fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 10 – 16. januar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
10. January 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 10. januar

“Praznici sa prijateljima” u Beopolisu @Dom omladine Beograda

Knjižara Beopolis je u saradnji sa prijateljima izdavačima, a učestvuje bezmalo 25 kuća, pripremila za svoju čitalačku publiku svakojake knjiške poslastice. Biće specijalnih popusta na određene naslove i izdanja, ali i standardnih popusta od 10 do 55%, kako u knjižari, tako i na našem sajtu.

Pošto je ovo vreme darivanja, brige o drugima, podrške i zahvalnosti, mi u Beopolisu bićemo kao i uvek prava smernica za vas u odabiru prazničnog poklona.U skladu sa epidemiološkom situacijom, ovogodišnji „Praznici sa prijateljima” proteći će bez pratećih programa, promocija i velikih okupljanja.Manifestacija će trajati do 14. januara 2022. godine, a knjižara u holu Doma omladine biće otvorena svim danima osim nedeljom.

Dejvid Linč na bis: Mulholland Drive (2001) @Jugoslovenska kinoteka

Bulevar zvezda (engl. Mulholland Drive) američki je neo-noar psihološki triler iz 2001. godine scenariste i reditelja Dejvida Linča sa Džastinom Teruom, Naomi Vots i Lorom Haring u glavnim ulogama. Film je naišao na izuzetno dobar prijem kod kritičara. Linč je na filmskom festivalu u Kanu 2001. godine proglašen najboljim rediteljem, a bio je nominovan i za Oskara u kategoriji najboljeg reditelja. „Bulevar zvezda“ lansirao je karijere glumica Naomi Vots i Lore Haring, a bio je poslednji film holivudske veteranke En Miler. Među filmskim kritičarima i filmofilima prevladava mišljenje da se radi o Linčovom najboljem filmu, a mnogi kritičari su ga izdvojili kao jedan od filmova koji predstavlja jedinstvenu perspektivu 2000-ih godina.

Jugoslovenska kinoteka / Uzun Mirkova 1 / projekcije u 18:00h i 20:30h!

Koncert: Inke @Vox Blues Club

U Lješkoj 26 od 20.30h nastupa čovek – bend Inke.

Utorak, 11. januar

Projekcija na zidu: Pinocchio @bife Ventil

Projekcija na zidu: Pinocchio (1940). Na redu je jedan svima poznati Diznijev klasik, koji će u bife Ventilu biti pušten po prvi put.

Utorak od 18h

„Umetnost i tržište“ / Tribina u okviru debatnog programa ULUSa

Tribina ULUSa „Umetnost i tržište“ kroz razgovor sa gostima i intervjue, kao i istraživanje aktuelnih fenomena u ovoj oblasti, nastoji da mapira privatne galerije, vrste saradnje galerista i umetnika, alternativne modele, odnos tržišta i „strasti prema umetnosti“, kao i pravno- ekonomski okvir u kome se odvija prodaja, promocija i plasman umetničkih dela u Srbiji. Otkrivajući sa učesnicima scene njihova iskustva, moderatori Tribine ukazuju na aktuelna pitanja – vezano za promet umetničkim delima, procenu, originale i kopije,poreski model, formiranje cena za umetnička dela, saradnju sa inostranstvom, prodaju onlajn i drugo.

Učestvuju: Svetlana Mitić (MSUB,Beograd) i Milica Ivić (Matrijaršija, Beograd)
Intervju: Vesna Latinović (Galerija Bel Art, Novi Sad); Ksenija Marinković(galerija X Vitamin, Beograd);Tijana Fišić –slikarka i profesorka –Beograd; Kristina Ristić-slikarka i članica nekadašnje Niš Art Fondacije-Beograd)
Moderatori: Milica Lapčević i Slobodan Sailović

Tribina će se prenositi uživo na YT kanalu ULUS-a u 19h.

Izložba: FROM THE FOREST’S DEPTHS – Milica Popović @U10

IZ DUBINE ŠUME – Milica Popović / 23. decembar 2021 – 15. januar 2022.

Stvaralački proces Milice Popović zasnovan je na ideji da se prizor ne oblikuje putem racionalnog, tradicionalnog pristupa, jer se na taj način ograničava umetnički postupak. Ideja je da se dati prizor iskoristi kao okidač za eksploziju više značenja i tumačenja. Milica akcenat ne stavlja na predložak, niti na krajnji rezultat, već na sam čin koji definiše kao potragu za novim rešenjem u vidu slike višestrukih značenja. Tokom potrage za adekvatnim odnosom forme i sadržaja, Milica od bezbroj mogućih kombinacija bira jednu. Svaki čin koji se desi tokom dugog procesa stvaranja biva zabeležen kao jedan sloj na slici, zbog čega je dubina, odnosno, slojevitost koja se uspostavlja u slici, od velike važnosti. Forma je otvorena, i nastavlja da se otvara. Ona više nije forma stvorenog dela, već forma stvaralačkog čina, to jest, forma kao proces, a ne forma kao gotov proizvod. Pojedinac bi trebalo da posmatrajući oslobođen, a ne konkretan prikaz, oseti sebe kao deo procesa nastanka slike. Akcenat se tako ne stavlja na estetsko konzumiranje slike, već na aktivan stvaralački čin. S tim u vezi, svojim prisustvom pojedinac dovršava delo, ali slika i dalje predstavlja događaj.

Sreda, 12. januar

Izložba: O FABRIKAMA I RADNICIMA @Muzej nauke i tehnike & Muzej Jugoslavije

Muzej nauke i tehnike i Muzej Jugoslavije predstavljaju drugi deo zajedničke izložbe „O fabrikama i radnicima“, posvećenu industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas. Ova važna i složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke.

Izložbu je pripremio kustoski tim ova dva muzeja: Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije. U fokusu kustosa Muzeja nauke i tehnike je tehnologija sa procesima proizvodnje, a kustosi Muzeja Jugoslavije posmatrali su industriju kao složeni oblik udruživanja ljudi. Stoga ovu izložbu čine dva komplementarna dela kroz dve postavke paralelno priređene u oba muzeja.

Izložbe možete pogledati do 11. februara.

Četvrtak, 13. januar

WCS & Peđa Radović @Strogi Centar

White City Soul sa ponosom predstavlja Peđu Radovića, čoveka koji na svom YouTube kanalu čuva pravo zlato jugoslovenske muzike od 1950. do 1991. godine sa preko 900 pesama i više od 80 miliona pregleda.
Upravo to ga je postavilo na mapu kao virtuelnog kustosa za svakog ko želi da istraži jugoslovensku muziku u tom periodu ali i za one koji samo osećaju nostalgiju za njom.

Lokalna podrška ~ White City Soul
Cena karte na ulazu 500 dinara.

VELIKANI SVETSKOG FILMA: Oliver Stoun – Platoon (1986) @Jugoslovenska kinoteka

Vod (engl. Platoon) je američki film na temu Vijetnamskog rata iz 1986. koji je režirao Oliver Stoun, a glume Čarli Šin, Tom Berendžer, Vilem Dafo, Forest Vitaker, Kevin Dilon, Kit Dejvid, Džon Makginli i Džoni Dep. Ovo je prvi film Olivera Stouna iz trilogije o Vijetnamskom ratu, nakon kojeg su sledili Rođen 4. jula iz 1989. i Nebo i zemlja iz 1993.

Radnja filma je inspirisana Stounovim iskustvima kao američkog vojnika u Vijetnamu, koju je on napisao nakon svog povratka kao suprotno gledište ratu od onog koji je pružao film Džona Vejna Zelene beretke. Film je dobio Oskara za najbolji film 1987. Godine 2007. Američki filmski institut je stavio Vod na 86. mesto u svom izboru 100 godina…100 filmova.

Slušamo maćeDo @Berlin Monroe

Zatvaramo krug januarskih proslava domaćim muzičkim delikatesom. Ove godine, Serbische Año Nuevo ćemo proslaviti uz pikanterije koje krase čuveni Berlinkin serijal, slušamo maćeDo. Idemo gradativno, rakijskom skalom od lakih nota do onih ‘sviraj mi nešto veselo od Block Out-a’. Takođe, jedna od zanimljivosti je to što vremenskog ograničenja neće biti. Ovoga puta, o ljubavi možemo horski da pričamo do sitnih jutarnjih časova.

Za DJ šankom, meštre Vuhashis. Ulaz je slobodan.

Petak, 14. januar

Borut Cvajner, Cosmic G, Danilo Kas @KC GRAD

Iz sunčane Istre, grada Pule, u goste KC Gradu dolazi DJ, strastveni kolecionar ploča i osnivač Vakum Records-a, Borut Cvajnera. Iste večeri sa njim na podijumu će prašiti lokalni heroji Cosmic G i Danilo Kas.

soundcloud.com/borut-cvajner
soundcloud.com/cosmicgmusic
soundcloud.com/danilokas


Podrška sceni: 500rsd / od 20h obavezne Covid propusnice.

WAXX TRAX: 8Y @Kuglaš

WAXX TRAX je izdavačka kuća čija muzika namerno lebdi negde između hausa i tehna, prelazeći sa acida na dub. Osnovana 2013. godine od strane Bojana Musulina zvanog Neutron, sada ima preko 50 izdanja i 50 umetnika iz celog sveta. Uključuje međunarodne proizvođače kao što su: Neutron, Schlitz, Bolelee, Matej Rusmir, Aaska, Luuk De Jung, Ain’t, Kid Only, French Phil, Dark Beat, Martinez&quadelli, Disco&bass, Phil Denton A.k.a. Zonal, Zeljka Kasikovic, Aleksandar Savkovic, John Anthony, Studulski, Squad(Ru) A.k.a. Rekonside, Boy Funktastic, Amela Amvox, The Soul Architect, Gars, Carles Benedet, Mariana Emauz, Acidliner, Morizio, Catkin, Ijon Muca, Nzu, Jizz…

Klub Kuglaš od 20h!

Koncert: Bjesovi @Klub Fest

Legendarna rok grupa Bjesovi iz Gornjeg Milanovca nastupiće u petak, 14.januara 2022.godine u zemunskom klubu Fest!

Bjesovi su rok grupa iz Gornjeg Milanovca. Osnovani su krajem osamdesetih pod nazivom “Bader Majnhof” da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u “Sent Galen”, pa “Čajna Blu” I konačno u “Bjesovi” (prema ijekavskom prevodu romana “Zli dusi”.
Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi. Bjesovi su do danas izdali 6 albuma a najveći uspeh grupe bio je drugi po redu (bezimeni) album. Ove godine grupa obeležava 25 godina od tog izdanja.

Subota, 15. januar

Vladimir Ivković & Pepi Jogarde @20/44

Spremite se za atmosferu koju od 23h na 20/44 prave Vladimir Ivković i Pepi Jogarde!

Predstava: BETMEN ROBIN BEOGRAD @Dorćol Platz

BETMEN ROBIN BEOGRAD je pozorišna predstava nastala po romanima „Betmen nad Zvezdarom“ i „Robin sa Krsta“ Jelene Bogavac. Kao pozorišna rediteljka, ali i autorka ovih romana, Jelena Bogavac je sa glumcima Reflektor teatra uradila predstavu koja kombinuje tekst dve knjige, spajajući tako dva vremena: devedesete i ove sada, dvadesete, u Beogradu. U okviru trupe sa kojom radi veoma dugo, Jelena Bogavac je napravila autorski projekat: scensku studiju pitanja mladosti, herojstva, pobune, osećaja za društvo i socijalnu pravdu, u stalnim uslovima diktature.

VELIKANI SVETSKOG FILMA: Oliver Stoun – Natural Born Killers (1994) @Jugoslovenska kinoteka

Rođene ubice (eng. Natural Born Killers) je američki kriminalistički film iz 1994. reditelja Olivera Stouna sa Vudijem Harelsonom, Džulijet Luis, Robertom Daunijem Jr., Tomom Sajzmorom i Tomijem Li Džonsom u ulogama. Film je zasnovan na originalnom scenariju Kventina Tarantina koji su u velikoj meri posle prepravili Oliver Stoun, pisac Dejvid Veloz i pridruženi producent Ričard Rutovski. Tarantino je dobio priznanje za priču iako se kasnije odrekao filma. Film je dobio pomešane kritike, dok su neki kritičari hvalili radnju filma, glumu, humor i kombinaciju akcije i romantike, drugi su smatrali da je film previše nasilan i eksplicitan.

Jugoslovenska kinoteka / Uzun Mirkova 1 / u 20:30h!

Nedelja, 16. januar

Tattoo Dan @Šupa

Dan kada se upozanješ sa svojim tattoo majstorima i majstoricama (kraće tattoo artistima). Dan kada može da ih pitaš šta te zanima. Da vidiš njihove radove. Kupiš njihov mrč. Zakažeš termine.

Oni koji dolaze u nedelju 16.1. su:
@red_bug_tattoo
@tanj__s
@burn_book_art
@inocculto
@mina.ilic.tattoo

Veliki muzički kviz @Oktobar Pub

Došao je red i na kviz za ljubitelje muzike!

Prvo poluvreme:
1. Pevači – domaća muzika
2. Klasična muzika
3. Grupe – strana muzika
4. Pevačice – domaća muzika
5. Muzička enigmatika

Drugo poluvreme:
1. Pevačice – strana muzika
2. Dueti i trija
3. Oblast iznenađenja
4. Pevači strana – muzika
5. Grupe – domaća muzika

Ekipu može činiti od 2 do 6 članova. Kotizacija po učesniku iznosi 100 dinara. Za najbolje su obezbeđene i vredne nagrade.
Prijave možete vršiti putem društvenih mreža.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *