fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Festival Interakcija od 8. do 24. avgusta

Festival Interakcija pored studentskog kampa i radionice, po prvi put organizuje i festival kratkog dokumentarnog filma
5. July 2022.

I ovog avgusta, dokumentaristi iz različitih delova sveta će se okupiti na ovogodišnjem izdanju INTERAKCIJE, koja se realizuje u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart.

Specifičnost ovogodišnje Interakcije je u tome, da će pored ranije ustaljena dva programa – studentskog filmskog kampa (I: SFK) i radionice dokumentarnog filma (I: RDF), po prvi put biti održan i Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF), kao treća programska celina.

Interakcija: studentski filmski kamp (8 – 24. avgust) je program koji ove godine doživljava svoje sedamnaesto izdanje, a u okviru koga će 15 studenata filmskih akademija iz celog sveta učestvovati u produkciji tri kratka dokumentaraca, koji će biti snimani u Užicu, Čačku i Požegi. Kamp se realizuje od 2006. godine u cilju promovisanja kratkog dokumentarnog filma među studentima filmskih akademija i podsticanja razmene znanja i iskustva kroz rad u multinacionalnim ekipama. Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara, izraelskog reditelja Efim Graboja (ovogodišnjeg mentora kampa Interakcija), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA).

Interakcija: radionica dokumentarnog filma (17 – 24. avgust) je intenzivni, sedmodnevni program koji uključuje predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma, panel diskusije, konsultacije sa tutorima i drugim učesnicima, kao i razvoj šest odabranih najuspešnijih projekta učesnika radionice u okviru programa Doc in Progress. Predavači ovogodišnje radionice su dokumentaristi sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom – Rada Šešić i Vladimir Perović, koji će istovremeno sa rediteljem Markom Grbom Singh biti i tutori u okviru programa Doc in Progress.

Autorka fotografije: Milica Đorđević

Ovaj edukativni program je pokrenut 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdok i do danas je 128 učesnika iz 46 zemalja pohađalo ovaj program, čiji su predavači bili istaknuti dokumentaristi iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma će ove godine od 17. do 24. avgusta u požeškom bioskopu, učesnicima i publici, prikazati najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine. Umetnički direktor i programer ovogodišnjeg izdanja festivala je reditelj Dejan Petrović, osnivač i direktor Interakcije. Festival se sastoji iz takmičarskog programa i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen. Interakcija festival nastoji da postane mesto susreta publike i autora, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima.

Program IVA.lab (17 – 24. avgust) − pored navedena tri programa u oblasti dokumentarnog filma, Filmart će ove godine realizovati i rezidencijalni program za produkciju video umetnosti IVA.lab koji će ugostiti četvoro vizuelnih umetnika/ca – Saša Tatić, Mila Panić, Jelena Prljević i Miloš Bojović.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i Opštine Požega.

Naslovna fotografija: Milica Đorđević

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *