fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izlet i predstavljanje knjige Povremena poput vikend-naselja

Pre nego što ih vidite uživo, Mašu i knjigu možete naći na sajtu Trećeg Trga
13. June 2019.

U subotu, 15. juna od 18 časova će u bašti porodične kuće Pavlović biti održan događaj koji je podstaknut knjigom poezije „Povremena poput vikend-naselja” Maše Seničić (Treći Trg, u ediciji 12/19, 2019. godine). U pitanju je autorkina druga knjiga, o kojoj će van okruglog stola, na travi, uz povremeno vino i trešnje, govoriti Ognjen Aksentijević (pesnik i urednik izdanja) i Jelena Nidžović (pesnikinja, knjižarka i urednica).

Bašta  Doma porodice Pavlović (koji datira još iz 1882. godine) predstavlja jednu od malobrojnih izvorno sačuvanih i nežno uređenih zelenih oaza dunavske padine, prostirući se na sada već dobro utabanoj zemlji, davno donetoj sa Terazija. Kuća je spomenik kulture i svojevrsni arhiv, a prostor koji je okružuje pun je ptica. Upravo zbog toga se sastajemo tamo, a gospodin Pavlović će nas ljubazno uputiti u bližu i dalju istoriju ovog dela grada; kao i unutar knjige o kojoj će biti reči, sam prostor (njegova struktura i priroda) ključan je deo društvenih kretanja i mitologije jednog mesta. 

Sačekaće vas sirup od zove, primerci pesničke zbirke (koje možete prelistati, kupiti ili ignorisati) i mapa vikend-naselja nastalog unutar narativa knjige. Vremenska prognoza tvrdi da je leto, a to su dobre vesti. Kapija se otvara u 18h (nije stilska figura, zaista postoji kapija), a program počinje u 18:30h. Privremeni izlet trajaće do 20h.

Pre nego što ih vidite uživo, Mašu i knjigu možete naći na sajtu Trećeg Trga, a neke od pesama koje se nalaze u zbirci možete između ostalog pročitati na portalu Strane i u časopisu Prosvjeta. Nešto više o knjizi možete čuti i u emisji Radio Beograda 2 U prvih pet – kulturni događaj nedelje, gde su Snežani Ristić gosti bili Milena Dragičević Šešić i Dejan Vojvodić. 

Maša Seničić (1990) je pesnikinja, scenaristkinja i novinarka. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Sarađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, pre svega na filmu kao autor i saradnik, a zatim u pozorištu i na radiju. Ko-selektorka je programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma i jedna je od osnivača, koordinator i predavač u okviru programa Filmkulture, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture (sa fokusom na projekat Kritični kamp). Piše prozu i poeziju koja je objavljivana u domaćim i regionalnim časopisima (Poezija, Polja, Letopis Matice srpske, Zent, Prosvjeta, Dometi…), zbornicima (Rukopisi, Dostojno jest, Ovo nije dom, Čiji grad?) i na onlajn portalima (Agon, Eckermann, Libela, Strane, Kritična masa…), a njena prva zbirka pesama («Okean») nagrađena je Mladim Disom za 2015. godinu. Knjiga poezije «Povremena poput vikend-naselja» nagrađena je na konkursu beogradskog festivala Trgni se! Poezija!, te je objavljena 2019. godine u izdanju Trećeg Trga. Trenutno pohađa Doktorske naučne studije Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture (FDU), sa fokusom na teoriju filma i digitalnu humanistiku. Proteklih godina radi kao urednica BeforeAfter portala, kao deo redakcije Milica magazina i na samostalnim projektima/publikacijama. 

 

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *