fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Izložba ilustracija Senke Vlahović

Izložba ilustratorke Senke Vlahović pod nazivom Analogija budućih snova, od 14. oktobra u SKC-u
13. October 2021.

Izložba ilustracija Senke Vlahović, biće otvorena od 14. do 30. oktobra u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centru Beograda. Ova izložba donosi ilustracije iz knjige Antologija budućih snova: knjiga umetnika koju je napisala, ilustrovala i dizajnirala Senka Vlahović.

Autorki je ovo treća umetnička knjiga ovakve vrste, posle knjiga Ukorenjeni u nebu: prozaide/foto-ilustracije iz 2017. godine i Banatska Venera i junak Dimitrij iz 2020. Sve tri sadrže tekstove i ilustracije autorke Senke Vlahović.

Na tragu dosadašnjeg rada autorka koncipira i ovu izložbu produbljujući odnos pesme i slike u okviru vokovizuela, tragajući za njihovim izvorima i smislom, kroz zapise i crteže, u svojoj knjizi umetnika.

Ova knjiga, ne samo formom kojom objedinjuje poetsku reč i sliku, već i svojom sadržinom i porukama, govori o tesnoj povezanosti poezije i slikarstva, odnosno reči i slike, kroz prizmu ličnog stvaralačkog doživljaja.

Autorka i samim ilustracijama pravi paralelu između tela i slike, duše i pesme, muškog i ženskog, erosa i tanatosa, kao dva lica jednog istog. Dva naizgled suprotna entiteta bivaju jedno drugom ogledalo, teže spajanju i prepoznavanju jednog u drugom.

Postavka se sastoji od 22 printa dimenzija 100h70cm, kao i same knjige kao eksponata. Ilustracije su nastale kombinovanom tehnikom crnog tuša i crvene akrilne boje, u slobodnim jednostavim potezima, čistim stilizovanim linijama, a lazurnim prelivima crnog tuša i guste crvene paste, sa minimalnim obradama u digitalnoj formi. Na ilustracijama su rukom ispisani, kao stihovi, delovi tekstova iz knjige na koje se ilustracije odnose.

Senka Vlahović (1985, Novi Sad) je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, i autorka stručnih knjiga i tekstova o ilustraciji. Na Grafičkom odseku Visoke tehničke škole u Novom Sadu diplomirala je primenjenu fotografiju, gde je i specijalizirala ilustraciju knjige. Master rad na temu Video-ilustracija knjige odbranila je na Akademiji umetnosti u Beogradu. Autorka je sedam knjiga: četiri stručne knjige u oblasti ilustracije (na srpskom i engleskom) i tri umetničke knjige u kojima je objedinila autorski tekst, ilustraciju i dizajn. Dobitnica je ULUPUDS-ove nagrade za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelne komunikacije na sajmu knjiga u Beogradu i Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2017. godini.

Autorka je izložbe i projekta Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu (Bibiana, Bratislava 2019, SKC, Beograd 2020). Osnovala je i dugi niz godina organizovala međunarodni Festival ilustracije knjige BookILL Fest. Bila je članica međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi i više puta učesnik međunarodnog simpozijuma ovog bijenala. Grafički je oblikovala preko 500 knjiga, uglavnom u okviru izdvačke delatnosti Banatskog kulturnog centra, gde radi kao umetnička direktorka. Imala je oko 30 samostalnih izložbi slika, fotografija i ilustracija. Učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUPUDS-a i Matice srpske.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *