fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izložba Kolektivne mere u NGVU

Izložba će biti otvorena od 20. februara do 17. marta
18. February 2022.

Izložba Kolektivne mere biće otvorena 20. februara u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, na otvaranju će biti izvedeni performansi Sonje Radaković i Katarine Alfe Jovanović koji će otpočeti u 16h (u trajanju od 4 sata), a zvanicno otvaranje izložbe je planirano u 19h.

Sistemske greške su nepredvidive, ne očekuju se i dovode do stanja velike napetosti. Do raznih propusta, pucanja i nesreća ipak dolazi uprkos dometima savremene tehnologije i njenim golemim manevarskim potencijalima. Stoga postoji korektivna mera, ona koja se preduzima za otklanjanje uzroka utvrđene neusaglašenosti ili druge neželjene situacije.

Nesvakidašnji kustosko-umetnički eksperiment istog naziva proizilazi kako iz potrebe za razgradnjom hijerarhizovanih odnosa tipičnih za svet umetnosti, tako i za razmatranjem ženske subjektivnosti. Umetnice Sonja Radaković, Brigita Antoni i Katarina Alfa Jovanović poduzimaju strategiju aktivnog/pasivnog otpora zatečenom stanju na umetničkoj sceni uvođenjem korektiva opredmećenog izlaganjem odnosno izvođenjem jedinstvenih gestova ili iskaza. One konstatuju da nadzorni (politički, društveni, informatički) sistemi koji definišu kako ljudsku jedinku, tako i svet koji je okružuje, uprkos tome što zakazuju i nisu savršeni opstaju zahvaljujući neprestanoj repeticiji ustanovljenih obrazaca mišljenja i delovanja.

Izgradnja dijaloga, razmena ostvarena kroz seriju virtuelnih i fizičkih razgovora sa kustosom i galeristkinjom, razumevanje radnih (ne)uslova u trenutnim okolnostima, ali i uspostavljanje međusobnog poverenja, doveli su do neočekivanih rezultata odnosno generisanja novih oblika interpretacije, izvođenja i kontekstualizacije rada svake od umetnica. Korektivne mere takođe treba sagledati i kao privremeni ambijent, kulisu ili virtuelni prostor u kome se konsitituše kolektivni ženski glas koji tvrdi da otpor jeste moguće makar to bilo i na mikroplanu.

Kustos izložbe je Vladimir Bjeličić, izložbu je grafički oblikovala Ana Aleksić, dok je za video bio zadužen Andrej Ostroški.

Vođenje kroz izložbu će se odviti u dva termina: 22.02. od 18h (kroz razgovor kustosa  i umetnica), kao i 15.03. takođe u 18h.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *