fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izašao je prvi broj FEMzina, nove regionalne feminističke publikacije

Prvi FEMzin nastao je u autorstvu polaznica regionalne Digitalne feminističke škole Centra za ženske studije Beograd
28. September 2021.

Izašao je prvi broj FEMzina, nove regionalne feminističke digitalne publikacije. Ovaj broj FEMzina posvećen je radnim pravima žena. Tekstovi su rezultat zajedničkog kreativnog rada, pisanja i istraživanja polaznica Digitalne feminističke škole, jednogodišnjeg obrazovnog programa koji organizuje Centar za ženske studije, a više o sadržaju i procesu stvaranja objasnile su i same na online druženju FEMzin soare, koje je održano u petak, 24. septembra.

Kroz prvi FEMzin istraživana su radna prava žena u regiji, odnosno u zemljama iz kojih dolaze polaznice Digitalne feminističke škole – od Makedonije do Slovenije. Analiziran je dosadašnji stepen radnih prava, kritikovano njihovo kršenje, opisane su alternative za sindikalno udruživanje koje bi uticale na to da se rad reformiše u pravcu pravednije i humanije raspodele. Rodna perspektiva rada omogućila je da se otvore i pitanja nejednakog tretmana žena prilikom zapošljavanja i u poslovnom okruženju, te izazova sa kojima se suočavaju kao dvostruko opterećene, u javnoj i u privatnoj sferi. 

O prvom broju FEMzina govorila je urednica Nađa Bobičić, i autorke tekstova na online događaju FEMzin saoare. One su kroz porces pisanja istraživale istoriju i sadašnje stanje radnih prava žena i trudile se da daju prostor njihovim glasovima. Pre svega, one su govorile o o sličnostima i razlikama među iskustvima u zemljama regiona, o razlikama između „tradicionalnih” i savremenih oblasti rada – od tekstilne industrije, medicine, prava, preko rada na internetu, do uslužnih delatnosti i kulture. 

Inspiraciju za pokretanje FEMzina i posebnu zahvalnost tim Centra za ženske studije najpre duguje sadašnjim i svim prethodnim generacijama polaznica i polaznika Alternativnog programa i Digitalne feminističke škole. Takođe i svim predavačicama i učesnicama ovih programa, koje se već tri decenije okupljaju u cilju deljenja feminističkog znanja i jačanja feminističkog pokreta.

Objavljivanje prva tri broja fanzina ne bi bilo moguće bez podrške fondacije Trag/Oak, kojima su naročito zahvalne što su njihovi partneri od početka Digitalne feminističke škole.

Glavna i odgovorna urednica je Nađa Bobičić, a u ovom broju kourednica je Lara Končar. FEMzin će izlaziti svakog poslednjeg petka u mesecu, a tema sledećeg broja je obrazovanje.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *