fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 10.7 – 16.7/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
10. July 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 10. jul

Predstava: NANA @Dorćol Platz

Monodrama po motivima romana „Nana“ Emila Zole

Nana je priča o sladostrašću, o predaji, ljubavi i ljudskoj požudi. Ona je oličenje moralnog ponora, uprizorenje prepuštanja sopstvenom “idu” i povlađivanja njegovim prohtevima. Nana je priča o ljudskim niskostima i nagonima, poigravanje sa onim nesvesnim i iskonskim , duboko zakopanim u ljudskoj prirodi. Ona dela više nego što misli, žudi pogrešno i više nego što joj prija, uživa u samoj sebi, diveći se svom iskrivljenom odrazu. Naša Nana fuzija je Zolinog naturalizma i Brehtovskog kabarea.

Y tu mamá también @bife Ventil

Projekcija na zidu: Y tu mamá también / And Your Mother Too (2001)
Režija: Alfonso Cuarón

Meksički “road film” o dva tinejdžera, najbolja drugara, koji kreću na put kolima, letnju avanturu, sa lepom sputnicom desetak godina starijom od njih.

Ponedeljak od 19h

MONDAY BLUES #83: Nikola Inić INKE @Dom omladine Beograda

MONDAY BLUES, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda, prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine. Tokom desetina nastupa u centralnom holu i na Zidiću DOB-a, nastupili su brojni domaći bluz izvođači. Ovog ponedeljka publici će se predstaviti multiinstrumentalista Nikola Inić INKE.

Inke na svojevrstan način, uz Looper, gitaru, trubu i vokal izvodi poznate numere iz raznih žanrova poput bluza, regea, soula, popa..

Utorak, 11. jul

Ima li prostora za zdrav grad? @Ministarstvo prostora

Novi razgovor u okviru programa Ka drugačijem gradu dogodiće se u utorak 11. jula, u 18h, kod nas u prostoru (Kondina 26). Ovog puta razgovaraćemo o jednoj veoma zanimljivoj temi – uticaju razvoja grada na zdravlje čoveka.

Da li ste znali da preko 55% svetske populacije živi u urbanim sredinama, sa očekivanim porastom na 70% do 2050. godine?
Život u gradovima postaje fokus javnog zdravlja, jer se procenjuje da:
– preko 90% ljudi u urbanim sredinama udiše zagađeni vazduh;
– gradovi postaju epicentri zaraznih bolesti zbog gustine naseljenosti i
bolesti koje se prenose vektorima (npr. komarci);
– opterećenje povredama i nezaraznim bolestima raste, a posebnu brigu predstavlja sužavanje mogućnosti za zdrave životne navike.

Strašne priče za plašljivu decu @bife Ventil

Projekcija na zidu: Grizzly Tales for Gruesome Kids

Strašne priče za plašljivu decu je britanska animirana serija koja na malo morbidan način odrađuje dečije teme, kako je važno prati zube i ruke, ne lagati, ne biti uobražen, lenj, sebičan, kroz priče o nevaljaloj deci kojima su se strašne stvari desile jer nisu slušala.

Utorak od 19h

Otvaranje Godišnje izložbe @Zadužbina Ilije M. Kolarca

RE:FLEK©IJE 23

Godišnja izložba Galerije Kolarčeve zadužbine u izdanju „Refleksije 23“ predstavlja osvrt na izložbenu aktivnost Galerije u periodu od septembra 2022. do jula 2023. godine. Izložba obuhvata radove 14 umetnika koji su u Galeriji Kolarčeve zadužbine realizovali samostalne izložbe tokom navedene izlagačke sezone, u okviru redovnog programa koji utvrđuje Savet Galerije. Postavku čini 40 radova u različitim likovnim medijima i tehnikama – slici (11), crtežu (10), grafici (11), fotografiji (6) i skulpturi (2).

Jazz Jam Session // Thelonious Monk Tribute // let’s jam @Bluz i Pivo

Još jedan jazz jam session – ali ovoga puta slavimo život i nasleđe legendarnog pijaniste i kompozitora Theloniousa Monka. Monkova muzika bila je poznata po svom humorističnom i zabavnom karakteru. Mnoge njegove kompozicije, koje su uglavnom bile napisane u 12-taktnoj bluz formi ili 32-taktnoj baladi, postale su džez standardi.

Ova moćna ekipa će izvoditi njegove poznate ali i manje poznate kompozicije:
Sava Miletić – klavijature
Boris Šainović – kontrabas
Peđa Milutinović – bubanj

Sreda, 12. jul

Bottle Rocket – na otvorenom! @Novi Bioskop Zvezda

U šarmantno neobičnom debitantskom filmu vizionarskog reditelja Vesa Andersona, “Bottle Rocket” iz 1996. godine prati nesreće tri ekscentrična prijatelja koji kreću na urnebesno putovanje samootkrivanja i sitnih zločina. Entoni (Luk Vilson) je upravo pušten iz dobrovoljne mentalne ustanove i ubeđuje svog odanog, ali besciljnog prijatelja Dignana (Oven Vilson) da mu se pridruži u nizu nesrećnih pljački. Njihovi ambiciozni zločinački podvizi brzo izmiču kontroli kada naiđu na Inez (Lumi Kavazos).

Sreda u 21:00h na otvorenom!

Koncert Rajnsberg | otvaranje festivala Kvanc! @Botanička Bašta Jevremovac

Koncert „Rajnsberg“ | otvaranje festivala “Kvanc!” / Muzika dvorske kapele Fridriha Velikog

1736. godine prestolonaslednik Fridrih II. napušta Noj-Rupin i prelazi na dvor u Rajnsberg. Sa sobom vodi veliki broj muzičara dvorske kapele, između ostalih braća Benda, Graun, Janiča, Čarta, izvanredne instrumentaliste i kompozitore takozvane Berlinske škole. U umetničkom ambijentu Rajnsberga nastaje vrhunska predklasična muzika, biseri muzičkog stvaralaštva druge polovine 18. veka.

muzika, biseri muzičkog stvaralaštva druge polovine 18. veka.
Kao što se i u ono vreme na dvoru u Rajnsbergu moglo uživati u muzici usred prirode, tako će i sad publika moći da doživi isto to u odgovarajućem ambijentu Botaničke bašte u Beogradu!

Philip Sayce (USA/CAN) „The soulful master of the Stratocaster” @Zappa Barka

Svetski poznati rok i bluz gitarista i pevač Filip Sejs (Philip Sayce) održaće svoj premijerni nastup u Beogradu 12. jula 2023. godine na Zappa Barci (Ušće bb) sa početkom u 21 čas u organizaciji koncertne agencije Rock svirke. Filip Sejs (USA/CAN) trenutno jedan od najboljih električnih gitarista na planeti. Izuzetno talentovani američki i kanadski gitarista i pevač, rođen u Velsu (UK), sa zadivljujućim rok-bluz stilom, nastupiće po prvi put u Beogradu u okviru evropske turneje na kojoj će promovisati svoj aktuelni studijski album “Spirit Rising”.

Izložba profesora i saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti @Salon muzeja grada Beograda

Pozivamo vas na otvaranje izložbe „Moć stvari – kroz savremenu umetničku produkciju predavača Fakulteta primenjenih umetnosti”, u sredu 12. jula 2023. godine u 19 časova, u Salonu Muzeja grada Beograda.

Ova izložba prvi je od događaja u okviru obeležavanja jubilarnih 75 godina FPU. U novembru tekuće godine biće upriličena izložba nagrađenih studentskih radova, u Konaku kneginje Ljubice, promocija nove monografije i izdanja FPU, kao i centralna svečanost na Dan Fakulteta, 26. novembra.

Stvaralački Eho 89. ŽANR @Baza Kulturnih Zbivanja

Svoju poeziju predstaviće nam studentkinja modnog dizajna i pesnikinja Jana Andrić. Sa njom ćemo razgovarati o slikarstvu kao inspiraciji za pisanje poezije, o pravcima kao što su romantizam, impresionizam, rokoko.

O svojim radovima govoriće Anica Blagojević, studentkinja Fakulteta likovnih umetnosti.

Prva pomisao na žanr ide direktno ka likovnoj umetnosti i takozvanim „žanr scenama” u slikarstvu. Žanr kao takav ima dosta bitniju ulogu u filmu na primer, ali nevezano za medij rada, sam pojam „žanra” se vezuje za slobodu u predstavi bilo koje vrste živih i neživih objekata.

Zaista sam ljubitelj bilo kakvog oblika drame, bilo u filmu, pozorištu, muzici, slikarstvu ili modi kao umetničkom izražavanju. Kontrasti svetla i tame, viskoh i dubljih tonaliteta, bitan su faktor upravo za kreiranje ovakve atmosfere koja naravno ima za cilj narušavanje monotonije i postizanje katarze kod publike.

Četvrtak, 13. jul

Laplander u Dimu – MRAK STAGE

Laplander je muzička polimerizacija staroslovenskih tradicija sa još neotkrivenim zvucima interneta. Čine ga Pavle Nikolić, (Niko Nikolić), Aleksandar Petković (Azza & Kapale) i od skora Boris Milanović (Palms Voice). U četvrtak u DIM-u će u duo formaciji prvi put izvesti sve pesme sa svog albuma prvenca, i posle toga puštati muziku koja je služila kao moodboard za njegovo nastajanje. Ojsa!

Karaoke Night @KC Grad

Karaoke vece je tu! Vreme da pustite glas (po mogućstvu da ne znate da pevate) i ostvarite svoje snove na podijumu. Gledamo se u Kc gradu u četvrtak!

Petak, 14. jul

Koncert na Zidiću: GORAN GUMP @Dom omladine Beograda

Goran Gump (Goran Milojević) je svestrani muzičar koji je odrastao u Herceg Novom, a živi i stvara na Novom Beogradu. Za sebe kaže da muziku oseća već 20 godina, dok mu je život hobi, a zaljubljenost i strast koju oseća prema muzici je krunisao objavljivanjem debi albuma “Sad sam se probudio”.

“Od “Intro” numere pa sve do poslednje, 10. pesme na ovom izdanju, Gump nas vodi kroz retrospektivu duboko-emotivnih odnosa, možda čak pomalo i gradacijski i hronološki, pa je ovo izdanje najbolje poslušati u celini” – poručuju iz izdavačke kuće Glitch Records.

“Ulica je jedan od najbitnijih faktora u mom razvijanju, jer na ulici možeš da saznaš tačno ko si” – izjavio je još odavno Goran Gump, pa nema sumnje da će ovo biti jedan poseban nastup na Platou Milana Mladenovića, u sledećem sastavu: Goran Gump – vokal, akustična gitara; Lazar Arsović – bariton gitara i Sebastijan Kerekeš – kahon.

Beri Lindon 1975 @Jugoslovenska kinoteka

Beri Lindon britansko-američka je istorijska drama u režiji Stenlija Kjubrika. Scenario se u osnovi zasniva na motivima romana Sreća Berija Lindona autora Vilijama Tekerija. Film prati irskog oportunistu i skorojevića Berija Lindona koji na svom putovanju upoznaje i ubrzo ženi englesku plemkinju i otpočinje uspeh na društvenoj hijerarhiji, nakon što zauzme lordovsku titulu njenog pokojnog muža. Kjubrik je prije ovog djela planirao da snimi epski film o Napoleonu, što je spriječeno gubitkom finansiranja nakon fijaska filma Vaterlo koji obrađuje istu temu.

Lounge session 044: Janko @Baza Kulturnih Zbivanja

I ovog petka u Bazi je tradicionalni lounge sessions koji se održava već 44 put, a ovoga puta muziku vrti DJ Janko. Spremite se za đusku uz dobre koktele.

Subota, 15. jul

TIMBE // Hip Hop Night // 50 godina hip hop-a @Bluz i Pivo

Ovaj parti biće posebno izdanje posvećeno hip hopu, i u znak obeležavanja 50 godina postojanja ovog žanra. Timbe je reper je poznat po svojim čarobnim vinilima i sjajnoj selekciji najvećih hitova hip hopa, tako da smo u sigurnim rukama!

Lounge session 045: Zira @Baza Kulturnih Zbivanja

Nije samo petak već je i subota mesto za druženje u Bazi. Muziku pušta Zira, a vrata Baze otvorena su od 19 časova pa sve do 1 iza ponoći.

Nedelja, 16. jul

Svetska promocija prvog virtualnog hora SVI UGLAS! @KC Grad

Pokrećemo virtualni hor „SVI UGLAS!” i pozivamo te da dođeš na promociju, koja će se održati u Beogradu u KC Grad u nedelju, 16. jula od 18 časova. Dođi da saznaš kako ćemo omogućiti tvom telefonu da postane pravi virtualni studio, a tebi da zapevaš u horu za koji svako ima sluha. Zato ne propusti ovo sjajno druženje, na kojem ćemo raspevati i testirati prvi onlajn hor u Srbiji!

JULSKA BERZA PLOČA @Dom omladine Beograda

Velika berza ploča, važan kulturni događaj za sve ljubitelje muzike!

Sa tradicijom dužom od trideset godina popularna „BERZA PLOČA” menjala je mesto okupljanja, ali je baza kolekcionara svoje iskustvo prenosila s generacije na generaciju. Jedna od tih lokacija bila je tokom osamdesetih i Dom omladine Beograda, koji je skoro 60 godina kultno mestu u srcu prestonice. Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima (CD, DVD i Blurej).

Sofija Knežević & Elliot Mason Live @Bluz i Pivo

Imamo zadovoljstvo najaviti da će nedelja biti posvećena svetskom džezu! Sofija Knežević je džez pevačica koja već gotovo deset godina živi u Njujorku i stekla je reputaciju jednog od najboljih vokala današnjice. Njen suprug, Elliot Mason, takođe će se pridružiti ovoj posebnoj večeri. Elliot je član i solista prestižnog orkestra Jazz at Lincoln Center, koji predvodi legendarni Wynton Marsalis. Takođe je poznat kao član kvinteta Mason Brothers. Sofija i Elliot su zajedno nastupali sa mnogim poznatim džez muzičarima, uključujući legende poput Chick Corea i Wayne Shortera.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *