fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Galerija Kula predstavlja Dokolicu u galeriji Dobra Vaga u Ljubljani

Izložba Dokolica biće predstavljena u galeriji Dobra vaga u Ljubljani od 13. septembra do 3. oktobra
6. September 2023.

Dok nas „dosada” podseća na neprijatna osećanja i niz pasivnih i letargičnih asocijacija povezanih sa njim, pojam „dokolice” je u tesnoj korelaciji sa hedonizmom i predstavlja vreme namerno izabranog ništavila koje se doživljava sa srećom i radošću.

Izložbu „Dokolica” čine grafike i zinovi beogradskih umetnika (Jelena Milićević, Kristina Simić, Tamara Milošević, Teodora Nešković, Sofija Pašalić, Ana Stanojević, Andreja Krstić, Pavle Trifunović, Petar Micić, Andrija Čugurović, Miloš Ćosović – Desko) da nam pomognu da preispitamo koncept slobodnog vremena i njegovog potencijala, kao i kako da ga ponovo uspostavimo kao ključan. U doba kada je produktivnost imperativ, a naši svakodnevni životi se pokazuju kao stalna iscrpljenost i skoro da nema vremena za usporavanje, dopuštanje sebi da imate dnevne trenutke dokolice može se posmatrati kao oblik svakodnevnog otpora. Odvajanje vremena za aktivni „nerad“ ili čak samo uzimanje slobodnog vremena i pritiskanje dugmeta za pauzu šta god da radimo, može izazvati emancipatorsku politiku koja teži da nas oslobodi od prevlasti produktivizma i pravila nesigurnosti. Umetanjem asinhronih tačaka neproduktivnog vremena u sinhronu horizontalnu liniju produktivizma, mi narušavamo sistem: menjamo njegovu dinamiku, stvaramo nove svetove, postavljamo granice i udaljujemo se od kulture opsednute efikasnošću.

Art hub Kula je mesto za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture. Cilj Kule je da stvara, prepozna i neguje nove fenomene na umetničkoj sceni. Pored pružanja vidljivosti i podrške novim akterima u polju umetnosti, Kule želi da stvori i neformalni kružok formiran kroz saradnju umetnika iz različitih oblasti radi stvaranja novih interdisciplinarnih polja za umetničko delanje.

Art hub Kula otvoren je u oktobru 2021. godine i od tada organizuje izložbe i druga kulturna dešavanja u svom prostoru, a nedavno je otvoren i Art shop u prizemlju prostora koji prodaje radove lokalnih umetnika.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *