fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izložba Memorija mirisa i lansiranje kolektiva I:BICA

Otvaranje će biti održano u četvrtak 13. marta u interdisciplinarnom prostoru DIM
4. April 2023.

Internacionalni interdisciplinarni kolektiv I:BICA iz Beograda, upoznaće publiku sa svojim programom izložbom Memorija mirisa u interdisciplinarnom prostoru DIM u Cetinjskoj 15.

I:BICA je ontološki sistem koji povezuje različite načine izražavanja i načina sagledavanja sveta.

Kao tim, I:BICA okuplja širok spektar stručnjaka iz celog sveta i oslanja se na njihova višestruka iskustva te ih poziva da svojim znanjem i perspektivama obogate projekte, počev od medicinskih specijalista, fizičara, istraživačkih novinara, stručnjaka za zaštitu vode, frizera, sveštenika, sportista pa sve do poslovnih stratega.

Miris je naše iskonsko čulo. Obrađuje se duboko u mozgu gde se direktno povezuje sa regijama koje kontrolišu emocije i pamćenje. Stoga je lako razumeti kako nas miris može u trenu preneti na drugo mesto i u drugo vreme. Udišući poznato, bivamo transponovani kroz sopstvene, lične istorije i smešteni u kontekste izmenjene bujicom vremena koja ih deli od sadašnjosti. Putovanje koje čulo mirisa pokreće nikada nije utabana staza. Mnogo češće, ono je put kroz gustu šumu svega što jesmo, što smo bili, i što postajemo.

Interdisciplinarni kolektiv I:BICA, kreirao je Memoriju mirisa koja istražuje ovu temu integracijom ličnog iskustva i naučne ekspertize putem imerzivne/interaktivne video instalacije. U pitanju je umetnička izložba i edukativni poduhvat, gde su granice dve discipline zamagljene. I:BICA je interdisciplinarni kolektiv koji čine umetnica Lidija Ristić, kustos galerije X VITAMIN Brajan Vojinović i specijalista u IT sektoru, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja Milica Grujić. Članovi I:BICA (Inspiring: Broad Interdisciplinary Cultural Alliances) imaju širok spektar stručnosti stečenih kroz domaće i međunarodno iskustvo i unutar i izvan sveta umetnosti.

Srž misije I:BICA je da koristi kreativni proces kao početnu i krajnju tačku za integraciju različitih ontoloških sistema u cilju povlačenja veza između načina izražavanja i načina gledanja sveta. Tim će se oslanjati na mnogostruka lična i profesionalna iskustva i uključiti širok spektar stručnjaka da svojim znanjem i perspektivama obogate I:BICA projekte. DIM je kultni interdisciplinarni prostor koji funkcioniše kao mesto kreativnog susreta. U pitanju je mešavina kluba, koncertnog i izložbenog  prostora, mesto je razmene idealno za misiju kojom se I:BICA kolektiv vodi.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *