fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Javna akcija Centra E8 – Kako si?

Javna akcija „Kako si?” u organizaciji Centra E8 održaće 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
25. November 2019.

Centar E8 nastavlja svoje aktivnosti povodom obeležavanja Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, sa javnom akcijom „Kako si?” koja se održava u ponedeljak 25.11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Akcija će trajati od 13h do 16h na Trgu Slavija, na Platou Dimitrija Tucovića.

Ciljevi ove javne akcije su skretanje pažnje javnosti i mladih na veliki problem rodno zasnovanog nasilja, kao i cilj promovisanja nenasilnih, zdravih odnosa, kao i mentalne i emocionalne dobrobiti mladih. Tokom akcije će naši sugrađani i sugrađanke, naročito mladi i mlade, imati priliku da odgovaraju na pitanja koja se tiču njihovih stavova i osećanja, putem video ankete ili popunjavanjem upitnika.

Prevencija rodno-zasnovanog nasilja i promocija mentalnog zdravlja i emocionalne dobrobiti mladih značajni su za svaku pripadnicu i pripadnika društva, jer svi imaju pravo na dostojanstven život u nenasilnom okruženju. Prema brojnim istraživanjima, svaka treća žena u Srbiji je pretrpela fizičko nasilje, svaka druga žena je pretrpela psihičko nasilje, a od početka godine je u eskalaciji porodičnog nasilja stradalo 27 žena. Prema “IMAGES Srbija” istraživanju Centra E8, u jednoj četvrtini emotivnih veza dolazi do namernog zastrašivanja žene, a u jednoj petini veza dolazi do šamaranja i gađanja predmetima. Čak desetina muškaraca iz ispitivanog uzorka ima istoriju prisiljavanja žena na seksualni odnos. Izloženost nasilju dovodi do ozbiljnih posledica koje se odražavaju na mentalno zdravlje i emocionalnu dobrobit mladih žena i muškaraca.

Centar E8 aktivnost sprovodi u okviru projekta Inicijativa mladića II – Young Men Initiative: „Muškarci i dečaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rešavanju pitanja ekstremizma i nasilja među mladima na Zapadnom Balkanu“, koji je podržan od strane CARE International Balkans, Austrijske razvojne saradnje i Oak fondacije.

Naslovna fotografija preuzeta sa https://www.wantedinrome.com/.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *