fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izložba Mile Gvardiol u Malom likovnom salonu Novog Sada

Samostalna izložba autorke biće otvorena danas
19. October 2020.

U ponedeljak, 19. oktobra u Galeriji Mali likovni salon (Mihajla Pupina 9, Novi Sad), biće otvorena samostalna izložba digitalnih printova „Arhitektonske imaginacije” Mile Gvardiol inspirisana arhitekturom brutalizma i socrealizma Novog Beograda. Izložba će trajati do 30. oktobra i biće prikazano 8 digitalnih printova dimenzija 100x66cm. Zbog pandemije neće biti zvaničnog otvaranja.

„Oduvek me je privlačila i fascinirala arhitektura, a razlog je verovatno u tome što sam odrasla okružena zgradama novobeogradskog bloka. Ovi redovi istovetnih zgrada, pravilno raspoređeni, u meni su budili asocijacije na apstraktne geometrijske forme, dok me je sama arhitektura podsećala na monumentalne spomenike prošlog vremena.

U seriji Arhitektonske imaginacije” apstrahovala sam novobeogradske zgrade blokova (61, 62, 63) koje su izgrađene u stilu brutalizma i socrealizma. Izbrisala sam im svaki osećaj doživljaja arhitekture, to jest ambijenta u kome neko živi i u kome se ljudi kreću. Poništila sam svaki trag čoveka, a arhitekturu svela na monumentalnu skulpturu. Pošla sam od fotografije zgrada, koje sam postupkom digitalne manipulacije transponovala u objekte. Njihovu veličinu i monumentalnost dočarala sam predstavljajući ih iz žablje perspektive. Na ovaj način naznačila sam i kod posmatrača pobudila osećaj divljenja, koje osećamo svaki put kad se nađemo ispred nečeg grandioznog,” ističe autorka.

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Doktorirala 2012. godine na Interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultet za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izalgala na 28 samostalnih i preko 250 grupnih izlozbi. Učesnica je medjunarodnih kolonija i festivala digitalne umetnosti. Nekoliko puta nagradjivana u domenu slikarstva.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *