fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Humanitarna žurka Queens for Queers show u Drugstoru

Žurka će biti održana u četvrtak 15. decembra
13. December 2022.

U četvrtak, 15. decembra, LGBT+ organizacija Da se zna! održaće humanitarnu žurku Queens for Queers show u beogradskom klubu Drugstore (Bulevar despota Stefana 115) na kojoj će nastupiti 19 dreg kraljica, 4 dj-a i specijalna gošća Tam. Cilj humanitarne žurke je prikupljanje sredstava za program psihološke podrške LGBT+ osobama koju ova organizacija pruža već pet godina.

Pored programa zagovaranja, monitoringa, edukacije i osnaživanja zajednice, psihološka podrška za LGBT+ ljude je jedan od nosećih programa Da se zna!, u okviru koga LGBT+ osobe mogu dobiti besplatnu individualnu, grupnu i online psihološku podršku. U zadnje tri godine psihološku podršku je dobilo više od 1.000 pripadnika i pripadnica LGBT+ zajednice, a svakog meseca podršku putem Q&A dobije oko 100 osoba.

Psihološka podrška pre svega namenjena prebroditlejima i prebroditeljkama zločina iz mržnje, ali i svim drugim LGBT+ osobama koji za njom imaju potrebu. Teme u vezi sa kojima se korisnici i korisnice psihološke podrške obraćaju kreću se od poteškoća u domenu partnerskih odnosa, osećaja usamljenosti i potištenosti, autovanja, preko straha od odbacivanja i psihološke bezbednosti LGBT+ ljudi, pa sve do diskriminacije na poslu, autohomofobije, kada, kome i gde se obratiti za podršku, kao i mnogih drugih tema koje su u bliskoj vezi sa odrastanjem i životom u heteronormativnom društvu.

Uprkos svemu navedenom, psihološka podrška je program za koji je najteže obezbediti održivo finansiranje zbog stigme i nedostatka svesti o važnosti mentalnog zdravlja u našem društvu.

Da se zna! već godinama prati i dokumentuje incidente motivisane mržnjom prema LGBT+ osobama u Srbiji i beleži njihov porast iz godine u godinu. U protekloj godini (2021) zabeležen je porast od 37,3% incidenata motivisanih mržnjom prema LGBT+ osobama u odnosu na 2020. godinu. U kontekstu pandemije i ekonomske krize, LGBT+ osobe, koje same po sebi čine ranjivu grupu zbog homofobije i transfobije kojoj su svakodnevno izložene, bivaju još ranjivije, što se dodatno oslikava na njihovo mentalno zdravlje.

Zbog svega navedenog, postojeći kapaciteti Da se zna! za pružanje psihološke podrške nisu dovoljni da odgovore na potrebe LGBT+ zajednice, te je potrebno njihovo proširenje. Da bi ovo bilo moguće, neophodna su sredstva koja će se prikupljati na Queens for Queers show žurki.

Ulaznice će biti dostupne na samom događaju, po ceni od 500 dinara, a sav prihod od ulaznica ide u fond psihološku podršku. Posetioci će i na samom događaju biti u mogućnosti da doniraju novac, a donacije je moguće dati i elektronskim putem, uplatom na račun 205-233058-90.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *