fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Festival pomirenja od 25. juna u Novom Sadu

Festival će se baviti temama koje su posvećene obnovi kulture nakon sukoba
20. June 2022.

Filozofski fakultet, kao jedina obrazovna institucija u Vojvodini koja školuje stručnjake iz preko petnaest različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, stao je iza projekta „Festival pomirenja” kojim se promovišu ove nauke, ali i njihov značaj za zajednicu. Festival pomirenja biće održan od 25 do 27. juna u Novom Sadu, u prostorijama Kreativnog distrikta.

Ove godine su osnovne teme o kojima će biti reči na festivalu posvećene obnovi kulture nakon sukoba, pokušajima uspostavljanja zajedničke istorije na ovim prostorima, ratnim zločinima, ulozi i budućnosti nacionalizma u 21. veku, ali i psihološkim osnovama pomirenja.

Posebno izdvajaju projekciju filma „Muškarci ne plaču“ u nedelju 26. 6. uveče, nakon koje ćemo razgovarati sa autorom filma i stručnjacima koji su i sami ratni veterani, ali su i pružali psihološku pomoć ratnim veteranima za vreme i nakon sukoba devedesetih.

Još jedna tema je, prema njihovom mišljenju, do sada bila prilično zanemarena i u evropskoj, a pogotovo našoj istoriji, a to je holokaust romske populacije u Drugom svetskom ratu. Iz tog razloga ugostiće dvoje istraživača na festivalu koji su dobar deo svoje karijere posvetili upravo ovom pitanju.

Pored Filozofskog fakulteta u organizaciji celog Festivala učestvovali su i regionalni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Austrijski kulturni forum i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Detaljnu agendu možete pogledati u nastavku:

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *