fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Multimedijalna izložba The Arrangement Marine Marković

Multimedijalna izložba „The Arrangement" biće otvorena 18. marta u Savremenoj galeriji Subotica
17. March 2022.

Izložba „The Arrangement” umetnice Marine Marković biće otvorena u petak 18. marta u Savremenoj galeriji Subotica, od 19 časova.

Multimedijalna izložba „The Arrangement” diskutuje različite javne i intimne forme potčinjenosti i dominacije u odnosu na žensko telo i preispituje tananu granicu između slobodne volje i socijalne/biopolitičke prinude u životu žene.

Postavka obuhvata radove u različitim medijima (video, instalacija, fotografije, performans, itd.) u kojima telo zauzima centralno mesto, posredni položaj između ličnih izbora i spoljnog pristiska društva. Telo je u radovima i objekat i subjekat: subjekat u sopstvenom životu onakvom kakvim ga želimo živeti, i objekat u odnosu na društvo koje ga stalno manipuliše, disciplinuje, stavlja u modlice.

Jedan od segmenata projekta The Arrangement je i performans koji će biti izveden na otvaranju. Umetnica pre realizacije izložbe sa galerijama potpisuje sporazum kojim ustanovi daje pravo da odabere mesto na njenom telu gde će joj biti tetoviran vizuelni znak galerije. Saradnik u realizaciji performansa je Mirza Tattoo (Mirko Vlahović), a kustoskinja izložbe je Nela Tonković.

Marina Marković (Beograd, 1983.) diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde trenutno pohađa doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim artist-in-residence programima izmedju kojih su ISCP (The International Studio & Curatorial Program) u Njujorku i Q21 – MuseumsQuartier u Beču. Dobitnica je više značajnih nagrada poput Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Baśićević Mangelos za 2011. godinu i Nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu. Od  2018. godine kustosira umetnički program prostora DIM hub u Beogradu. Dela joj se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama internacionalno.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *