fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Jasna Đuričić predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala

Vest o predsednici žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala objavljena je na druženju u Beogradu
17. July 2021.

Proslavljena glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima su poslednje za ulogu Aide u filmu „Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara®, predsednica je žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

Vest o predsednici žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala objavljena je na druženju u Beogradu (Srbija), upriličenom u susret ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, na regionalnoj promociji koja je održana u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

„Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastičnih uloga koje smo imali priliku gledati u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala iznimnu snagu talenta i moć umjetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine, i time zadivila svijet. Sretni smo što će ova iznimna umjetnica biti predsjednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Jasna Đuričić kaže da joj je velika čast što je na čelu žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

„Veoma sam sretna. Sarajevo Film Festival je oduvijek imao jedno sasvim posebno mjesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka – od toga kako je nastao i što je donio, ne samo Sarajevu nego svima nama, cijelom regionu. On je tačka gdje se u tih nedjelju dana okupi čitav svijet. To je svjetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego, naravno, i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali. Posebno mi je drago što ću biti u Sarajevu nakon godinu dana lock-downa. Bioskopi su ponovo počeli da rade, 27. Sarajevo Film Festival će se dogoditi uživo ovog ljeta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu!”, izjavila je Đuričić.

Jovan Marjanović, ko-direktor Sarajevo Film Festivala je rekao: „Sarajevo Film Festival, kao festival fokusiran na jugoistočnu Evropu i na region, apsolutno smatra Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom dijelu Evrope. Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu.“

Kenan Magoda, predsedavajući Poverenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, o samom festivalu je rekao: „Sarajevo Film Festival je postao sinonim za Sarajevo, brend koji je sastavni dio grada, istorijski i kulturni. Ako pričamo o turizmu, brojke su impresivne. Ali ono što je najvažnije, to je da se radi o festivalu filma: da imamo ozbiljne i kvalitetne filmove, sa produkcijom kakvu možemo vidjeti na Kanskom, Berlinskom i Venecijanskom festivalu”. Magoda se osvrnuo i na predstavljanje festivala u Beogradu: „Srbija je generator filmske industrije, sa toliko poznatih glumaca i ozbiljnih režisera. Na ovom događaju ćemo rado videti naše drage prijatelje i kolege iz filmske industrije, da zajedno razmijenimo iskustva”.

Đuričić se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019) i Michel Hazanavicius (2020).

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je bila i prvakinja drame. Profesorka je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u. Godine 2014. dodeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu „Beli, beli svet” reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu „Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić, donela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.

27. Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. avgusta 2021.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *