fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izložba Ivana Markovića Obećani prostori u Galeriji DOB-a

Izložba će biti održana od 13. do 25. decembra
12. December 2022.

Izložba autora Ivana Markovića „Obećani prostori”, biće otvorena od 13. do 25. decembra u Galeriji Doma omladine Beograda.

Višemedijska instalacija „Obećani Prostori” predstavlja vizuelno istraživanje elemenata i tragova drastičnih transformacija gradskih i prirodnih sredina, koje nastaju pri izgradnji velikih, luksuznih arhitektonskih kompleksa. Širom bilborda i dugačkih ograda gradilišta, na fotorealističnim digitalnim slikama, ozidana elitna naselja reklamiraju se kao privatna utopija i ideal porodičnog doma. Ovakvi investitorski projekti predstavljaju prostorno otelotvorenje društveno-ekonomske segregacije i skoro uvek su izvan dometa ljudi koji ih izgrađuju. Radnici materijalizuju render, izgrađuju iluziju koja nije njima namenjena. „Obećani prostori” izoluje prostorne i vremenske fragmente procesa nastajanja ovakve arhitekture, počev od brisanih prostora, preko idiličnih simulacija prostora do njihove realizacije, koja nikad u potpunosti ne odgovara obećanoj slici.

Ivan Marković je filmski autor, snimatelj i vizuelni umetnik rođen u Beogradu. Diplomirao je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. završio master studije filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za video radove i fotografije osvojio nagradu Erste Fondacije za Najboljeg vizuelnog umetnika 2014, a 2015. je učestvovao na Berlinale Talent kampusu. Tokom prethodnih nekoliko godina, radio kao direktor fotografije na više dugometražnih filmova koji su premijerno prikazivani na festivalima u Berlinu, Veneciji, Lokarnu i Roterdamu.

Režirao i snimio eksperimentalni dokumentarni film „Centar” koji je premijerno prikazan na festivalu DocLisboa 2018, zatim osvojio nagradu za Najbolji srpski dokumentarni film festivala Beldocs 2019 i nagradu „Best Balkan Newcomer” na Dokufestu. Pored festivalskih prikazivanja, „Centar” je prikazivan u okviru više izložbi.

Zajedno sa Linfeng Wu-om režira kratki film „White Bird”, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2016, i dugometražni igrani „From Tomorrow on, I Will”, premijerno je prikazan na Berlinalu 2019 u sekciji Forum. Film je osvojio Grand Prix filmskog festivala Jeonju u Južnoj Koreji i FIRST STEPS Nagradu Nemačke Filmske Akademije.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *