fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izložba Muzej Fischki – Stvari Za Mnoge Ljude. Sanduk „Beograd 99”

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 15. jul, u 19.30 časova, u galeriji Kvaka 22
14. July 2022.

Izložba Muzej Fischki – Stvari Za Mnoge Ljude. Sanduk „Beograd 99” biće otvorena u petak, 15 jula, u 19.30 časova, u galeriji Kvaka 22.

Reorganizacija ličnog životnog i radnog prostora u Beču u vreme pandemije omogućila je da se zbirka koja je četiri decenije građena u kutijama za banane konačno formira u ormarićima za arhivsku građu koje je obezbedio Muzej grada Beča. Ovaj istorijski trenutak u februaru 2021 godine, kada su se po prvi put raznovrsni predmeti iz podrumskog fonda mogli prikazati i videti u muzejskom stilu, bio je trenutak osnivanja „Muzeja Fiški – stvari za mnoge“.

Drugi pregled ove arhive sada omogućava da se na osnovu tabela spoje slike iz postojeće foto-arhive sa objektima zvanim „Fiški“ (ruski sleng za „stvari“) iz stvarno postojećeg muzeja, višedimenzionalnom naracijom fragmenata savremene istorije država naslednica bivšeg socijalističkog „istočnog bloka“, uključujući Jugoslaviju. Sanduk „Beograd 99” tako sadrži isečke novinarskih tema u leto i jesen 1999. godine u Beogradu, neposredno posle višemesečnog NATO bombardovanja Srbije.

Višedecenijsko interesovanje za Istočnu i Jugoistočnu Evropu, ranije poznate kao države istočnog bloka povezano sa strašću za kolekcionarstvom, doveli su do osnivanja „Muzeja Fiški – stvari za mnoge ljude“ u leto 2021. Direktor muzeja Kramar otvara premijerni pogled na zbirku otvaranjem sanduka ‘Beograd 99’, koji prikazuje arhivske slike i predmete iz vremena posle NATO bombardovanja u Beogradu i okolini.

Kramar je rođen 1971. godine, živi u Beču (Austrija), Sabari (Austrija) i Tiraspolju (Moldavija). Po profesiji precizni mehaničar, istoričar, novinar i poljoprivrednik. Radi po ugovoru ili konceptu kao fotograf za umetničke, dizajnerske, kulturne i socijalne institucije u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu. Od mladosti putuje i istražuje po zemljama „istočnog bloka“ i njihovim državama naslednicama, najviše u Moldaviji, Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji. Biti umetnik znači raditi sa fotografijama i predmetima iz prošlosti i sadašnjosti Austrije i zemalja istočne i jugoistočne Evrope.

Izložba će biti otvorena do 24. jula 2022. godine.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *