fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kulturna dešavanja u gradu /10.6 – 16.6/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
10. June 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 10. jun

FANTASTIČNA ČITAONICA #117: CAMP DAMASCUS, Chuck Tingle @Dom omladine Beograda

Za Čaka Tingla ste verovatno čuli, a ako jeste čuli to je po spektakularno krindž uspješnicama „Trans Wizard Harriet Porber and the Bad Boy Parasaurolophus“, „Space Raptor Butt Invasion“, „Pounded in the Butt by My Own Butt“, itd itd. U pitanju su bizarne ali smrtno ozbiljne karikature seksi fanfikcija koje pračetovski koriste metod razmatranja vrlo ozbiljnih tema na neočekivan način i u neočekivanom žanru (seksi druženje sa antropomorfnim dinosaurusima, društveno-političkim problemima, fandomskim situacijama).

No dobro, mi želimo da se prikažemo kao ozbiljna ekipa pa to ne čitamo javno (već u kafani), a za čitaonicu je dospeo Tinglov neapsurdni horor o ultra religioznom kampu za „lečenje“ od LGBT* sklonosti i demonima sa kojima se susreću kvir osobe negde u američanskim zabitima.

Moderator: Bojan Butković

Funk Jam Session @Bluz i Pivo

Funk Jam Session u ponedeljak! Dođite na džem!
Početak će biti uz ovu ekipu, a kasnije imate priliku da se pridružite na bini ako svirate neki instrument ili pevate:

Kristijan Đorđević – saksofon
Dragan Ćalina – klavir + organizacija
Nikola Marković – bass + organizacija
Pače – bubanj

Oldboy (2003) @bife Ventil

Film prati priču o Oh Dae-suu, koji je 15 godina zatvoren u ćeliji nalik na hotelsku sobu, a da ne zna ni identitet otmičara, ni motive zarobljenika. Kada je konačno pušten, Dae-su se još uvek nalazi zarobljen u mreži zavere i nasilja. Njegova sopstvena potraga za osvetom postaje povezana sa romantikom kada se zaljubljuje u atraktivnu mladu suši kuvaricu, Mi-do.

Utorak, 11. jun

Stihovi Žaka Prevera na filmu @SKC filmforum

Utorak, 11. jun 2024, u 19.30 časova, velika sala SKC
Ciklus: Izvođenje poezije na filmu
Tema: Stihovi Žaka Prevera
Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera
Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Teško je prebrojiva količina filmova i televizijskih serija u kojima se kao zvučna podloga na nekom mestu pojavljuje Preverovo „Uvelo lišće“. Za ovaj put smo od njih odabrali samo poslednji, to jest prošlogodišnji Kaurismakijev film istog naziva, i „Ubicu mekog srca“ Džonatana Lina, iz 2000. godine. Pored toga, gledaćemo inserte iz filmova „Večernji posetioci“ Marsela Karnea iz 1942, „Život u ružičastom“ Olivjea Dahana iz 2007, „San Trope bluz“ Marsela Musija iz 1961, „Žakot iz Nanta“ Agneš Varde iz 1991, „Dođi i pleši samnom“ Mišela Boarona iz 1959, i pričati o načinima na koji su stihovi Žaka Prevera postali opšte mesto u francuskoj kulturi.

Die Abenteuer des Prinzen Achmed @bife Ventil

Die Abenteuer des Prinzen Achmed je nemački crno-bijeli nemi animirani film snimljen 1926. u režiji Lotte Reiniger i poznat kao prvo celovečernje ostvarenje u istoriji filmske animacije. Radnja se temelji na motivima 1001 noći i prikazuje kako se Aladin i princ Ahmed bore protiv zlog afričkog čarobnjaka. Reiniger je na filmu sarađivala s nekim od najpoznatijih avangardnih animatora svog vremena. Radi lakše animacije su se koristile crne siluete, a u kasnijim verzijama je film i ručno bojen. Godine 1998. je napravljena moderna restauracija na osnovu verzija pronađenih u nemačkim i britanskim arhivama.

Sreda, 12. jun

In the mood for love @MTS Dvorana

Muškarac i žena, susedi, razvijaju prisno prijateljstvo razgovarajući o tome kako oboje sumnjaju da im bračni drugovi nisu verni. Donose odluku da njihova veza ostane platonska, da ne bi sami činili iste greške.

Početak u 19h!

Projekcija filma „Outgrow the System” @Magazin u Kraljevića Marka 4-8

Izvorno značenje reči „ekonomija” je „upravljanje domaćinstvom”. Današnja ekonomija, međutim, nije upravljanje domaćinstvom, već trošenje naših ograničenih prirodnih resursa alarmantnom brzinom. „Outgrow the System” istražuje kako se možemo vratiti suštini ovog pojma i osmisliti ekonomski sistem koji istinski upravlja našim oskudnim resursima.

Film „Outgrow the System” ima za cilj da ove transformativne ideje iznese u prvi plan. Slavi obilje kreativnosti i ideja koje postoje širom sveta, pozivajući ih da se dodirnu i konvergiraju. Film zamišlja svet u kome se društveni pokreti širom sveta mogu okupiti oko pozitivnih vizija umesto da se samo protive distopijama.

017 // Live @Bluz i Pivo

Ova ekipa iz Vranja, koja je započela svoju muzičku avanturu svirajući zajedno tokom srednje škole, sada stiže u Bluziku, spremna da nas napadne opasnom fusion svirkom! Na repertoaru Prince, Toto, Clapton, Steely Dan – znači sve kako treba!

Sastav:
Kristijan Đorđević – klavijatura, sax
Mihajlo Anđelković – bubanj
Bojan Spasić – bass
Nikola Stošić – gitara

Četvrtak, 13. jun

Mc Mikri Maus / Dj Kovi @Zappa Barka

Junski Jahtung u burgijaškoj režiji DJ Kovi i Mikri Maus, izdešavaće se u četvrtak na Zappa Barci sa početkom od 22č!!!

Uzavreli grad @Jugoslovenska kinoteka Kosovska 11

Uzavreli grad je jugoslovenski crno-beli igrani film snimljen 1961. u režiji Veljka Bulajića. Po žanru je drama, koja se po temi i stilu naslanja na njegov raniji film Vlak bez voznog reda, odnosno prikazuje dramatične ekonomske i socijalne promjene u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata. Radnja je smještena u Zenicu 1950-ih i prikazuje izgradnju tamošnjih čeličana, te kako je ona dovela do nagle transformacije provincijskog bosanskog gradića u veliki i moderni grad. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu gdje je podelio Zlatnu arenu za najbolji film sa slovenskim filmom Balada o trubi i oblaku.

Petak, 14. jun

HCKC 2.0 w/ Merca Bae, Stevie Whisper, All Stars, Matkec @KC Grad

Merca Bae je DJ iz Madrida koji će se ovog puta pridružiti drugoj ediciji HCKC! Merca Bae spaja dancehall i karipske ritmove, jake basove i industria bitove!

Lokalna podrška ovog puta biće niko drugi nego rezident kluba Dragstor – Stevie Whisper. Poršlog puta All Stars KC du nam priredili savršenu vožnju za kraj seta,a sada će imati priliku da nam otvore set, time menjajući uloge sa Matkec-om koji će nas ovog puta vozati na kraju!

NEVEN promocija EP-a ,,U svakom srcu gore svetla” @Dorćol Platz

Neven, mladi beogradski hardkor bend, 14. juna pravi veliku koncertnu promociju svog EP-a ,,U svakom srcu gore svetla”. Neven iza sebe ima jedan demo iz 2022. godine, i za prethodne dve godine odsvirao je desetine koncerata u regionu. Izlaskom prvog singla se EP-a ,,Ostajem pozitivan”, bend je eksplodirao, kako među mlađima, tako i među starijim muzičkim avanturistima.

Koncertnu promociju EP-ja ,,U svakom srcu gore svetla” grupe Neven propratiće i podrška bugarskog heavy weight straight edge benda xChokex i dobro poznatog Zicer repera Nihila. Takođe, biće ovo jedinstvena prilika da se pred Neven čuje i veliki Kirtan, koji će otvoriti veče specijalnim performansom.

Dirižabl DJ set @Meduza

Dirižabl je muzički podkast o putovanju lakih i teških nota u vazdušnoj lađi, koja se povremeno u obliku Dirižabl DJ seta smešta i na beogradske plesne podijume. Dirižabl tom prilikom ”ispušta” raznovrsne melodije svih podžanrova alternativne rok i pop muzike.

Mixcloud: http://www.mixcloud.com/anadajic/

Subota, 15. jun

Boogie Nights @KC Grad

Boogie nights KC Grad

Nastupi – Viking Krew; Britni i Panterski Dj setovi – Boogie Boys, Praktikal, Pirinač B2B Vlahek (Gomila)

Žurka počinje u 23h!

Disconnection meets CMOK @Raft 25

Nakon jedinstvenog CMOK Gathering-a na beogradskom splavu Raft.25th, sa nestrpljenjem najavljujemo još jednu noć za sve ljubitelje i poštovaoce intimnih klupskih događaja. Ovog puta, udruženim snagama, zajedničkom idejom i višegodišnjim prijateljstvom, Disconnection ekipa i CMOK porodica vam pripremaju još jedno nezaboravno veče i jutro.

Nedelja, 16. jun

Piknik @Muzej savremene umetnosti

U nedelju 16. juna vreme je za novu Piknik lokaciju i novi kraj grada – veliki park ispred Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu. Ovu lokaciju volimo iz više razloga: prostrana je i nema opasnosti od gužvanja i sudaranja, tu je i Muzej savremene umetnosti koji svaki put ima zanimljivu izložbu koju možete pogledati, a imamo prostora i za neke nove zanimljive aktivnosti za decu.

U Muzeju savremene umetnosti ovaj put na programu su čak tri izložbe:
– Retrospektivna izložba Ispred vremena i izvan Vladana Radovanovića, jednog od prvih posleratnih avangardnih umetnika u našoj zemlj.
– Izložba Mikelanđela Pistoleta Preventivni mir daje uvid u više od šezdeset godina prakse najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.
– Putujuća izložba FUTURE PERFECT prikazuje radove šesnaest umetnica i umetnika koji se bave vizijama budućnosti i spekulacijama o toku istorije.

U saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Piknik organizuje i vođenje kroz izložbe koje počinje u 15:30h. Ulaz u muzej sa 50% popusta na karte omogućuje vam posebna kartica koju možete pokupiti na Info pultu Piknika.

Socijalizam, komunizam, anarhija, na jeziku vrabaca: distribucija knjiga i bukleta anarhije/ blok 45 @Meduza

Socijalizam, komunizam, anarhija, na jeziku vrabaca: distribucija knjiga i bukleta anarhije/ blok 45 i veče posvećeno “Vrapcima”!

https://anarhija-blok45.net

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *