fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kako postati ostrvo?

Upoznajte ekofeminističku i društveno-umetničku organizaciju DTAFA i oblasti kojima se bavi

27. July 2022

Koristeći hibridne prakse između vizuelne umetnosti, dizajna i nauke, Danube Transformation Agency for Agency (DTAFA), kao ekofeministička i društveno-umetnička organizacija, zalaže se za budućnost Dunava, posmatranog iz prizme ekosistema koji je pogodan za život svih njegovih stanovnika.

Danas, u vreme globalne devastacije životne sredine, važno je i neizbežno da se umetničke prakse transformišu u alate za aktivizam, osnaživanje i angažovanje. DTAFA istražuje kako umetnost može da se bavi klimatskim promenama i njihovim efektima na reku Dunav. Sarađujući sa naučnicima, zaštitnicima prirode, civilnim društvom, biljkama i životinjama, DTAFA mapira različite predviđene vanredne situacije u dunavskoj biosferi. Razvojem serije eksperimentalnih intervencija, DTAFA ima za cilj da obezbedi alate za socio-ekološke inovacije. Istraživanje se okreće nauci, teoriji i tehnologiji, kao i istoriji i ulogama koje je Dunav imao za različite kulture kao totemski, duhovni, vojni i ekološki kamen temeljac.

DTAFA kolektiv čine četiri austrijske umetnice Solmaz Farhang, Aleksandra Frustorfer, Ege Kukel, Lena Violeta Lajtner, a mi smo sa njima razgovarale o trenutnom projektu koji sprovode na Štrandu u Novom Sadu u okviru manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Kako ste došle na ideju kreiranja interaktivnog performansa i instalacije „Kako postati ostrvo”?

Prvobitna ideja je bila da kao Danube Transformation Agency for Agency osmislimo ekološke kurseve plivanja u Dunavu, ali s obzirom na komplikovanu prirodu dunavskog ekosistema, došle smo do zaključka da bismo se ograničavanjem na jedno malo biće bolje dotakle ekoloških izazova povezanih sa Dunavom. Regulacija Dunava ima niz dubokih ekoloških uticaja na reku, od kojih je jedan to što nije ostavljeno dovoljno prostora za razmnožavanje ptica selica, kao što su mali zujavci (charadrius dubius). Smatrale smo da je to pitanje prilično provokativno, te je ono postepeno postalo naša tačka fokusa prilikom započinjanja projekta „Kako postati ostrvo”.

Da li svako od nas može biti ostrvo i utočište?

Činjenica da postavljate ovo pitanje je sama po sebi interesantna, i to je ono što se nalazi u srži našeg umetničko-istraživačkog projekta – pokretanje nemogućih pitanja, što može rezultirati novim mogućnostima. U našem kolektivu smo mnogo razgovarale o tome šta je to što ga čini ostrvom i zapravo postoji mnogo metaforičkih, kao i praktičnih odgovora na ovo pitanje. Biti utočište je takođe njegov aspekt, ili način da postanemo ostrvo za svakog od nas. Što da ne?

Koliko umetnost može da utiče na svest ljudi o bitnim ekološkim pitanjima i da li je neophodno da umetnost danas bude aktivistička?

Osetljivost umetnika na društvena, politička i ekološka pitanja može pomoći društvu da postane svesnije problema svog vremena i svoje okoline. Umetnost, kao i umetnikov odgovor na njih, može da se pojavi u beskrajnim oblicima, ponekad više političkim, ponekad manje, ali najčešće kritičnim i sa osećajem odgovornosti.

Koliko je interdisciplinarnost u vašem radu bitna za kvalitet krajnjeg produkta?

Sve članice našeg kolektiva imaju jako iskustvo u interdisciplinarnoj umetničkoj praksi. Verujemo da je ovaj aspekt našeg tima ono što ga jača. Najveći rezultati obično dolaze iz diskusija koje se vode unutar grupa koje imaju različite poglede na iste stvari. Raznolikost misli, oblasti stručnosti, kao i lične istorije dovode do izazovnih pitanja, ponekad i izazovnih procesa i, nadamo se, boljih ishoda, ako ne kratkoročno, onda definitivno dugoročno.

Koga biste izdvojili sa evropske i svetske scene kada je u pitanju aktivistička umetnost u oblasti ekologije, a da vam je inspirativan?

Bojimo se da ne bismo mogle da izdvojimo samo jedan uticajni izvor inspiracije. Proces našeg rada je dug, tako da je i lista inspiracija prilično duga, i bez hijerarhije.

Koja je najveća lepota Dunava?

Više nas intrigira raznovrsnost Dunava, nego njegova često romantizovana lepota. Dunav povezuje različite vrste, ljude, zemlje, regione, a samim tim i istorije, priče, mitove i sukobe.

Kako vidite budućnost ove evropske reke?

Verujemo da ne postoji samo jedna budućnost. Dela koja činimo sada, definišu kako će izgledati budućnost. Naša nada i cilj ovog rada je da ovaj stav učinimo vidljivim. Nadajmo se da će mali zujavac pronaći mnoga ostrva (ljudska i neljudska) na Dunavu.

Fotografije: Vladimir Janić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *