fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Institut za ženski sport pokrenuo kampanju Okreni igru

U susret Svetskom prvenstvu kroz kampanju žele da ukažu na značaj popularizacije ženskog sporta u cilju izgradnje ravnopravnijeg društva
7. November 2022.

U susret Svetskom prvenstvu u fudbalu, kampanjom Okreni igru, Institut za ženski sport u partnerstvu sa agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, želi da ukaže na značaj popularizacije ženskog sporta u cilju izgradnje ravnopravnijeg društva.

Iako više od 78% žena voli sport, tek manje od 1% njih su profesionalne sportistkinje. Na svim kontinentima, muški sport mnogo je popularniji od ženskog, a ključni problemi su nedovoljna medijska pokrivenost, nedostatak marketinga i slaba dostupnost informacija o ženskom sportu, a ne sama igra ili atraktivnost takmičenja, rezultati su nedavno sprovedenog globalnog istraživanja.

U kampanji Okreni igru, tri uspešne sportistkinje koje se profesionalno bave fudbalom, boksom i vaterpolom u Srbiji, šalju nam važne poruke za razvoj ženskog sporta. Istraživanja su pokazala da su dostupnost praćenja velikih međunarodnih takmičenja i bavljanje sportom od detinjstva, dva ključna faktora neophodna za veću vidljivost ženskog sporta.

„Na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojaka i žena u odnosu na muškarce. Žene u sportu suočavaju se sa nepravednom marginalizacijom i stereotipizacijom koje znatno narušavaju dostojanstvo sportistkinja, zbog čega mnogo žena odlučuje da se ne bavi sportom. U svom sportu susretala sam se sa mnogim stereotipima poput onog da je boks samo za dečake, ali to me nije sprečilo da uspem u onome što volim. Moja poruka za sve žene i devojke je da možemo sve i da kada nešto volimo, niko nas ne može zaustaviti“, izjavila je Nina Pavlović, profesionalna bokserka.

„Medijska zastupljenost sportova u kojima se takmiče žene mnogo je manja u odnosu na sportove u kojima se takmiče muškarci. Iako je muški fudbal mnogo popularniji od ženskog, važno je istaći da i u ženskom fudbalu postoje žene i devojke vredne pažnje i podrške. Svim devojkama i ženama želim da poručim da budu istrajne u sportu koji vole i da se lavovski bore jer je tada uspeh neizbežan“, izjavila je Milica Stanković, reprezentativka Srbije u fudbalu.

„Mnogi ljudi i ne znaju da postoji ženski vaterpolo, ali to me je samo ohrabrilo da napredujem i borim se za svoje snove. Pozivam sve devojke i žene da nam se pridruže jer podrška pravi veliku razliku“, izjavila je Jovana Todorovski, vaterpolistkinja juniorske reprezentacije Srbije.

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu.

Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacija, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera. Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063 238204, posetiti websajt www.institutzazenskisport.rs ili putem Instagram i Facebook profila @institutzaženskisport. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening.

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu. Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od 7 do 14 godina. Stručno vođene treninge za 16 sportova na 33 lokacija i sa preko 30 aktivnih trenera u 19 gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 2.000 devojčica. Institut je osnovala Marina Maljković, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Svakom sportu potrebno je više devojčica #igrajsanama. Više informacija Facebook i Instagram @institutzaženskisport i www.institutzazenskisport.rs

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *