fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Festival nesvrstanog stripa Novo Doba od 7. oktobra

Ovogodišnje izdanje za temu ima Robodoba
7. October 2021.

Dvanaesto izdanje festivala nesvrstanog stripa Novo Doba, koje se održava od 7-10. oktobra, ove godine za temu ima „Robodoba”. U okviru festivala vas u galerijama Stara Kapetanija, Ulična galerija i Remont očekuju izložbe umetnika iz Hrvatske, Danske, Francuske, Belgije, Slovenije, Švedske, Austrije i Srbije, a u AKC Matrijaršija intenzivan radioničarsko-štamparski program.

Novo Doba je već preko svojih agenata i domaćih ilegalaca zašlo u područja autonomnog izraza mašine kao takve, projektima pionirskim, ali koracima dubokim. Razlika u izvedbi ovih i ovakvih projekata i opšte histerije pojačane strahom i panikom, ili strahom i panikom pojačanim histerijom, nasumično i opet na kraju isto. Jedinice i nule, nabacane, tek onako postavljene, nikada ne mogu biti objašnjene, proglašene nasumičnim, dokle god postoji vera u njih, njihovu vrednost, upotrebnu i ikonoklastičnu, namera k ili potez, poriv, pa makar to bila i zabeleška, nemušta komunikacija, uvažavanje mašine kao takve, kao prvi korak u uspostavljanju mira, nakon neminovnog rata ljudi i mašina.

Budite dobri prema mašinama, složenim jedinicama, kompleksnim sistemima, možda će vam baš one suditi. Za štetu nanetu fizičkim nasiljem, verbalnim deliktom, pazite šta pričate, kameru i mikrofon uključite kad imate zašto, a ekran i zvuk uvek. 

Festival otvara izložba Marjana Đarmatija „Svih tvojih 10 zmija vodiće te dalje kroz dan i noć” u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija. Đarmati je art brut umetnik iz Žitišta, koji godinama radi hemijskom olovkom i biljnim pigmentima. „Pozdrav! hemijska olovka je izvrstan alat za crtanje, gledajući tvoje radove, a i spletom okolnosti (smrzao sam šake) pa sam morao da pribegnem tvojoj tehnici, hvala ti za to, moram privremeno (možda i verovatno se zadržim na hemijskoj) da radim tako, pošto drugačije ne mogu , za sad…ali mogu ti reći da uživam, za sad još uvek crtam unapred zamišljene forme, ali doći će vreme i za dublje poniranje…” ( Iz fb prepiske sa Goranom Stojčetovićem, 2017)

Drugog dana festivala, u petak 9. oktobra, u Uličnoj galeriji se otvara izložba „Perfect disaster” Rine Barbarić, Apolonije Lučić i Josipe Tadić. „Savršena katastrofa može biti ljubavna afera, slomljeno srce, suze i smijeh, teško pijanstvo, odjevna kombinacija ili samo način tretiranja likovne kompozicije u stvaranju. Sve ove stavke su (ponekad nevidljivi) dijelovi naših radova, a humor, ironija i snažni kontrasti”.

Subota, 10. oktobar, danski umetnici Zven Balslev i Peter Larsen „The bank is closed, the Zoo is open” u galeriji Remont. Izložba „Banka je zatvorena, zoo vrt otvoren” predstavlja zajednički poduhvat ove dvojice umetnika i štampara. Njih dvojica dele isti atelje u Kopenhagenu i sarađivali su ranije na raznim štamparskim poduhvatima. Radovi predstavljeni na izložbi nastali su različitim štamparskim tehnikama. Od linoreza i litografije do sito štampe i bakropisa. Svi radovi napravljeni su u njihovom zajedničkom ateljeu. Na izložbi će se naći i veliki broj originalnih crteža. A sve to iz pozamašne arhive printova koji definišu prakse obojice umetnika.

Poslednji dan festivala je posvećen izložbama gostujućeg kolektiva Le Dernier Cri i umetnika Vasje Lebariča, iz kolektiva Tzentrifuga iz Berlina. Le Dernier Cri je izdavačka kuća iz Marseja koja je posvećena izdavanju knjiga, printova, grafika štampanih u tehnici sito štampe, postera i originalnih radova vizuelnih umetnika koji se bave andergraund umetnošću. U gostima festivala su Metju Dežardan, Kloi Matie, Žilijen Gardon i Šarlot Kinon.

Radionice u okviru festivala su otvoreni radni programi, koje će voditi Goran Stojčetović „Robovi strasti” (radonica dubinskog crteža u galeriji Stara Kapetanija), Potato publishing iz Linca, Novi Obrt iz Novog Sada i Varikina studio iz Beograda (radionica rizo štampe), Turbulator (radionica sito štampe) i Milena Janošević „Điki kolaži F0T0R0B0T, zaštićeni svedok” (radionica kolaža) u AKC Matrijaršija.

U muzičkom programu festivala učestvuju DJ Jahvo, Dylence913, Feloneezy, Dj Miki, Lenhart Tapes i Tijana Stanković i Vasijona Nojz.

Detaljan program festivala pronađite na sledećem linku: https://www.facebook.com/events/394025192387439 

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *