konflikata, razvoja zajednice i očuvanja istorijskog sećanja koji vodi vizuelna umetnica i aktivistkinja Klaudija Bernardi (Argentina) sa ženama iz Srbije. Rezultat radionice je mural u gradu. Tema murala biće Glas koji se vidi i biće posvećen ženama koje su preživele nasilje. Mural će ostati trajno u javnom prostoru Beograda.

Radionice:

1. Ukrštanje: pozorište i ljudska prava – Radionicu vodi Jadranka Anđelić (Srbija). Ona će zajedno sa učesnicima tražiti odgovore na pitanja: kako pozorišne tehnike razvijaju odnose među ljudima, poštovanje različitosti, želju za upoznavanjem drugog? Kako kroz pozorište neslaganje pretočiti u dijalog, odbijanje u saradnju, strah od društvenih promena u stvaralački čin?

2. Afro-dijasporično telo – radionica koja će se baviti kolonizacijom tela, posebno u plesu, i njegovim oslobađanjem umetnice Barbare Lusi Karvaljo (Brazil/Nemačka).

3. Rad na solo performansu – od autobiografskog materijala do univerzalne priče

U ovoj radionici Karolina Spaić (Srbija/Holandija) analizira proces stvaranja solo performansa koji se zasniva na autobiografskom materijalu izvođača, ali istovremeno postaje univerzalan u cilju komunikacije sa publikom.

Program Preko linije nastao je iz potrebe da se predstave primeri feminističke prakse povezivanja, mirnog rešavanja konflikta i saradnje onih koji po zvaničnom narativu pripadaju suprostavljenim grupama. Ove godine biće prikazani primeri saradnje između teatara i umetničkih kolektiva Artpolis iz Prištine (Kosovo) i DAH Teatra iz Beograda (Srbija) čija saradnja traje više od 15 godina.

Učesnici: Zana Hodža (Kosovo); Sintija Koen USA); Ana Miljanić (Srbija); Ivana Milenović Popović (Srbija); Dijana Milošević (Srbija); Staša Zajović (Srbija)

Instalacije i performansi:

1. „Teorija zavese“ glumice Ivane Milenović Popović o nestalim bebama u Srbiji i značaju empatije.

2. Vođena šetnja „Solvitur ambulando” Grenland Friteatar  (Norveška) je šetnja kroz šumu, sa posebnim fokusom na drveće i klimatsku pravdu. Norveški umetnici žele da senzibilišu i podsete publiku o važnosti drveća za ljudsku vrstu, da se ponovo povežu sa prirodom i iskuse život drveća kroz šetnju i slušanje različitih vrsta priča vezanih za prirodu – ili umetnost hodanja.

3. Performans „I Love You” Snežane Golubović (Srbija/Nemačka) je odličan primer trajanja radnje koja se sastoji u konkretnom ponavljanju jednog elementa do njegovog prirodnog iscrpljivanja.

4. Performans „15 minuta u akvarijumu” je performans i interaktivna instalacija Alise Oravec (Srbija) za 12 osoba. Tema performansa je „brza moda“ i problem zagađenja okeana, nastala u saradnji sa IUI.

Pozorišne predstave:

1. „Corpus Mundi” – u produkciji Antagon teatra AKTion (Brazil/Nemačka) i izvođačice Barbare Lusi Karvaljo o svom putovanju od Brazila do Evrope kroz sočivo žene iz specifične latinoameričke kulture, njenom procesu dekolonizacije sopstvenog tela i uma.

2. „Kamara” – predstava Antagon teatra AKTion (Nemačka) o ljubavnom odnosu dva muškarca, gde se istražuje pojam novog pristupa „muškosti”.

3. „Devojčice” – Reflektor teatra (Srbija), dokumentarna predstava o odrastanju žene u Srbiji danas.

4. „Drveće pleše” – DAH teatra (Srbija) o važnosti očuvanja drveća i udruživanja da bismo ih zaštitili od nepotrebne seče.

Filmovi:

1. „Zemlja gde drveće leti” – u mirnoj danskoj provinciji u toku su pripreme za proslavu 50. rođendana Odin teatra, kompanije koja je promenila pravac pozorišta u drugoj polovini 20. veka pod vođstvom Euđenija Barbe. Sa najdalekosežnijih geografskih širina planete – Kenije, Balija, Brazila, Indije i Evrope – timovi dece, mladih i umetnika dolaze u grad Holstebro koji svojim akrobacijama, muzikom i glasom unose energiju u ovaj kolektivni događaj.

Nakon filma sledi onlajn razgovor sa Euđeniom Barbom i Džulijom Varli: „Moć umetnosti u radu sa zajednicom” (Danska/Italija). 2. Dokumentarni film „Sve(t) na leđima žene” bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti i seksizma u svakodnevnom životu i medijima. Ideja autorskog tima je da kroz lično iskustvo višestruko nagrađivane srpske glumice i rediteljke Mirjane Karanović ukaže na predrasude i stereotipe patrijarhalnog društva sa kojima se žene na ovim prostorima svakodnevno susreću. Cilj filma je podizanje svesti i bolje informisanje građana o rodnim stereotipima u medijima i svakodnevnom životu kroz koncept seksizma.

Predavanje  „Umetnost protiv brutalnosti”Klaudije Bernardi (Argentina) bavi se umetnošću koju su stvorile žrtve državnog terora, oružanih sukoba i prisilnog izgnanstva.

Specijalni program: Zajednička promišljanja

Forum: Zauzimanje za drugog je borba za nas same

Forum Zauzimanje za drugog je borba za nas sameprepoznaje nužnost solidarnosti u svim vremenima, a naročito onim velikih promena, kada društvo lako zaboravlja ili čak aktivno tlači svoje najslabije članove.

Učestvuju: Gedi Aniksdal (Norveška), Branislava Jovanović (Srbija); Izabela Kisić (Srbija); Jelena Krstić (Srbija); Maja Mitić (Srbija); Olivera Simić (Bosna i Hercegovina/Australija); Karolina Spaić (Srbija/Holandija)

Moderira: Dijana Mitrović Longinović (Srbija)

Koncert

Marčelo – Marko Šelić Marčelo (Srbija) pisac i muzičar, objavio je 6 studijskih albuma i 6 knjiga, uključujući 4 romana. Redovni je kolumnista dnevnog lista Danas i koautor regionalne televizijske emisije Perspektiva koja se bavi mladima. Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu dodelio mu je počasni stepen magistra humanitas za pedagošku delatnost i poseban doprinos razvoju kulture mladih.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *