fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kako sprečiti trend depopulacije u Srbiji i ko nam u tome može pomoći?

Na koji način sprečiti odliv mozgova, kada skoro svaka druga mlada osoba želi da napusti Srbju?
22. September 2021.

Beogradska otvorena škola organizuje sedmu po redu konferenciju Move.Link.Engage: Građani uhvaćeni na delu – Druga strana priče, koja će se održati 21. i 22. septembra 2021. godine, u onlajn prostoru na zvaničnom MLE vebsajtu.

U Srbiji je tokom 2021. godine nastavljen trend depopulacije stanovništva te je stopa rasta i dalje negativna, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku. Istovremeno, svaka druga mlada osoba želi da napusti Srbiju – više od 30 odsto njih usled želje za dostojanstvenim životom, a gotovo 25 odsto zbog viših standarda života u inostranstvu.

Ovi podaci pokazuju potrebu za promenama u većini sfera društva. Višedecenijska stagnacija u društvenim, ekonomskim i socijalnim oblastima dovela je do razvoja osećanja apatije prema promenama. Ipak, kada govorimo o potrebama mladih u Srbiji, dolazimo do podataka da žele da žive u demokratskom sistemu, jer smatraju da je ovo najbolji tip vladavine (više od 40 odsto njih), a isti procenat podržava ulazak u Evropsku uniju. Sa druge strane, postoje mladi koji smatraju da je zemlji potreban jak vođa – skoro polovina ispitanika, a sličan procenat zalaže se za vraćanje vojnog roka.

Kako bi se pomirile različite potrebe, kreirale promene po meri mladih, ali i svih drugih članova društva, neophodno je da svi sektori društva od civilnog, poslovnog do javnog budu uključeni u proces promena. U tom smislu, nalazi i podaci akademske zajednice predstavljaju polaznu osnovu za donošenje važnih odluka. Ipak, akademska zajednica je retko uključena u ove procese, a upravo ona poseduje podatke o realnim potrebama – o tome kakve promene su neophodne i kome bi one trebalo da budu namenjene. Ova grupa ljudi može da bude značajna podrška pružanjem adekvatnih podataka zasnovanih na činjenicama i dokazima, koje su rezultat dugogodišnjih naučnih istraživanja u svim sferama društvenog delovanja.

Prema studiji Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, u periodu od 2015. do danas, više od 90.000 visoko-obrazovanih pojedinaca se vratilo u Srbiju. Mnogi od njih odlučili su da svoje znanje i veštine stečene u inostranstvu iskoriste u cilju razvoja srpskog društva. Većina njih smatra da postoje oblasti u kojima su promene neophodne, kako bi se zadržao ljudski kapital. Sa druge strane, postoji i mogućnost da ovaj put ubrzamo – odgovore koje ima akademska zajednica koja će 22. septembra na Move.Link.Engage. online konferenciji, koju organizuje Beogradska otvorena škola, podeliti svoja zapažanja o ovoj važnoj temi.

Naslovna fotografija: Move.Link.Engage 2019; Foto: BOŠ

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *