fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kreativno mentorstvo proslavilo 10 godina postojanja

Jedinstven mentorski program za usavršavanje u kulturi proslavio prvu deceniju rada
27. October 2022.

Kreativno mentorstvo, program namenjen osobama koje pomeraju granice u kulturi, umetnosti, kreativnim industrijama i medijima u Srbiji i regionu, proslavio je svoj prvi veliki jubilej – prvih deset godina rada.

Od kako je osnovan 2012. godine, Kreativno mentorstvo je izraslo u unikatan regionalni program sa sedištem u Beogradu koji je do sada okupio više od 300 učesnika koji danas čine kulturnu, kreativnu i umetničku mrežu naše zemlje i regiona.

Centralna proslava održana je 22. oktobra u Muzeju nauke i tehnike, gde je sve i počelo, a na proslavi su se okupili dosadašnji učesnici, članice i članovi Savetodavnog i Počasnog odbora, sponzori i prijatelji programa, kao i kolege iz medija. Tim Kreativnog mentorstva se zahvalio svim dugogodišnjim partnerima i sponzorima – ambasadama SAD, Švedske, Španije, Austrije i Portugalije u Srbiji, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, kompanijama Medicon, Coca Cola HBC i Titan Cementari Kosjerić. Prisutni su aplauzom mogli da pozdrave i glavne edukativne partnere programa GI Grupu i ostale edukativne partnere – Relju Deretu, Stelu Karl Ćosić, Pamelu von Sabljar i Predraga Cvetičanina.

Članovi tima posebno su se zahvalili i ostalim partnerima – ekipi Nove Iskre, sa kojima svih pretohdnih godina svakodnevno rade i promišljaju nove kreativne ideje, kao i ekipi Mokrin House-a, gde je sve ove godine Savetodavni odbor programa osmišljavao nove razvojne pravce Kreativnog mentorstva. Na binu su izašli i neki od članova ETC grupe, koja je pre jedne decenije pokrenula i izmaštala ideju Kreativnog mentorstva, ali i sadašnji članovi tima, koji stoje iza rada programa.

Dugi niz godina pojam mentorstva u Srbiji se vezivao za akademske studije i za formalno obrazovanje, dok je u kontekstu savremenog profesionalnog usavrsavanja mentorstvo postalo pristupačno svakome u zavisnosti od profesionalnih ciljeva. Učesnici Kreativnog mentorstva su prepoznali potrebu da im je na svom razvojnom putu umetnika, kulturnog radnika, novinara ili kreativca potrebno da steknu određena saznanja koja ne mogu da dobiju u zvaničnoj obrazovnoj sferi u Srbiji, već od nekoga ko je već prošao tim karijernim putem. Kroz učešće u programu svi mentiji i mentijke dobijaju priliku da godinu dana kontinuirano rade sa mentorima, ekspertima i profesionalcima iz oblasti u kojoj žele da se usavršvaju i to je razlog zašto je ovaj program tako poseban, istakla je direktorka programa Dragana Jevtić.

Misija ovog programa, koji je za sve učesnike potpuno besplatan, jeste da širi ideju mentorstva, da osnaži pojedince da kroz mentorske razgovore usvoje nova znanja i da   podrži i doprinese razvoju sektora kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija u zemlji i regionu.

Aktuelni VI ciklus se realizuje i u regionalnim okvirima, te su pored Srbije, tu i učesnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Veliki broj učesnica i učesnika predstavlja velika imena domaće, ali i regionalne kulturne, naučne, biznis, umetničke i medijske scene. Pored toga,  rad tima Kreativnog mentorstva prepoznat je i u širem kontekstu što se prepoznaje po brojnim pozivima da pruži podršku za pokretanje i implementaciju drugih mentorskih programa u regionu i Evropi.

Fotografije: Marija Đoković

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *