fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Juvenile- samostalna izložba fotografija Stefana Đorđevića u DOB-u

Svečano otvaranje Samostalne izložbe fotgrafija Stefana Đorđevića „Juvenile” u Galeriji Doma omladine Beograda
21. September 2019.

Samostalna izložba fotografija Stefana Đorđevića „Juvenile” svečano će biti otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda 24. septembra i trajaće do 11. oktobra.

Juvenile izložba fotografija nastala je, kao serija dokumentarnih fotografija, u toku 2014. i 2015. godine u Vaspitno – popravnom domu u Kruševcu. Stefan Đorđević je tokom ove dve godine više puta boravio u ovoj ustanovi u ulozi filmskog snimatelja radeći na istoimenom projektu (Juvenile, 2016.) reditelja Jovana Todorovića.

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu (VP dom) je institucija koja ima ulogu u izvršenju krivičnih sankcija, tj. u suzbijanju maloletničke delikvencije. U njoj su smešteni maloletnici, tzv. štićenici, (ponekada punoletni zbog izdržavanja izrečene kazne) zbog načinjenih najrazličitijih krivičnih dela – od sitnih krađa do ubistva. 

Stefan Đorđević je kroz seriju fotografija i snimaka zabeležio njihove dane u VP domu, ali i njihov odnos prema fotografiji kao mediju. Kroz njihovo ponašanje u odnosu na kameru su čitljivi ideološki koncepti koji ih definišu. Oni fotografiju ne doživljavaju kao vid umetničkog izraza ili kao objekat koji ima moć da zabeleži momenat i posluži kao dokaz o jednom vremenu, već kao čin koji im omogućava da se osećaju važnim. Zato je u momentima njihovog oslobađanja glavni motiv i polazna tačka autora bio dokument – narativ izgrađen na njihovoj svakodnevici i odnosu prema ljudima iz spoljnog sveta.

Smeštanjem ove izložbe baš u Dom omladine, Stefan Đorđević neposredno vrši svojevrsnu problematizaciju pojma doma: likovi na njegovim fotografijama sada iz jednog doma (VP doma), bivaju, takođe privremeno, preseljeni u Dom omladine Beograda – sa margine u centar. Fenomen doma opstaje kao krovna ideja ove serije fotografija povlačeći nesumnjivo identitetsko pitanje – gde je i šta je dom, kao i da li je dom za mlade na ovim fotografijama isto ono što mi, posetioci izložbenog prostora, nazivamo domom. 

Ovako transparentnu i slojevitu angažovanost, koja aktere tretira sa strpljenjem i razumevanjem, retko srećemo u savremenoj izlagačkoj aktivnosti. Upravo zbog toga se tema Stefana Đorđevića potvrđuje kao univerzalna.

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima.

Stefan Đorđević

Izložbu su podržali: Dom omladine Beograd i Epson.

Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *