fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Koliko su štetni menstrualni proizvodi?

Vrlo često nismo upućeni na sastav ovih proizvoda, već nam se putem reklama servira da nam proizvodi za menstrualnu higijenu nude udobnost i osećaj lakoće
Piše: Marija Milić

9. September 2022

Poslednjih godina se često na društvenim mrežama vodi polemika o tome koja krema za lice je bolja, koji puder ima bolju pokrivnu moć, zašto je važno da svakog dana stavljamo spf i koji serum uklanja fleke i crvenilo. Praktično ne postoji proizvod za ulepšavanje o kome na internetu ne može da se nađe recenzija. Ipak, ono što potpada pod „žensku stvar” jeste i menstrualna higijena, o kojoj se znatno manje govori.

Teme poput menstruacije, poreza na tampone i ženskog reproduktivnog zdravlja godinama su bile skrajnute, o tome se retko priča, najčešće iz razloga jer i dalje vlada uverenje da su to ipak intimne stvari, te da kao takve nisu pogodne za neki vid javne govorancije. Ipak, veća spremnost žena da progovore o temi menstrualne higijene počela je pre par godina, nakon masovne borbe širom sveta za ukidanje poreza na tampone, koji u većini zemalja, uključujući i Srbiju, i dalje iznosi 20% isto koliko i porez na luksuznu robu (što je slučaj i kod nas). Pojedine zemlje su u poslednje vreme smanjile stopu „poreza na roze” ispod 10%, dok se sve češće pojavljuju inicijative koje insistiraju na besplatnom korišćenju uložaka u javnim ustanovama. 

Svakog meseca u proseku oko 5 dana žene koriste menstrualne proizvode koji su u stalnom kontaktu sa kožom, odnosno, najintimnijom regijom. Međutim, sastav higijenskih uložaka koji se trenutno nalaze na tržištu može imati i štetan uticaj po zdravlje. Koža, dok je u kontaktu sa menstrualnim proizvodom, apsorbuje štetne materije u naš krvotok i telo. Tačnije, ono što se u većini ovih proizvoda nalazi su: plastika (poliester, polietilen, polipropilen), superapsorbujući polimeri (u največoj meri natrijum poliakrilat), boje veštačkog porekla, ali i mirisi (mešavine različitih hemikalija o kojima proizvođači ne objavljuju informacije).

U izveštaju organizacije „Women’s Voices for the Earth” navodi se da se korišćenjem tampona, uložaka, gelova, krema, kao i intimnih maramica, osetljiva područja izlažu ostacima dioksina i furana (koji ostaju iz procesa beljenja celuloze), ali i raznim hemijskim sastojcima (ostaci pesticida i nepoznate mirisne hemikalije).

Hemijski sastojci koje su istraživači pronašli na ovim proizvodima povezuju se sa rakom, oštećenjem reproduktivnih organa, endokrinim poremećajima, alergijskim osipom i neplodnošću. Takođe, u izveštaju se navodi da se većina ovih proizvoda prodaje sa malo ili bez ikakvih podataka koji dokazuju da su njihovi sastojci sigurni za zdravlje.

Vrlo često, nažalost, nismo upućeni na sastav ovih proizvoda, već nam se putem reklama servira da nam proizvodi za menstrualnu higijenu nude udobnost i osećaj lakoće, a takođe smo naučeni da kupujemo proizvode bez prethodnog informisanja ili smo, kao u ovom slučaju, uskraćeni za te informacije. 

Pored potencijalne štetnosti po zdravlje žena, ulošci su štetni i za prirodu jer se plastika veoma sporo razgrađuje (procenjuje se da higijenski proizvodi i njihova ambalaža stvaraju više od 200.000 tona otpada godišnje i da plastičnim supstancama iz menstrualne zaštite treba od 500 do 800 godina da se razgrade), a zagađena životna sredina opet utiče na naše zdravlje. U ovom kružnom procesu, očigledno je da smo mi, kao korisnici, na gubitku, dok kompanije od proizvodnje zarađuju milione.

Naizgled deluje kao da nema trajnog rešenja za ovu situaciju, pa ipak – uloške od organskog pamuka prizvodi nekolicina malih proizvođača u Srbiji. Njihovi proizvodi se uglavnom mogu naći na društvenim mrežama ili u prodavnicama organske hrane, a cene su gotovo slične cenama uložaka u veleprodaji. Pored jednokratnih pamučnih uložaka, mogu se pronaći i višekratni ulošci koji su pogodni za korišćenje mesecima, uz pravilnu upotrebu i odgovarajuć način održavanja. Uz to, proizvode se i menstrualne gaćice, takođe, od čistog pamuka, koje su dodatna zaštita tokom ciklusa, a menstrualna čašica takođe postaje sve korišćeniji proizvod među ženama.

Isto koliko vam je važno da majica u kojoj provedete par sati u toku dana bude pamučna ili da krema odgovara vašem tipu kože, toliko je važno da i higijenski ulošci koje koristite budu od čistog pamuka i bez štetnih materija. Zdravija alternativa uvek postoji, a pored recenzija beauty proizvoda, važno je da se informišemo i o menstrualnim proizvodima, pogotovo zato što njihovo korišćenje nije stvar izbora, nego nužnosti.

Sve su to vještice svoja originalna djela stvaraju kreativnim intervencijama na postojećim fotografijama koje su preuzete sa platformi Pinterest, Youtube i Tumblr. Sve originalne materijale moguće je naći na platformi Pinterest, gdje ih je pronašla i autorica ovih djela za korištenje u nekomercijalne i neprofitne potrebe. Solidarno s originalnim autorskim radom i afirmirajući ga, pronađite izvor originalnih fotografija u nastavku. 
Black Cat Audition, 1961
Ralph Crane The LIFE Picture Collection/Shutterstock

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

 1. Vera

  Pre tačno godinu dana prešla sam sa jednokratnih uložaka na pamučne, višekratne uloške domaće proizvodnje.
  Na ovaj korak sam se odlučila nakon mnogo meseci iritacije, kondenzacije, svraba i opšte nelagode usled upotrebe kupovnih sintetičkih menstrualnih proizvoda.
  Mogu da kažem da je to jedna od najboljih odluka mog odraslog života. Zahtevaju malo truda oko održavanja, ali utrošeno vreme je zanemarljivo ako se uzme u obzir koliko se bolje osećam. Čak je i okruženje primetilo da sam manje nervozna i razdražljiva.
  Preko svega toga, svest o tome da ne gomilam smeće koje nije biorazgradivo (što je bar 15ak uložaka mesečno) me uveseljava. Ženama koje se premišljaju savetujem da probaju i verujem da se neće pokajati.

  Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *